Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Κριτική της ομάδας " ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ " για το βιβλίο " Η μοναξιά δεν έρχεται μόνη "

" Η μοναξιά δεν έρχεται μόνη "

Συγγραφέας : Βασιλική Λεβεντάκη
Εκδόσεις : Λιβάνης



Λίγα λόγια για το βιβλίο :


Ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι βρίσκεται εγκαταλειμμένο σε μια αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, μόνο, άρρωστο και με αμνησία. Στο λαιμό της κρέμεται μια τσίγκινη ταυτότητα: ΕΛΕΝΗ - 21 Μαΐου 1887. 
Ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγιώτου την περιθάλπει, της σώζει τη ζωή και την υιοθετεί. Έξι χρόνια μετά, τη μέρα των γενεθλίων της Ελένης, ένας φόνος θα ταράξει τα νερά. Ο Παναγιώτου αναλαμβάνει την υπεράσπιση. 

Προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο του εγκλήματος, ταξιδεύει στη Σύρο του 1908 με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Ποτέ όμως δε φανταζόταν πως έμπλεκε σε ένα παζλ του οποίου και ο ίδιος ήταν ένα από τα κομμάτια που έλειπαν. Μυστικά κρυμμένα στο χρόνο, που καραδοκούν να φανερωθούν. Τι κοινό έχει η τσίγκινη ταυτότητα της Ελένης με τις ταυτότητες που φορούσαν οι ορφανές του ορφανοτροφείου της Σύρου;

Ποια είναι η Ασπασία Σαγιά και τι ρόλο έχει διαδραματίσει στη ζωή του Παναγιώτου;
Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα καλείται να αναζητήσει τις απαντήσεις ο αναγνώστης διαβάζοντας το συναρπαστικό μυθιστόρημα της Βασιλικής Λεβεντάκη, που μας μεταφέρει στην ατμοσφαιρική, γεμάτη μυστήρια και πάθη Σύρο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. 

"Όταν ξεκίνησα να γράφω το σημείωμα, δεν ήξερα αν θα 'πρεπε να το τελειώσω... 
Ήθελα όμως να βρεθούν οι ένοχοι. Ήθελα να πιαστούν στη φάκα σαν τα ποντίκια. Να τους δω να λιώνουν σαν κεράκια αναμμένα... Να βουλιάζουν σαν τα σάπια καράβια στους ανοιχτούς ωκεανούς... 

Να με βλέπουν και να ξέρουν πως όλα τα 'κανα εγώ".





    


Η άποψη μας για το βιβλίο :

 Από την πρώτη σελίδα του βιβλίου αρχίζει η δράση η περιέργεια και η αγωνία! Η Ιστορία εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο στην Σύρο και στην Πρωτεύουσα της, την πάντα κοσμοπολίτικη και αριστοκρατική Ερμούπολη! Η περιγραφή των πόλεων και ο τρόπος ζωής των κατοίκων, οι εικόνες και οι μυρωδιές της εποχής δίνονται με μαεστρία βάζοντας η συγγραφέας από την αρχή-στην ατμόσφαιρα της εποχής- τον αναγνώστη!
Η Ελένη ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, βρίσκεται εγκαταλελειμμένη, άρρωστη και με αμνησία, σε μια αποθήκη στον Πειραιά. Το μοναδικό στοιχείο που φέρει επάνω της μια μεταλλική πλάκα που φέρει το όνομα της και μια ημερομηνία. Ελένη 21 Μάιου 1887. Μπαίνει στην ζωή της ο Θόδωρος που της σώζει την ζωή, παίρνοντας την κοντά του και υιοθετώντας την. Χρόνια μετά μια επαγγελματική υπόθεση αναγκάζει τον Θόδωρο να μεταβεί στο νησί της Σύρου. Ένας φόνος γίνεται στο νησί και βάζει σε άλλους ρυθμούς τις ζωές της τοπικής κοινωνίας! Σιγά σιγά με γρήγορη πλοκή ανακαλύπτονται τα μυστικά των ηρώων, ξεθάβονται οι ενοχές του παρελθόντος που έρχονται να αναστατώσουν τις ζωές τους. Ο μίτος της Αριάδνης αρχίζει να ξετυλίγεται και οι άνθρωποι που αδίκησαν αρχίζουν να τιμωρούνται. Τα εγκλήματα τους πληρώνονται με το ίδιο νόμισμα! Ποιος ή ποια έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου; Ποιος ή ποια θέλει να αποδώσει δικαιοσύνη και τι σχέση έχουν με την υπόθεση οι γυναίκες που ουρλιάζουν τις νύχτες και στοιχειώνουν από φόβο όσους τις πλησιάζουν; Οι γυναίκες που ονομάζονται «Δαιμονισμένες» αποτελούν θρύλο, πραγματικότητα ή μήπως πίσω από την συμπεριφορά τους κρύβεται κάτι άλλο;
Τα κομμάτια του παρελθόντος με τα κομμάτια που αφορούν το παρόν μπαίνουν μεθοδικά στην θέση τους για να ενωθούν και να μας παρουσιάσουν την τελική ολοκληρωμένη αλυσίδα των γεγονότων που θα καταδείξουν τον ένοχο και το κίνητρο του. Η έμπνευση της συγγραφέως εκπληκτική και εύστοχη! Να αναλύει, κατά διαστήματα ανάμεσα στην περιγραφή του παρελθόντος και στην περιγραφή των γεγονότων του παρόντος, τις σκέψεις και τα συναισθήματα κάποιου που δεν καταλαβαίνεις αν είναι άντρας ή γυναίκα. Καταλαβαίνεις όμως το φορτίο που κουβαλάει και νιώθεις τόσο έντονα στο πετσί σου τον ψυχισμό του! Νιώθεις ότι τον καταλαβαίνεις, νιώθεις την μοναξιά και τις αιτίες των πράξεων του!
Πρόσωπα που φαίνονται κάποια από αυτά άσχετα μεταξύ τους έρχονται σιγά σιγά να δέσουν τους κρίκους της αλυσίδας και να οδηγήσουν την ιστορία στην κορύφωση της. Μια μεγάλη ανατροπή…δυό μεγάλες ανατροπές θα έλεγα θα δώσουν το απρόσμενο τέλος που θα καταπλήξει!
Η Μοναξιά δεν έρχεται μόνη αποτελεί ένα βιβλίο διαμάντι, γεμάτο μυστήριο, αγωνία, ένταση και μεγάλες ανατροπές! Αν δεν το έχετε διαβάσει ξεκινήστε το αμέσως!

 ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΕΤΕΤΑΚΟΥ

 http://www.livanis.gr/%CE%9B%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%97-%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%AC-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%88%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%9C%CF%8C%CE%BD%CE%B7_p-1158040.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου