Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

ΚΡΙΤΙΚΗ :"Τ' αηδονιού το δάκρυ" Γεώργιος Τζιτζικάκης

Πραγματικά δεν έχω λόγια γι αυτό το βιβλίο γνήσιο δείγμα νεοελληνικής εξαίρετης λογοτεχνίας. Ένα καλοδουλεμένο, λυρικό, ανθρώπινο, μυθιστόρημα που μου προκάλεσε ένα σωρό συναισθήματα, πίκρα, αγωνία, μίσος, αισιοδοξία. Άνθρωποι δεμένοι στο μαγγανοπήγαδο της μοίρας, Η αυτοθυσία του Γιώργη για τη ζωή της θυγατέρας του. Η υπομονή και ο αγώνας της μάνας Η αγάπη του παιδιού για τον γονιό του. Η έλλειψη των αγαπημένων προσώπων αβάσταχτη..Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οσφραίνεσαι την αψάδα της ρίγανης, αισθάνεσαι την στιφάδα του καρπού της ελιάς, θωρείς την ανόθευτη λεβεντιά του Κρητικού και της Κρητικιάς.


Σε δύο παράλληλες ιστορίες που ξετυλίγονται πότε η μία και πότε η άλλη, ο συγγραφέας μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Ο αγώνας μεταξύ καλού και κακού διαρκής.Οι περιγραφές ρεαλιστικές όπως και οι χαρακτήρες.Οι προσωπικότητες των ηρώων αυθεντικές.

Τελειώνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συγγραφέα που μας προσφέρει αυτό το απίστευτο ταξίδι. Συγχαρητήρια κ Τζιτζικάκη!!!!
Amalia Kouvela 
ΥΠΟΘΕΣΗ :
"Ένα βρέφος που αργοσβήνει, μια κατάρα που πρέπει να λυθεί τρεις φορές, άνθρωποι που δοκιμάζεται το κουράγιο τους και ψυχές κυνηγημένες επί σαράντα χρόνια. Ο Γιώργης και η Κωστούλα είχαν ρισκάρει τα πάντα για να σωθεί η μικρή τους κόρη, η Κλειώ, και παρ’ όλα όσα τους βρήκαν η αγάπη τους δεν λύγισε στιγμή. Ένας χρησμός, μια αυτοθυσία και ένας ύπουλος εχθρός φυλακίζουν τον Γιώργη, αφήνοντας την Κωστούλα να μεγαλώσει μόνη την κόρη της απέναντι σε μια κατάρα που κάθε φορά ξετυλίγεται πιο δυνατή. Τριάντα χρόνια μετά η Κλειώ ζει παγιδευμένη σ’ έναν γάμο που βυθίζει τη ζωή της σε κινούμενη άμμο, ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και θεριεύει το αγρίμι της ψυχής της. Άραγε η ζωή αλλάζει αν το θελήσεις; Σε δεύτερους ρόλους, η κυρα-Δήμητρα με το αλλήθωρο μάτι της, ο γέροντας Τυροθόδωρας με τις συμβουλές του, ο Σήφης με το άσβεστο μίσος του και η καλόγρια Σταυροκατίνα πλέκουν όλοι μαζί το κρητικό υφαντό της οικογένειας Αηδονάκη. Μυστικά, χρησμοί, επαναστάσεις, λυτρωμοί, θαύματα, μαντινάδες, μπαλωθιές, χοροί και γύρω όλα να μοσχομυρίζουν άρωμα από ζεστό ψωμί, λάδι και ρίγανη. Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη – ένας ζωντανός θρύλος στα Χανιά."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου