Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΜΕΤΡΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – 7 ΣΤΑΘΜΟΙ, 7 ΙΣΤΟΡΙΕΣ " της Εύης Ρούτουλα

ΜΕΤΡΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – 7 ΣΤΑΘΜΟΙ, 7 ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Συγγραφέας : Εύη Ρούτουλα
Εκδόσεις : Ακακία



Λίγα λόγια για το βιβλίο :

Επτά διαφορετικοί σταθμοί που παίζουν ρόλο σε επτά διαφορετικές ιστορίες.
Επτά σταθμοί που επηρεάζουν τις ζωές διαφόρων επιβατών.
Ένα ταξίδι από την γέννηση του μετρό στο Λονδίνο έως και τις μέρες μας.




Η άποψη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : 


Ένα βιβλίο με 7 μικρές ιστορίες, που διαδραματίζονται η κάθε μια σε διαφορετικό σταθμό του Λονδρέζικου Μετρό, αλλά και σε διαφορετικό χρονικά τοποθετημένο ιστορικό πλαίσιο. Όπως η ίδια η συγγραφέας αναφέρει στο οπισθόφυλλο, σ’ αυτή την πρώτη συγγραφική της προσπάθεια, πρόκειται για ένα ταξίδι από τη γέννηση του Μετρό στο Λονδίνο, έως και τις μέρες μας.
Αρχικά, μου άρεσε το «Αντί Προλόγου» με το οποίο η Εύη καλωσορίζει τον αναγνώστη. Ένας ιδιαίτερος τρόπος για να παρουσιάσει συνοπτικά τους ήρωες 
των ιστοριών της, χωρίς πολλά λόγια. Οι ιστορίες κυλούν ευχάριστα και τις απόλαυσα, γιατί δίνονται μέσα απ’ αυτές ενδιαφέρουσες πληροφορίες με υποσημειώσεις, αλλά και ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τον κάθε σταθμό 
και τη ζωή των ηρώων. Ένα ευχάριστο και αβίαστο μάθημα ιστορίας! Δεν το κρίνω με βάση τη λογοτεχνική του αξία, αλλά με βάση τις συγκινητικές ιστορίες και τα συναισθήματα που αφήνουν στον αναγνώστη, αλλά και τις πληροφορίες για τα ιστορικά στιγμιότυπα που παραθέτει. Αναγνώστες που αρέσκονται στην ιστορία και όχι μόνο, σίγουρα θα το βρουν ενδιαφέρον!
Από την ιστορία του Κλάους και της Λέα σας παραθέτω ένα πολύ μικρό απόσπασμα:
«…………….Η προσπάθεια επιβίωσης δεν είναι δειλία», του είπε με σιγουριά η Λέα, «και η άσκοπη αυτοθυσία δεν βοηθά κανέναν»……………………..«Έχω την εντύπωση ότι εσείς φερθήκατε πιο γενναία τελικά. Ό,τι μας φέρνει πιο κοντά στη ζωή είναι γενναίο. Το να επιβιώνουμε είναι γενναίο από μόνο του, αν το καλοσκεφτείτε……………..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου