Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Κριτική από Piskitzis Michael Anastasia Dimakopoulou για το βιβλίο "Η εξομολόγηση "

Η εξομολόγηση 

Συγγραφέας : Σπύρος Πετρουλάκης
Εκδόσεις : Μίνωας


Λίγα λόγια για το βιβλίο:




Η Ελένη, ως παιδί, ζει μια ευτυχισμένη και φαινομενικά άνετη ζωή στην Κωνσταντινούπολη του 1928. Χάνοντας, όμως, τους γονείς της από ατύχημα, όλα ανατρέπονται. Μακριά από τον αδελφό της, αντιμετωπίζει μόνη τη σκληρότητα του συγγενικού της περιβάλλοντος. Ως αντικείμενο συναλλαγής, καταλήγει στην Ήπειρο, ανάμεσα σε σκληρούς ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου. Πέφτει χαμηλά, αλλά ξανασηκώνεται. Όταν ο έρωτας έρθει, είναι ήδη πολύ αργά για εκείνη...

Κόνιτσα, σήμερα.
"Έχω κάνει πολλές αμαρτίες, παιδί μου..."
Η γερόντισσα Μαρκέλλα δεν έχει βγει από το μοναστήρι της Παναγιάς Βρεφοκρατούσας τα τελευταία εβδομήντα τρία χρόνια, δεμένη από ένα βαρύ τάμα. Τώρα, τις τελευταίες ώρες της ζωής της, ζητά συγχώρεση για να σταθεί αμόλυντη στην Κρίση Του Πλάστη. Να εξομολογηθεί. Ο πατέρας Θεόφιλος καλείται εσπευσμένα στα βουνά της Πίνδου να τελέσει το μυστήριο της εξομολόγησης...

Το παρελθόν μπορεί να αποτρέψει το μέλλον; Η δύναμη της πίστης έχει την ισχύ να γεννήσει ελπίδα; Ο έρωτας αλλάζει το πεπρωμένο; 
Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που καλεί τον αναγνώστη να αποδώσει δικαιοσύνη,
να πάρει θέση, να δικαιώσει ή να καταδικάσει πράξεις που σημαδεύουν τις ζωές των ανθρώπων.








Κριτική για το βιβλίο : 


Βλέποντας για πρώτη φορά το εξώφυλλο της εξομολόγησης του κ Σ.Πετρουλάκη, ενθουσιάστηκα τόσο πολύ, που είπα αυτό θα το αποκτήσω, κωφεύοντας σε όλες τις κριτικές, αν και μέχρι τώρα έχει εκτιμηθεί πολύ θετικά,δικαιώνοντας παράλληλα και το αλάθευτο ένστικτό μου.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά αισθάνομαι φτωχή από λόγια,για να περιγράψω με σαφήνεια τα συναισθήματα που βίωσα διαβάζοντάς το. Θα το χαρακτήριζα ως το βιβλίο του πεπρωμένου. Η σχεδιασμένη μοίρα μίας 11χρόνης κοπέλας και η προδιαγεγραμμένη πορεία της σε μια ζωή που όχι μόνο της χάρισε απλόχερα, την ανείπωτη μοναξιά της ψυχής-που της προκάλεσε άδικος χαμός των δυο γονιών της- αλλά και την περιφρόνηση των άλλων και εν συνεχεία αισθάνθηκε κοφτερό μαχαίρι,την αδικία,την ατιμία και την βεβήλωση σε ότι πιο ιερό.
Ο συγγραφέας με την καλοδουλεμένη και κατανοητή γραφή του,τα πολλαπλά σχήματα λόγου, τις εικόνες που ξεπηδούν ζωντανές μπροστά σου,πλαισιώνοντας με μαεστρία το σκηνικό των καταιγιστικών εξελίξεων, αλλά και τις απρόσμενες ανατροπές,φθάνει τον αναγνώστη στα όρια των συναισθημάτων του.
Από μικρό παιδί,θεωρούσα ιδιαίτερα αγαπητές και προσφιλείς σε μένα τις αληθινές ιστορίες,παρακολουθώντας συχνά πυκνά με στωικότητα και ιδιαίτερη προσήλωση τις ιστορίες γηραιότερων και ζυμωμένων με την ζωή ανθρώπων. Αυτή είναι και η εξομολόγηση. Μία σοκαριστική, απίστευτη και συνάμα τόσο αληθινή ιστορία, βασισμένη σε αλήθειες που κάνουν τον αναγνώστη να ντρέπεται την ίδια την ανθρώπινη υπόστασή του! Ν΄αναλογίζεται γιατί πρέπει να είναι η ζωή, τόσο μοχθηρή και εκδικητική , με αθώες ψυχές όπως τα παιδιά. Να μισεί τα πάθη του, που τον οδηγούν στην ηθική και σωματική κατάρρευση και να περιμένει υπομονετικά, την απαλλαγή από οτιδήποτε δυσάρεστο,κοινώς την λύτρωση!
Οι σκηνές σοκαριστικές και αποτρόπαιες,το ύφος του συγγραφέα μας άλλοτε λυρικό και καλαίσθητο,όταν περιγράφει με παραστατικές εικόνες, τον φυσικό πλούτο της Ηπείρου και άλλοτε υποβλητικό έως λυτρωτικό, όταν επιχειρεί να εισχωρήσει σε ψυχικές καταστάσεις που αποδεκατίζουν την ανθρώπινη υπόσταση.
Προσωπικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον κ. Πετρουλάκη,γιατί ο καθένας διαβάζοντάς το φθάνει στο ναδίρ των συναισθημάτων του! Διαβάστε το,θα σας αποζημιώσει!!!


Piskitzis Michael Anastasia Dimakopoulou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου