Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Κριτική της Evi Anastasiadou για το βιβλίο : Η γειτονιά των ονείρων

Η γειτονιά των ονείρων 

Συγγραφέας :  Ρούλα Σαμαϊλίδου
Εκδόσεις : Σιδέρη Μιχάλη


Λίγα λόγια για το βιβλίο : 

2 Σεπτέβριο 1922:
Η Πανανή, αγκαλιά με τον δυόμισι χρόνων γιο της, τον Μανώλη, καταφέρνει να διασωθούν από το μαχαίρι των Τούρκων.
3 Σεπτέμβρη 1922:
Το χωριό τους, το Ρεϊζντερέ, παραδίδεται στη φωτιά και πνίγεται στο αίμα. Από το Ρε¨ζντερά στη Λήμνο, αντιμέτωποι με πικρές αλλά ουσιαστικές αλήθειες. Αναταραχές, πόλεμοι, προσφυγιά, πόνος, αγώνας για ζωή και η μοίρα, που πλέκει την ιστορία της μ' αυτήν της Πανανής και του γιου της.
Κάποιος σκοπός φέρνει πίσω τον Μανώλη, χρόνια μετά, στο χωριό τους. Κάτι ψάχνει. Αν θα το βρει, θα εξαρτηθεί από τον τούρκο ιδιοκτήτη του σπιτιού τους. Τον Σελίμ Σελίμογλου. Αυτός κρατά το κλειδί... και κάτι άλλο.








 Η κριτική είναι της Evi Anastasiadou :


Λίγα λόγια....
Την αριστουργηματική πένα της κ.Σαμαϊλίδου την γνώρισα στο Πέρα από το νησί και με μάγεψε.
Στη γειτονιά των Ονείρων και μέσα από την αφήγηση της Πανανής, ξετυλίγεται η βασανισμένη ζωή των προσφύγων, θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, με έναν τρόπο απλό, τρυφερό και μοναδικό, που μόνο η συγκεκριμένη συγγραφέας μπορεί να το κάνει.
Δυνατές περιγραφές, σκληρές πολλές φορές, αλλά έντονες σε συναισθήματα συνθέτουν την πλοκή αυτού του πολύ καλού βιβλίου.
Πόλεμος, θάνατος, ξεριζωμός, πείνα, αγώνας για επιβίωση.
Πόσα και πόσα δεν βίωσε αυτή η γυναίκα, που λίγες στιγμές ευτυχίας της έδιναν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσει τη ζωή της.
Μόνο θαυμασμό μπορεί να προκαλέσει η δύναμη της ψυχής της, η μαγεία της αγάπης για τα παιδιά της.΄Ενα παράδειγμα για όλους μας.....
Ευχαριστώ για το ταξίδι
΄Ενα ταξίδι στις χαμένες πατρίδες, με καπετάνισσα την κ.Σαμαϊλίδου και πυξίδα την αγάπη, αλάνθαστο καθοδηγητή της σκέψης και της ζωής μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου