Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Κριτική απο την Xristina Binou για το βιβλίο : Σαν να μην πέρασε μια 'μέρα

Σαν να μην πέρασε μια 'μέρα

Συγγραφέας :  Αθηνά Φερεντίνου
Εκδόσεις : Ωκεανός


Λίγα λόγια για το βιβλίο :

Ο Σωτήρης, ένα ευαίσθητο παιδί, μεγαλώνει σε μια οικογένεια που κυριαρχείται από έναν βίαιο πατέρα- αφέντη και μια μάνα που τα ανέχεται όλα, πάντα δυστυχισμένη, πάντα σιωπηλή. Στο Λύκειο θα ερωτευθεί την όμορφη Χριστίνα, τη συμμαθήτριά του. Ο αυστηρός πατέρας της κοπέλας θα εναντιωθεί στον έρωτα αυτόν. Όμως όταν οι Μοίρες δέσουν το ριζικό δυο ανθρώπων, τίποτε δεν μπορεί να τους κρατήσει μακριά....


... Την κοίταξε. Είχε αλλάξει πολύ, στα χρόνια αυτά που μεσολάβησαν από τον χωρισμό τους, δεν ήταν πια έφηβη, αλλά μια ώριμη γυναίκα. Το ίδιο όμορφη, όμως, και με μια γλυκιά αύρα γύρω της. Ένιωσε έναν δυνατό πόνο στην καρδιά του, που του θύμισε ότι δεν είχε ποτέ ξεπεράσει πραγματικά αυτή τη γυναίκα... 


Ένα μυθιστόρημα για την Αγάπη, τον προορισμό του ευλογημένου ανθρώπου, θεραπεύτρα και κινητήριο δύναμη των πάντων.






Η κριτική για το βιβλίο:


Πώς βιώνει μια οικογένεια την καθημερινότητα μέσα σε συνθήκες βίας; Τι αισθήματα γεννιούνται στην ψυχή ενός παιδιού που βλέπει τον σχεδόν καθημερινό ξυλοδαρμό της μητέρας του από τον πατέρα του; Πόσο μπορεί να αντέξει ένα παιδί την κακοποίηση και τις άσχημες εικόνες που βλέπει διαρκώς μπροστά του;
Ένα βιβλίο που αν και έχουν περάσει κάποιες ημέρες που το διάβασα, ακόμα νιώθω την ένταση και την συναισθηματική φόρτιση που απέπνεαν οι λέξεις του και οι εικόνες του! Ένα βιβλίο λιτό και μεστό, ευκολοδιάβαστο και γρήγορο! Μέσα στις μόλις 291 σελίδες του περικλείονται όλα τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε οικογένειες που επικρατεί η βία, μέσα σε οικογένειες που οι γυναίκες δεν αποφασίζουν να μιλήσουν για την βίαιη συμπεριφορά του συζύγου!
Μια τετραμελής οικογένεια. Ο πατέρας δεν χάνει την ευκαιρία να ξυλοφορτώνει την σύζυγο του και τον γιό του. Η μητέρα υπομένει στωικά τον βίαιο σύζυγο και προσπαθεί να δώσει στα δύο της παιδιά την αγάπη και την στοργή! Να συμπληρώσει τα κενά της πατρικής αγάπης που ποτέ τα παιδικά τους μάτια δεν είδαν! Παρά την συνεχιζόμενη κακομεταχείριση δεν αποφασίζει να εγκαταλείψει τον σύζυγο της, δεν αποφασίζει να τον καταγγείλει!
Η Άννα το κορίτσι της οικογένειας έχει μάθει να ζει σε μια εικονική πραγματικότητα, στον δικό της κόσμο. Φαντασιώνεται ότι ζει σε μια φυσιολογική οικογένεια και μεγαλώνοντας κάνει τα ίδια λάθη με την μητέρα της. Εγκλωβίζει και η ίδια την ζωή της με έναν άντρα που δεν της αξίζει. Για χάρη του και για χάρη της δήθεν οικογενειακής ισορροπίας , παραγκωνίζει τον αδερφό της και καταλαβαίνει το λάθος της πολύ αργότερα!
Ο Σωτήρης το αγόρι της οικογένειας μεγαλώνει έχοντας ριζωμένη μέσα του την απέχθεια και το μίσος για το πατέρα και ένα παράπονο και μια πίκρα για την μητέρα του και την αναποφασιστικότητα της να παρατήσει τον πατέρα τους και να τους λυτρώσει όλους!
Γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια της Χριστίνας και η καρδιά του μαλακώνει, βιώνοντας μια αγάπη που την χρειαζόταν που την είχε ανάγκη για να γιατρέψει τις πληγές του! Όταν η Χριστίνα μετακομίζει ακολουθώντας τις εντολές του αυστηρού της πατέρα, ο κόσμος του γκρεμίζεται καθώς χάνει την ελπίδα του, το αποκούμπι του, την προοπτική του!
Η δύναμη της ψυχής του θα τον κάνει δυνατό, θα συνέλθει, θα παλέψει και θα σταθεί στα πόδια του και κάποια στιγμή η ελπίδα θα γυρίσει ξανά!
Ο Σωτήρης σαν χαρακτήρας σε κάνει να συμπάσχεις μαζί του, να ελπίζεις και να κάνεις όνειρα! Νιώθεις τον πόνο του, την λύπη του, την αδικία που προσπαθεί να καταπνίξει μέσα του!
Το βιβλίο αυτό σου ξυπνά πολλά συναισθήματα όπως θυμό, λύπη, σε εξοργίζει η στάση του δυνάστη πατέρα, αλλά και η παθητική στάση της μητέρας. Η Αγάπη όμως και η ελπίδα είναι τα συναισθήματα που μένουν στο τέλος! Η εξέλιξη του χαρακτήρα του Σωτήρη, που θέλησε να σταθεί στα πόδια του και να παλέψει για την ζωή του και το μέλλον του και η τελική του πορεία κυρίαρχο δίδαγμα του βιβλίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου