Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Κριτική της Georgia Retetakou για το βιβλίο " Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια " της Μαίρη Κόντζογλου

Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια
Συγγραφέας :  Μαίρη Κόντζογλου
Εκόσεις : Metaixmio


Λίγα λόγια για το βιβλίο :

Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια, μια ιστορία για αλησμόνητες πατρίδες και αλησμόνητους έρωτες

Καισάρεια, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος, στα πέτρινα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής των πληθυσμών: ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. 
Στο πλευρό της Σεβαστής, η μάνα και η αδελφή της, η εύθραυστη Μακρίνα και η σημαδεμένη από τη μοίρα Ελισσώ, θα πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος και θα κληθούν να ξεπεράσουν τραγικά αδιέξοδα λαμβάνοντας αποφάσεις ζωής και θανάτου. 
Κυρίαρχος όμως ο υπερβατικός έρωτας που ανοίγει πόρτες στις πετρόχτιστες αυλές της Ανατολίας, στα αγριεμένα παράλια του Ατλαντικού και στα ήρεμα νερά του Αιγαίου, που θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και θα αφήσει ανεξίτηλα τα αποτυπώματά του στον χρόνο. 
Ογδόντα χρόνια μετά ελκύει την Έλσα, που κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώματα κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής, και τον Άλεξ, που αναζητά τα χνάρια του καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Δυο ανθρώπους από τόσο διαφορετικούς κόσμους που θα ’λεγε κανείς πως ούτε μια κοινή ματιά δεν θα μπορούσαν να ρίξουν στο λαξευμένο στον βράχο μοναστήρι της Παναγιάς που χαμογελάει, στην απόκοσμη Μονή των Παλιών Ασημιών…







Η κριτική μας για το βιβλίο :

Το οδοιπορικό στην Καππαδοκία συνεχίζεται με συγκλονιστικό ρυθμό! Το παρελθόν ακροβατεί επάνω στο παρόν των ηρώων και χαράζει την πορεία για να βγούν οι αλήθειες στο φώς! Οι αλήθειες που στιγμάτισαν τις ζωές των πρωταγωνιστών 80 χρόνια πριν και που οι προεκτάσεις τους δένουν με μια αδιόρατη κλωστή τις ζωές του Άλεξ και της Έλσας στο σήμερα! Οι χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος της Τριλογίας συμπληρώνουν την υπόσταση τους σε αυτό το δεύτερο βιβλίο με τρόπο μαγικό για να μας φανερώσουν τα μύχια της ψυχής τους! Οι περιγραφές των εικόνων και των συναισθημάτων έντονες, ζωντανές και γρήγορες! Ο λόγος πλούσιος και τόσο άμεσος σε παρασέρνει σαν επιβάτη σε πρώτη θεση στο Ταξίδι στην Καππαδοκία, στον Πόντο και στην Σμύρνη! Το ταίριασμα των Ιστορικών στοιχείων με την πλοκή είναι μοναδικό! Όχι μόνο δεν κουράζει αλλά η κάθε εμφάνιση της Ιστορίας στην ροή της μυθοπλασίας είναι τόσο δεμένη και σχετική που σε βάζει με τρόπο ιδιαίτερο στο πως η ζωή ας πούμε του Ομέρ ή του Μποδοσάκη πήρε το δρόμο που δεν επέλεξαν! Με το ίδιο ιδιαίτερο τρόπο δεμένα με μια εκπληκτική συνοχή εμφανίζονται μέσα στο βιβλίο τα δεκάδες ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της αλησμόνητης Καππαδοκίας ή του μαρτυρικού Πόντου! Για να γραφεί αυτό το βιβλίο ξοδεύτηκε προφανώς πολύς χρόνος σε έρευνα αλλά κυρίως σε κατάθεση ψυχής! Ένα μεγαλειώδες λογοτέχνημα παίρνει σάρκα και οστά μέσα στις σελίδες του βιβλίου! Ακολουθείστε την έκσταση του και νιώστε την μαγεία του, μέχρι να έρθει η στιγμή να ολοκληρωθεί το τρίτο κομμάτι του, που θα συμπληρώσει αυτόν τον υπέροχο καμβά της ιστορίας μας!



http://www.metaixmio.gr/products/2922--.aspx

ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου