Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ - ΟΝΟΡΕ ΝΤΕ ΜΠΑΛΖΑΚ



Συγγραφέας: ΟΝΟΡΕ ΝΤΕ ΜΠΑΛΖΑΚ
Μετάφραση: ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Η Θεωρία του βαδίσματος, θεωρία και σχόλιο μαζί, είναι μια τολμηρή διείσδυση του Ονορέ ντε Μπαλζάκ στα ερωτήματα και στην ψυχολογία της επιστήμης, καθώς και μια περιπαικτική καταγραφή όσων χαρακτηρίζουν το πνεύμα και τα ήθη του Παρισιού τη δεκαετία του 1830.
Το ειρωνικό αυτό εγχειρίδιο πραγματεύεται πολλές από τις σκέψεις που ανέκαθεν απασχολούσαν τον Μπαλζάκ και τις οποίες βρίσκουμε διάσπαρτες στα φιλοσοφικά του έργα: σκέψεις σχετικά με την κίνηση, την ανάλωση της ζωτικής ενέργειας, τις σχέσεις ανάμεσα στην εσωτερική υπόσταση του ανθρώπου και τις εξωτερικές του αντιδράσεις, τη μακροβιότητα, τη φιλοσοφία των καθημερινών του κινήσεων.




Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1799-1850) είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους μυθιστοριογράφους του 19ου αιώνα. Το έργο με το οποίο καθιερώθηκε στα ευρωπαϊκά γράμματα, Η ανθρώπινη κωμωδία, είναι μια σειρά από μυθιστορήματα και σύντομα διηγήματα, που αποτελούν ένα πανόραμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στη Γαλλία, στα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του Ναπολέοντα (1815). Θεωρείται, κατά κοινή ομολογία, ο εισηγητής του «ρεαλισμού» στην πεζογραφία, καθώς αναλύει με τρόπο ακριβή και διεισδυτικό πρόσωπα και πράγματα της γαλλικής κοινωνίας – γεγονός που εκτίμησαν ο Μαρξ και ο  Ένγκελς, όπως διαφαίνεται στα πολιτικά τους κείμενα.  Έχει επηρεάσει πολλούς κλασικούς συγγραφείς, όπως τους Μαρσέλ Προυστ, Εμίλ Ζολά, Τσαρλς Ντίκενς, Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Φιοντόρ Ντοστογέφσκι, Όσκαρ Ουάιλντ και Γκυστάβ Φλομπέρ. Εκατόν εξήντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, το έργο του συνεχίζει να είναι επίκαιρο και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για συγγραφείς και καλλιτέχνες και αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε σημαντικούς φιλοσόφους και κριτικούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου