Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ για "ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ", Αχμέτ Ουμίτ (εκδόσεις Πατάκης) απο Afroditi Vakali

ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, Αχμέτ Ουμίτ (εκδόσεις Πατάκης)

Ένα ακόμη εντυπωσιακό μυθιστόρημα από τον Αχμέτ Ουμίτ, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μου μέχρι την τελευταία σελίδα.
Με εφαλτήριο μια ιδιαίτερα συναρπαστική, αστυνομική ιστορία, ο συγγραφέας κάνει μια εξαιρετική αναδρομή στην ιστορία αυτής της μοναδικής πόλης που υπήρξε η πρωτεύουσα τριών μεγάλων αυτοκρατοριών, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής.
Επτά νεκροί, επτά νομίσματα, εγκαταλείπονται σταδιακά σε επτά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Ο αστυνόμος Νεβζάτ μαζί με την ομάδα του και τη βοήθεια της διευθύντριας του μουσείου Τοπκαπί, σκαλίζει την ιστορία της πόλης ψάχνοντας να βρει τον ένοχο και να εξιχνιάσει το μυστήριο με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπος. Οι μέρες περνούν, τα πτώματα συσσωρεύονται κι εκείνος ταξιδεύοντας στον χρόνο και στην ιστορία, αγωνίζεται να 'μαντέψει' το ιστορικό μνημείο στο οποίο θα βρεθεί το επόμενο πτώμα με σκοπό να συλλάβει τον δολοφόνο και να δώσει τέλος σε αυτό το μακελειό.
Επτά μονάρχες, από τον Βύζαντα και στον Μεγάλο Κωνσταντίνο έως τον Σουλεϊμάν το Νομοθέτη και τον Ατατούρκ, δίνουν στον Ουμίτ την ευκαιρία να περιγράψει τα ομορφότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, ενώ παράλληλα βλέπουμε να ξετυλίγονται αιώνες ιστορίας της μαγικής και αινιγματικής πόλης που σημάδεψε τον κόσμο ολόκληρο.
Δεν είναι τυχαίο, πιστεύω, που έγινε best seller στην Τουρκία. Ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας 'παντρεύει' την Ιστορία με το μυστήριο, κρατά σε εγρήγορση το ενδιαφέρον του αναγνώστη για τον οδηγήσει σε ένα ανατρεπτικό και απρόσμενο τέλος.
Συνεπώς, το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους εκείνους που αγαπούν το 'έξυπνο' αστυνομικό αλλά δεν αρκούνται μόνο σε αυτό. Ένα βιβλίο ποταμός, που κλείνοντας το νιώθεις δικαιωμένος για την επιλογή σου και σίγουρα δεν το ξεχνάς εύκολα για να προχωρήσεις στο επόμενο.

 Afroditi Vakali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου