Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Η κριτικἠ της Eirini Proikaki για το βιβλιο:" Αιρετικοί " του Λεονάρδο Παδούρα

" Αιρετικοί " 

Συγγραφέας : Λεονάρδο Παδούρα
Εκδόσεις : Καστανιώτη 


Λίγα λόγια για το βιβλίο :


Το 1939, το πλοίο Σεντ Λούις, με πάνω από εννιακόσιους εβραίους που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία, ψάχνει ματαίως ένα λιμάνι της αμερικανικής ηπείρου να το δεχθεί. Τελικά, μετά την άρνηση όλων των χωρών στις οποίες απευθύνθηκε, το πλοίο επιστρέφει στην Ευρώπη, οδηγώντας τους περισσότερους από τους διωκόμενους στον θάνατο.
Στα μέσα του 17ου αιώνα, ένας νεαρός εβραίος που ζει στο Άμστερνταμ παίρνει την απόφαση να μαθητεύσει δίπλα στον Ρέμπραντ, αψηφώντας όλους τους κανόνες και τους νόμους της θρησκείας και της κοινότητάς του και ρισκάροντας τη ζωή του για το μεγάλο του πάθος: τη ζωγραφική.
Το 2007, στη σύγχρονη Αβάνα, ο πρώην αστυνομικός Μάριο Κόντε αρχίζει μια αναζήτηση που θα τον φέρει σε επαφή με τις αστικές φυλές των νέων της σημερινής Κούβας, έναν κόσμο εντελώς άγνωστο σε αυτόν, τον οποίο προσπαθεί να καταλάβει.
Τι συνδέει όλες αυτές τις ιστορίες, όλες αυτές τις εποχές, όλους αυτούς τους τόπους; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με έναν πίνακα (αυθεντικό Ρέμπραντ, μήπως;) που βγαίνει σε δημοπρασία στο σημερινό Λονδίνο;






Η κριτική για το βιβλίο :


Μόλις τελείωσα ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο.Ενα μυθιστόρημα αστυνομικό,φιλοσοφικό,ιστορικό που πραγματεύεται θέματα κοινωνικά,υπαρξιακά,πίστης, προσωπικής ελευθερίας και τέχνης.Είναι ενα απαιτητικό ανάγνωσμα και μερικές φορές κουράζει με τις πολλές λεπτομέρειες αλλά είναι ενα βιβλίο που αξίζει τον κόπο.
Το κύριο θέμα του βιβλίου είναι η δυνατότητα επιλογής ενός ατόμου να είναι διαφορετικός,να ξεφύγει απο το κοπάδι και τις κοινωνικές συνθήκες.Να είναι κατά κάποιο τρόπο "αιρετικός".
Eνα απο τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια.
"Δεν υπάρχει πια τίποτα να πιστέψει κανείς, ούτε
κανένας μεσσίας να ακολουθήσει. Το μόνο που αξίζει τον κόπο είναι να στρατευθείς στη φυλή που εσύ ο ίδιος έχεις ελεύθερα επιλέξει. Γιατί, αν υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και ο Θεός, αν τυχόν έχει υπάρξει ποτέ, να έχει πεθάνει, καθώς και η βεβαιότητα πως τόσοι και τόσοι μεσσίες έχουν καταλήξει να μετατραπούν σε χειραγωγούς, το μοναδικό που σου
μένει, το μοναδικό που πραγματικά σου ανήκει, είναι η ελευθερία σου για επιλογή. Να πουλήσεις έναν πίνακα ή να τον δωρίσεις σε κάποιο μουσείο. Να ανήκεις ή να πάψεις να ανήκεις. Να πιστεύεις ή να μην πιστεύεις. Ακόμα και να ζήσεις ή να πεθάνεις."
Περίληψη:
Το 1939, το πλοίο Σεντ Λούις, µε πάνω από εννιακόσιους Εβραίους που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία, ψάχνει μάταια ένα λιμάνι της αµερικανικής ηπείρου να το δεχθεί. Τελικά, μετά την άρνηση όλων των χωρών στις οποίες απευθύνθηκε, το πλοίο επιστρέφει στην Ευρώπη, οδηγώντας τους περισσότερους από τους διωκόμενους στον θάνατο.
Στα µέσα του 17ου αιώνα, ένας νεαρός Εβραίος που ζει στο Άµστερνταµ παίρνει την απόφαση να µαθητεύσει δίπλα στον Ρέµπραντ, αψηφώντας όλους τους κανόνες και τους νόµους της θρησκείας και της κοινότητάς του και ρισκάροντας τη ζωή του για το μεγάλο του πάθος: τη ζωγραφική.
Το 2007, στη σύγχρονη Αβάνα, ο πρώην αστυνομικός Μάριο Κόντε αρχίζει µια αναζήτηση που θα τον φέρει σε επαφή µε τις αστικές φυλές των νέων της σηµερινής Κούβας, έναν κόσµο εντελώς άγνωστο σε αυτόν, τον οποίο προσπαθεί να καταλάβει.
Τι συνδέει όλες αυτές τις ιστορίες, όλες αυτές τις εποχές, όλους αυτούς τους τόπους; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά µε έναν πίνακα (αυθεντικό Ρέµπραντ, µήπως;) που βγαίνει σε δημοπρασία στο σηµερινό Λονδίνο;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου