Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Κριτική της Marietta Lefa για το βιβλίο " Όταν υπάρχουν άνθρωποι " του Γιώργου Πολυράκη

 " Όταν υπάρχουν άνθρωποι "

Συγγραφέας : Γιώργος Πολυράκης
Εκδόσεις : ΨυχογιόςΛίγα λόγια για το βιβλίο :

Με πάντρεψαν πριν από οχτώ χρόνια… και μόλις τη νύχτα που πέρασε έζησα, για πρώτη φορά, τη θύελλα των συναισθημάτων που με συντάραξαν και με μεταμόρφωσαν σε αληθινή γυναίκα. Κι αναλογίζομαι ότι στο βάθος του φύλου μου, μέσα στις ρίζες του ενστίκτου, βρισκόταν η γυναίκα σε ύπνωση, περιμένοντας τον κατάλληλο άντρα, που θα την ξυπνούσε, εμφυσώντας τη συνείδηση μαζί και την πνοή του σ’ ένα καινούργιο ον. Αυτό το καινούργιο ον είμαι τώρα εγώ!

Αυτά γράφει στο ημερολόγιό της η Ισμήνη Κονταξή έναν χρόνο πριν από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, θα σταθεί πολλές φορές αβέβαιη ανάμεσα στη νύχτα και στο φως και θα αναζητήσει απεγνωσμένα έναν λόγο για να ακουμπήσει… Μα ποτέ δε θα πάψει να κοιτάζει το φεγγάρι με μάτια γεμάτα όνειρα. 

Εφτά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου θα βρεθεί μπροστά σε μια καινούργια αρχή. Και τότε θα προσπαθήσει να κατανοήσει τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστράφηκε τις άγριες μέρες της Κατοχής, όταν η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμιά αξία.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που στέλνει το μήνυμα πως, όταν υπάρχουν άνθρωποι με σεβασμό και πίστη σε υψηλές αξίες, δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε σε μια άνοιξη πραγματική, ύστερα από τη δίνη του χειμώνα.


 Η κριτική για το βιβλίο :


Ελλάδα 1939 τότε που κανένας δεν πίστευε ότι η κατοχή,η πεινά και η εξαθλίωση θα κτυπούσε και την Ελλάδα, τότε που οι Γερμανοί που δούλευαν στην χωρά έκαναν φιλίες με τους Έλληνες, τότε που άρχισαν οι ψίθυροι να γίνονται φόβος και ο κόσμος να ζει μέσα στη τυραννία..... τότε που όλα φανερώθηκαν και οι φίλιες έγιναν άσβεστο μίσος για τα δεινά της χώρας τους, τότε που ο Αλέξανδρος Κονταξης έπεσε θύμα μιας πλεκτάνης και αναγκάστηκε να ζει στην Αφρική μακρυά από την γυναίκα που λάτρευε και την άφησε πίσω να λιμοκτονεί έχοντας μείνει έγκυος στο πρώτο τους παιδί!!!!! Το μίσος κτύπησε και την Ισμήνη που δεν γνώριζε για την τύχη του Αλεξάνδρου, που βασανίστηκε αλύπητα αλλά άντεξε, που έχασε τα πάντα στην ζωή της, που ο Θεός άκουσε τις προσευχές τους κι ας τους είχαν χωριά για χρόνια ολόκληρα,ο καλός τους φίλος Ερνεστ Τζιομπεκ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, ένα φίδι που φόρεσε την στολή της Βερμαχτ από την μια μέρα στην άλλη και έβαλε σκοπό της ζωής του να τους καταστρέψει....οι περισσότεροι ήταν κατάσκοποι δυο χωρών ταυτόχρονα και τα αντίποινα ήταν καταστροφικά, τελικά η Ελλάδα αποτίναξε τον Γερμανικό ζυγό αλλά τα βάσανα για την Ισμήνη και τον Αλέξανδρο συνεχίζονταν μέχρι που κάποια μέρα είδε.........αλήθεια τι είδε? τι έμαθε? πόσο μεγάλο ήταν το σοκ για τον ίδιο και την γυναίκα του? βρήκαν επιτέλους την λύτρωση σε όσα τους βασάνιζαν για 10 χρόνια? μια αληθινή ιστορία με πραγματικά ονόματα και τοποθεσίες από ένα συγγραφέα που ποτέ δεν με απογοήτευσε!!!!!!!!!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου