Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

Η άποψη της Evi Anastasiadou για το βιβλίο : Έγκλημα στο Πέρα από τις εκδόσεις Πατάκη

Έγκλημα στο Πέρα 


Συγγραφέας : Αχμετ Ουμιτ
Εκδόσεις : ΠατάκηςΛίγα λόγια για το βιβλίο:


Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το πτώµα ενός ωραίου νέου άντρα εντοπίζεται στα πίσω σοκάκια µιας γωνιάς του Πέρα, στην καρδιά της Πόλης, που κάποτε ήταν η πιο περιζήτητη γειτονιά της. Το αίµα του βάφει κόκκινο το φρέσκο χιόνι. Το πιο ωραίο θύµα, ίσως και το πιο µοχθηρό.. 
Μια φοβερή αλήθεια που τη φέρνουν στην επιφάνεια σκοτεινά µυστικά. Άντρες θύµατα της περηφάνιας τους, γυναίκες που υποχρεώνονται να ζήσουν τη ζωή αυτών των αντρών. Σε αυτό το άντρο των εγκληµάτων, σε αυτό τον κήπο της κακίας, σε αυτή την αγορά όπου πουλιέται η ανθρώπινη σάρκα, ένας άντρας προσπαθεί να κρατήσει την αγνότητά του. 
"Γυναίκες..." λέει µια φωνή απ' τα βάθη της ψυχής του. "Με τις γυναίκες δεν µπορείς να παίζεις... Μπορεί να έχεις την εντύπωση ότι παίζεις, αλλά κάποια στιγµή καταλαβαίνεις ότι εσύ ο ίδιος έγινες παιχνιδάκι". Στο οδόστρωµα εµφανίζονται τα πρόσωπα των γυναικών της ζωής του. Μία προς µία οι εικόνες τους περνούν κάτω απ' τα πόδια του. Όλες οι γυναίκες έχουν σκυµµένο κεφάλι και θλιµµένα µάτια. Όλες είναι λυπηµένες. Αδιαφορεί. Προχωράει πατώντας πάνω τους σαν να'ναι µια λακκούβα µε νερό. Όµως σε λίγο τα πρόσωπα εµφανίζονται και πάλι. "Γυναίκες..." ακούει ξανά την ίδια φωνή. "Απ' τις γυναίκες δε γλιτώνεις ποτέ? τα φαντάσµατά τους θα σε ακολουθούν σ' όλη σου τη ζωή".


Όπως ο Στιγκ Λάρσον ανέδειξε τη Στοκχόλµη σε εµβληµατικό τόπο της λογοτεχνίας, έτσι κι ο Ουµίτ µε το βιβλίο αυτό δίνει νέα λογοτεχνική πνοή στην ιστορική συνοικία του Πέρα για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Η άποψη της Evi Anastasiadou για το βιβλίο :΄Ενα πολύ καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα.
Πρωταγωνίστρια και ηρωίδα η Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα η περιοχή του Πέρα, που κάποτε ζούσαν εκεί αρμονικά Τούρκοι,Έλληνες,Αρμένιοι και Εβραίοι.
Εκεί ο αστυνόμος Νεβζατ με την ομάδα του, προσπαθούν να βρούν κίνητρα και να εξιχνιάσουν μια δολοφονία.
Ατμοσφαιρικό και περιγραφικό χωρίς όμως να κουράζει.
Μια ιστορία καλοστημένη με ήρωες ζωντανούς, φορτωμένους με την κουλτούρα τους, με όμορφους και αρκετά μεγάλους διαλόγους, που πολλές φορές γίνονται διδακτικοί.
Εξαιρετικό για τους λάτρεις του εγκεφαλικού αστυνομικού μυθιστορήματος.
Η δράση ήταν το μοναδικό στοιχείο στο βιβλίο που μου έλειψε!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου