Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη του συγγραφέα Τζιτζικάκη Γεώργιου στην ομάδα μας "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΣ" !



Στην υπέροχη παρέας μας, το "βιβλίο της παρέας" έχουμε τη χαρά να καλωσορίσουμε τον κο Τζιτζικάκη Γεώργιο, συγγραφέα του βιβλίου "Τ' αηδονιού το δάκρυ", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.Μας μίλησε για το νέο του βιβλίο και όχι μόνο με μεγάλη χαρά και τον ευχαριστούμε πολύ γι αυτό!!! 





Ο Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης γεννήθηκε το 1981. Zει και εργάζεται στην Αθήνα στον τομέα της Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Αθλητικών Επιχειρήσεων, είναι εν ενεργεία Διαιτητής Ποδοσφαίρου από το 1998 και Reiki Therapist του Usui System of Natural Healing από το 2008.

Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ξεκινά από τα εφηβικά του χρόνια. Στα δεκαεπτά του λαμβάνει μέρος στον Πρώτο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και κερδίζει το Γ΄ Βραβείο από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» για το διήγημα του «Ο Ζητιάνος». Λίγους μήνες μετά, εκδίδει το πρώτο του βιβλίο -συλλογή διηγημάτων- με τίτλο «...Σιωπή... η δυνατότερη κραυγή...». Το δεύτερό του βιβλίο με διηγήματα, εκδίδεται το 2005 με τίτλο «Ένα γέλιο... που έκλαιγε...».

Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους.

Οι διαδικτυακές σελίδες του Γιώργου Ελ. Τζιτζικάκη είναι: www.myspace/tzitzikakisgiorgos και το group: Tzitzikakis Books στο Facebook.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος συγγραφέας που θεωρείτε μέντορά σας;



ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Αγαπώ πολύ την εικονοπλαστική δεξιοτεχνία του Νίκου Καββαδία. Λυρικός, ταξιδιάρης, άμεσος και μάστορας στο να δημιουργεί ανεπιτήδευτα κόσμους και ολοκληρωμένες σκηνές μέσα σε μολις μια στροφή.








ΕΡΩΤΗΣΗ :Όταν ήρθε το βραβείο για το διήγημά σας «ο Ζητιάνος» πώς αισθανθήκατε;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ήταν μια επιβράβευση που με έκανε να πιστέψω πως όσα γράφω, αντιπροσωπεύουν και πολύ κόσμο. Σήμερα, 18 χρόνια μετά, ακόμη για τον ίδιο λόγο γράφω.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποιος είναι ο στόχος σας μέσα από τη συγγραφή βιβλίων;





ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Να προσφέρω ιστορίες και βιβλία που μπορούν να ταξιδέψουν τον αναγνώστη για όσο τα διαβάζει και ταυτόχρονα γράφοντας, να γνωρίσω και να εμβαθύνω περισσότερο στον εαυτό μου.





ΕΡΩΤΗΣΗ : Πέστε μας δυο λόγια για το νέο σας βιβλίο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ο τίτλος του είναι "Τ' αηδονιού το δάκρυ" και πρόκειται για ένα συναισθηματικό ταξίδι με οδηγό την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό. Είναι η αληθινή ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη από τα Χανιά της Κρήτης, που ήρθε αντιμέτωπη με μια κατάρα και ένα θαύμα πυροδοτώντας απίστευτες ανατροπές στις ζωές των μελών της και με τραγικές συνέπειες στο παρόν και το μέλλον τους.





ΕΡΩΤΗΣΗ : Το νέο σας βιβλίο αν ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η Διαθήκη του Μάνου Ελευθερίου με τη φωνή της Γιώτας Νέγκα.




ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια συναισθήματα θέλετε να βιώσει ο αναγνώστης σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Θέλω κλείνοντας το Αηδόνι, ο αναγνώστης να έχει νιώσει πως πέταξε μια πτήση αετού πάνω από την Κρήτη και συνάμα να έχει επιτελεστεί εντός του μια κάθαρση και μια λύτρωση από την ιστορία. Όλα τα συναισθήματα λοιπόν που θα του χρησιμεύσουν για το ταξίδι είναι ευπρόσδεκτα.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αν σας δινόταν η ευκαιρία να πάρετε συνέντευξη από έναν  / μια αγαπημένο η σας συγγραφέα, ποιος/ποια θα ήταν αυτός / αυτή; Ποια θα ήταν η πρώτη ερώτηση που θα θέτατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Θα προτιμούσα αντί συνέντευξης, να έκανα μια κουβεντούλα με τον Μπουκόφσκι αλλά δεν πιστεύω πως θα δεχόταν να απαντήσει στις ερωτήσεις μου!





ΕΡΩΤΗΣΗ : Αν ακούσετε μια αρνητική κριτική για κάποιο από τα βιβλία σας, σας επηρεάζει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ακούω και σέβομαι τις απόψεις των αναγνωστών όπως και των ανθρώπων που γνωρίζουν περισσότερα από εμένα. Είναι στάση ζωής. Μόνο κερδισμένος βγαίνεις αν ακούς. Μαθαίνεις πως να βελτιώσεις αυτό που κάνεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπάρχει κάποιο βιβλίο της ελληνικής ή παγκόσμιας λογοτεχνίας που θα θέλατε να το είχατε γράψει εσείς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Τα έπη του Τόλκιν θεωρώ πως ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο πλαίσιο ικανοτήτων με την έκταση της φαντασίας τους. Θα ήθελα να έχω γράψει τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών.




ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 


1. "Γυναίκα η Κόλαση ... Γυναίκα κι ο Παράδεισος" (2012)





Δέκα ιστορίες, έχοντας ένα ακλόνητο κοινό στοιχείο: Τη γυναίκα! Όλες γεμάτες όνειρα, φόβους και ευαισθησία, εξυφαίνουν τις διαφορετικές ψυχές που ξεγυμνώνονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Τόσο ως παρουσία, όσο και ως απώλεια, τόσο στο αβέβαιο παρόν, όσο και στο αμετάκλητο παρελθόν, η γυναίκα πρωταγωνιστεί και απολαμβάνει την αναγνώριση που αναδύεται μέσα από τη σκέψη εκείνων, που επέλεξαν να την λατρέψουν.
Οι άνδρες λένε ψέματα! Δεν πρόκειται για κάποιο τρομερό νέο!
Όμως, ειλικρινά πιστεύουν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν μια γυναίκα; Κι αφού δεν μπορούν να την κοροϊδέψουν, τότε γιατί εκείνη επιλέγει να παραμένει με ιώβεια υπομονή δίπλα σε έναν ψεύτη άνδρα; Μήπως είναι κι αυτό ένα ακόμα κομμάτι της θηλυκής της σοφίας;
Όχι!
Αυτό γίνεται γιατί ελπίζει! Ελπίζει πως κάποτε, κάτι θα αλλάξει και πως η ευαισθησία που κρατά στην καρδιά της, θα αγγίξει και τον άνδρα πλάι της. Πιστεύει πως κάποιος που της δηλώνει ότι την αγαπά μπορεί κάπου και να το εννοεί!
Η καταραμένη η γνώση όμως και η σοφία, που την κάνουν να δει τα πάντα πίσω από τις μάσκες, έρχεται ύστερα από χρόνια! Έτσι κάποτε καταλήγει πως τα ροζ συννεφάκια, ανήκουν και σε ροζ κόσμους, αλλά και πως ο κόσμος μας δεν είναι ροζ! Είναι σκληρά κόκκινος από αμαρτία και ηδονή και ανεπανόρθωτα γκρίζος από υποκρισία.
Τι άλλο να ζητήσει μια γυναίκα από το να την εκτιμούν, να την αγαπούν και να της το δείχνουν; Να της υπενθυμίζουν, κάθε στιγμή πόσο τυχεροί είναι που την έχουν μέσα στα χέρια τους;
Αχ... αν ήξεραν οι άνδρες ότι θα μπορούσαν να έχουν οτιδήποτε ζητήσουν μόνο και μόνο αν αγαπούσαν τις γυναίκες στ' αλήθεια, τότε μπορεί και να σταματούσαν τα ψέματά τους. Μπορεί και να τις καταλάβαιναν!


2.  "Να μην ξεχάσω να ξυπνήσω"

Ξέχνα ότι ήξερες ως τώρα!
Σβήσε από μέσα σου το καθιερωμένο πρότυπο γυναίκας που γνώριζες.
Η σημερινή γυναίκα είναι ανεξάρτητη και όταν λέω ανεξάρτητη, δεν εννοώ μόνο πως ζει και εργάζεται μόνη της, αλλά πως λειτουργεί σε πολλά σημεία της ζωής της τόσο ανδρικά όσο κι εμείς
Κι εμείς οι άνδρες τι κάνουμε; Τίποτα!
Από χρόνια οι άνδρες κάνουν ακόμη το ίδιο. Θεωρίες και επίδειξη του ανδρισμού τους! Δεν έχουμε εξελιχθεί σταλιά! Ακόμη ψάχνουμε τη γρήγορη και δίχως δεσμεύσεις σαρκική απόλαυση!
Και ναι! Αφού θες να τ' ακούσεις κι αυτό, εγώ τις βγάζω το καπέλο! Ήταν, είναι και θα παραμείνουν πιο έξυπνες από εμάς!
Κατάφεραν, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ακόμη και την πονηριά τους να τη μετατρέψουν σε πανίσχυρο όπλο τους.
Σήμερα φίλε μου, δεν είναι πια τόσο σημαντικό το ότι φορούν παντελόνια, ακριβώς όπως κι εμείς, αλλά το ότι κι εκείνες κατάφεραν πια να έχουν τον ανάλογο ανδρισμό μέσα απ' αυτά!
Ανθρώπινες σχέσεις, αντρικές φιλίες, συγκρούσεις, προδομένοι έρωτες κ.ά. παρελαύνουν στο μυθιστόρημα «Να μην ξεχάσω να ξυπνήσω» του Γεώργιου Ελ. Τζιτζικάκη. Στις σελίδες του ο αναγνώστης θ' αντιληφθεί ότι όσο πολύπλοκη είναι η ζωή, άλλο τόσο είναι απλή.



 3. "Τ' αηδονιού το δάκρυ" (2015)







Ένα βρέφος που αργοσβήνει, μια κατάρα που πρέπει να λυθεί τρεις φορές, άνθρωποι που δοκιμάζεται το κουράγιο τους και ψυχές κυνηγημένες επί σαράντα χρόνια.
Ο Γιώργης και η Κωστούλα είχαν ρισκάρει τα πάντα για να σωθεί η μικρή τους κόρη, η Κλειώ, κι παρόλα όσα τους βρήκαν δεν λύγισαν στιγμή την αγάπη τους. Τριάντα χρόνια μετά η Κλειώ ζει παγιδευμένη σ’ έναν γάμο που βυθίζει τη ζωή της σε κινούμενη άμμο, ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και θεριεύει.
Σε δεύτερους ρόλους, η κυρά Δήμητρα με το αλλήθωρο μάτι της, ο γέροντας Τυροθόδωρας με τις συμβουλές του, ο Σήφης με το άσβεστο μίσος του και η καλόγρια Σταυροκατίνα πλέκουν όλοι μαζί το κρητικό υφαντό της οικογένειας Αηδονάκη. Μυστικά, χρησμοί, επαναστάσεις, λυτρωμοί, θαύματα, μαντινάδες, μπαλωθιές, χοροί και γύρω όλα να μοσχομυρίζουν άρωμα από ζεστό ψωμί, λάδι και ρίγανη.
Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη - ένας ζωντανός θρύλος στα Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου