Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Κριτική της ομάδας " ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ " για το βιβλίο "Στα μονοπάτια του καπνού "

"Στα μονοπάτια του καπνού " 

Συγγραφέας : Βασιλική Λεβεντάκη
Εκδόσεις : Λιβάνης


Λίγα λόγια για το βιβλίο :

Δραπετσώνα, 1930. Ο αστυνόμος Ηλίας Μαντάς αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης δολοφονίας μιας νεαρής πόρνης. Στο πλευρό του θα σταθεί ο φημισμένος γιατρός Πέτρος Φραζής. Αιτία, ένας περίτεχνος γρίφος που μοιάζει να ενώνει τους δρόμους τους, καθοδηγώντας τους μέσα από το αινιγματικό του περιεχόμενο.
Σύντομα οι δυο άντρες θα βρεθούν στην Καβάλα. Κυκλωμένοι από τα μεθυστικά αρώματα του καπνού, που μαρτυρούν τη δύναμη και την ευρωστία των καπνεμπόρων απ’ τη μια και την ανέχεια, τον κάματο, τη φθίση των καπνεργατών απ’ την άλλη, θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου.
Μια δεύτερη δολοφονία επιβεβαιώνει τις υποψίες τους για το χορό θανάτου που έχει στηθεί με σκηνικό τη Μέκκα του καπνού. Και τα αναπάντητα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται: Τι ρόλο παίζει ο επιχειρηματίας Μηνάς Βασιλείου;
Ποια σχέση τον ενώνει με τη Φιλιώ, τον Θύμιο και τον Ασημάκη;
Τι μυστικά θαμμένα από χρόνια υπαγορεύουν τις κινήσεις τους;
Ποιος είναι ο αποστολέας των μυστηριωδών μηνυμάτων;
Εκεί που ο έρωτας παραπλανά τη λογική και το άσβεστο πάθος ψάχνει καταφύγιο, οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη, οι ανατρεπτικές εξελίξεις καθηλώνουν και η αγωνία κορυφώνεται, καθώς η ψυχή αναζητά τη δικαίωση και τη λύτρωση οδηγώντας τα βήματά της στα μονοπάτια του καπνού.
«Η μοναξιά δεν έρχεται μόνη. Σπέρνει πίκρα και πόνο, για να θερίσει θυµό και οργή. Σβήνει τα δάκρυα πετώντας κόκκους λήθης, σαν τη φωτιά που υποτάσσεται από το χώµα πρoτού καταφέρει να εξαπλωθεί. Γίνεται µίασµα, βάφοντας ωχρά τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν να περάσουν το κατώφλι της, και αφήνει πληγές ανοιχτές, που δε θα επουλουθούν στο πέρασµα του χρόνου. Και εγώ, που όλα τα ήξερα, µε κάθε λεπτοµέρεια, αδιαφόρησα στα σηµάδια της µοίρας και προχώρησα, κι ας γνώριζα καλά πως θα µε οδηγούσε σε αδιέξοδο µια τέτοια επιλογή».

 

Η κριτική μας για το βιβλίο :

   Ξεκινώντας το διάβασμα διαπίστωσα πως σε αυτό το βιβλίο, δεν θα με κρατούσε μόνο η υπόθεση και η πλοκή, αλλά και ο όμορφος δομημένος λόγος, ο αριστοτεχνικός χειρισμός των λέξεων που δημιουργεί εικόνες που δεν θα ήταν ορατές, συναισθήματα που δεν θα ήταν εμφανή αν δεν υπήρχε αυτή η καταπληκτική λογοτεχνική γραφή! Η μοναξιά διαχέεται παντού στην ατμόσφαιρα, το μυστήριο απλώνεται σε κάθε λέξη που μας μεταφέρει στην ιστορία μας.
Δραπετσώνα 1930 και ο Αστυνόμος Ηλίας Μαντάς αναλαμβάνει να διαλευκάνει τον φόνο μιας πόρνης. Ένας γρίφος τον αναγκάζει να ζητήσει την συνεργασία του φημισμένου γιατρού Πέτρου Φραζή και τους οδηγεί στην πόλη της Καβάλας! Ο γρίφος και η πρόθεση του δολοφόνου να τους παρασύρει στο παιχνίδι του τους φέρνει στα μονοπάτια της πόλης του καπνού και των ανθρώπων της! Πλούσιοι καπνέμποροι, εργάτες μέσα στην ανέχεια και πρόσφυγες στοιχειοθετούν τον πληθυσμό της πόλης! Οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων πολλές και η περιγραφή τους ένα στοιχείο που αποτελεί πολύ καλή επιλογή από την συγγραφέα!
Οι γρίφοι συνεχίζονται και οι ήρωες μπαίνουν σε ένα παιχνίδι που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει! Άνθρωποι άγνωστοι φαινομενικά μεταξύ τους αρχίζουν κομμάτι κομμάτι να συνθέτουν τα κομμάτια της ζωής τους! Νέες δολοφονίες νέες απόπειρες για να σταματήσει ο δολοφόνος την εύρεση της αλήθειας και να ανακόψει την προδιαγεγραμμένη αποκάλυψη του! Όλοι είναι ύποπτοι, όλοι έχουν κίνητρο, όλοι υπήρξαν κατά κάποιον τρόπο θύματα από κάποιους; Και μέσα στην δίνη των ερευνών και του φόβου που διακατέχει όλους τους πρωταγωνιστές για την ζωή τους που κινδυνεύει, ένας μεγάλος έρωτας έρχεται να γεννηθεί: η περιγραφή του και η εξέλιξη του μαγική!
Συνεργασίες και συμμαχίες απρόσμενες, μυστικά και πάθη που έρχονται σιγά σιγά στο φως! Αγωνία στο κατακόρυφο καθώς απεγνωσμένα οι ήρωες προσπαθούν να βρουν διέξοδο στα διλήμματα και στις ενοχές τους! Κάποιοι θα εξιλεωθούν αναζητώντας την λήθη του θανάτου, κάποιοι αναζητούν την φυγή! Και εκεί που νομίζεις ότι τα έμαθες όλα εκεί που πίστεψες ότι κατάλαβες την αλήθεια έρχεται η μεγάλη ανατροπή! 
Εν κατακλείδι αυτό το στοιχείο που κάνει την διαφορά σε αυτό το βιβλίο δεν είναι ένα αλλά πολλά!
Από την πρώτη σελίδα του βιβλίου το μυστήριο και η δράση κυριαρχεί. Χωρίς ανάσα παρακολουθείς την εναλλαγή των υπόπτων και γίνεσαι ένα μαζί τους προσπαθώντας να ακολουθήσεις τα μονοπάτια των πράξεων τους! Οι χαρακτήρες άλλοτε προκαλούν συμπάθεια και άλλοτε εκνευρισμό με τις φοβίες και τον τρόπο που αρνούνται να πάρουν την ζωή στα χέρια τους και να της αλλάξουν πορεία! Και δεν είναι μόνο η υπόθεση, οι γρίφοι και τα λογοπαίγνια που σε κρατούν σε αγωνία και σε βάζουν σε διαρκή εναλλαγή συναισθημάτων και σκέψεων, αλλά και η καταπληκτική διαχείριση του λόγου που σε βάζει μέσα στην ψυχή των πρωταγωνιστών! Στο μεδούλι της ψυχοσύνθεση όσων έχουν εμπλακεί με τον τρόπο τους στην ιστορία! Και έχοντας διανύσει μια απόσταση σελίδων και έχοντας κάνει ατελείωτους συλλογισμούς για το ποιος είναι ο δολοφόνος, έχοντας καταλήξει ήδη σε ένα συμπέρασμα έρχεται η μεγάλη ανατροπή στην προτελευταία σελίδα!
Μια συμβουλή: Να το διαβάσετε σιγά σιγά για να αφήσετε τις λέξεις να σας παρασύρουν εντός της ιστορίας, για ζήσετε σιγά σιγά τις πράξεις και τις σκέψεις των ηρώων μέσα στα μονοπάτια του καπνού που καλύπτουν τις ενοχές και τις προθέσεις τους!
Γεωργία Ρετετάκου


http://www.livanis.gr/%CE%9B%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A3%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%8D_p-2365277.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου