Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Άποψη για το βιβλίο : " Το τρένο με τα ορφανά " της Κριστίνα Μπέικερ Κλάιν

" Το τρένο με τα ορφανά "

Συγγραφέας : Κριστίνα Μπέικερ Κλάιν
Εκδόσεις : Ωκεανός



Λίγα λόγια για το βιβλίο :


Μετά το μεγάλο κραχ του 1929, καταρρέει και η ίδια η αμερικανική κοινωνία. Ένα τρένο της Πρόνοιας γεμάτο με παιδιά που τα έχουν εγκαταλείψει οι γονείς τους, πλάσματα ενός κατώτερου Θεού, περνά από σταθμό σε σταθμό. Άτεκνα ζευγάρια, έμποροι ή αγρότες που γυρεύουν δωρεάν εργατικά χέρια εξετάζουν τα παιδιά σαν να είναι εμπόρευμα. Η Νίαμ, ένα εννιάχρονο ορφανό, παιδί Ιρλανδών μεταναστών, θα χάσει την πολιτισμική της ταυτότητα. Κάθε οικογένεια που την αναλαμβάνει, της αλλάζει το όνομα και τα δεδομένα της ζωή της. Νίαμ, Ντόροθη, Βίβιαν...
Δεν ξέρει ποια απ' όλες είναι. Ξέρει μόνο πως είναι ένα πλάσμα χωρίς ρίζες, σε έναν κόσμο που διαφημίζει τον πλούτο και την ευμάρεια, για να κρύψει, τον απόλυτο πόνο και τη δυστυχία.

Ένα συγκινητικό, συγκλονιστικό, αληθινό μυθιστόρημα, αριστουργηματικά γραμμένο.
Έχει μεταφραστεί σε τριάντα πέντε χώρες και πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα!





Η άποψη της Evi Anastasiadouγια το βιβλίο :


Ένα μικρό απόσπασμα
......."Νιώθω τον εαυτό μου να κλείνεται κάπου βαθιά μέσα μου. Είναι άσχημα τα παιδικά σου χρόνια όταν ξέρεις ότι δεν έχεις κανέναν να σε αγαπάει και να σε προσέχει, όταν είσαι πάντα απ' έξω και κοιτάζεις μέσα. Νιώθω μια δεκαετία μεγαλύτερη από την ηλικία μου. Ξέρω πολλά. ΄Εχω δει τους ανθρώπους στα χειρότερά τους, σε μεγάλη απελπισία και σε εγωισμό, και αυτή η γνώση με κάνει επιφυλακτική. Μαθαίνω λοιπόν να προσποιούμαι, να χαμογελάω και να κουνώ το κεφάλι καταδεκτικά, να δείχνω συμπόνια που δεν την νιώθω. Μαθαίνω να περνάω, να μοιάζω σαν όλους τους άλλους, αν και μέσα μου νιώθω ραγισμένη......"

Λίγα λόγια
Το τρένο έφτασε στον τερματικό σταθμό. Το ταξίδι τελείωσε και ο σκοπός του επετεύχθη.
Το εμπόρευμα που κουβαλούσε, το διέθεσε με επιστροφή σε 90 ημέρες αν δεν ήταν καλό.
Τις αθώες μοναχικές ζωούλες τις μοίρασε.
Ένα κινητό ορφανοτροφείο γεμάτο με τρομαγμένα παιδικά μάτια και πεινασμένες για αγάπη και φροντίδα ψυχούλες. Αυτό ήταν το εμπόρευμα.
Πάρε κόσμε ορφανά, με ένα πιάτο φαί, ένα κουρέλι για ρούχο και ένα στρώμα με μια βρώμικη κουβέρτα θα έχεις βοηθητικά χέρια για το σπίτι σου, για το χωράφι σου, για όλα.....Χωρίς λεφτά, θα έχεις σώσει ένα ορφανό!
Σκληρό και απάνθρωπο, με μάτωσε διαβάζοντάς το. Με λύγισε η σκληρότητα των ανθρώπων. Με έκανε να δακρύσω η απόλυτη μοναξιά της οκτάχρονης Λίαμ. Η ορφάνια της, το ξαφνικό και αναγκαστικό μεγάλωμά της με έκανε να νιώσω ευλογημένη και τυχερή.
Ζητούσε μόνο ένα σπίτι, μια οικογένεια, λίγη φροντίδα και ένα χάδι, ότι τέλος πάντων ζητάει ένα παιδί οκτώ χρονών.
Φαίνεται όμως ότι ζητούσε πολλά γιατί το μόνο που πήρε ήταν σκληρά και πικρά μαθήματα ανθρώπινης παράνοιας.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο, μια αληθινή ιστορία σκληρή μα και υπέροχα γοητευτική. Μην το χάσετε!!!!!



http://www.oceanosbooks.gr/product/492/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου