Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015

Οδεύοντας στην τελευταία φάση μιας χρονιάς με πολλές ανατροπές, δυσκολίες και νέα εμπορικά δεδομένα, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος υποδέχονται το φθινόπωρο με ένα πολλά υποσχόμενο εκδοτικό πρόγραμμα, με ποιοτικές επιλογές τίτλων για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. 





Παιδικό Βιβλίο

Από τις εκδοτικές προτάσεις μας για παιδιά, ξεχωρίζει ο νέος τίτλος στην σειρά 
εικονογραφημένων βιβλίων Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν που υπογράφει ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και εικονογραφεί με 
αριστουργηματικό τρόπο η Ίρις Σαμαρτζή. Το τέταρτο βιβλίο της σειράς είναι το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα ή ο Νέμο, ο Ναυτίλος και άλλα μυστήρια του βυθού. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου διασκευάζει τις γνωστές ιστορίες του Ιουλίου Βερν για πρώτη φορά για παιδιά ηλικίας 6 ετών, σε μία ξεχωριστή σειρά εκδόσεων υψηλής αισθητικής, η οποία μέσα σε ένα χρόνο έχει αποκτήσει πολλούς φανατικούς αναγνώστες! Κυκλοφορούν ήδη τα Ταξίδι στο κέντρο της Γης ή ένας πλανήτης γεμάτος μυστικά, Από τη Γη στη Σελήνη ή το κανόνι της ειρήνης και Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες ή ποιος είναι ο πλούσιος.  




Ο επίσης πολυβραβευμένος συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς, δημιουργός της κορυφαίας σειράς για μικρά παιδιά Η πρώτη μου μυθολογία, συνεχίζει τη συνεργασία του με την εικονογράφο Ναταλία Καπατσούλια με νέους τίτλους στις σειρές Η πρώτη μου Ιστορία και Η πρώτη μου Βίβλος. Πρώτα θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Η αντίσταση των Ελλήνων με την εξιστόρηση της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ενώ στην συνέχεια αναμένεται Η Γέννηση του Χριστού. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς, με τον απλό και μοναδικό έμμετρο λόγο του μετατρέπει τα πιο σημαντικά γεγονότα της Μυθολογίας, της Ιστορίας και της Βίβλου σε υπέροχα, διαχρονικά αναγνώσματα πλαισιωμένα από την πολύχρωμη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια!  

Ένα διαφορετικό τρόπο για να μάθουν τα παιδιά τα γράμματα προτείνουν ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη μέσα από το βιβλίο Ένα αλφάβητο ταξίδι. Συνδυάζοντας την αφήγηση με την συγκινητική εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη, το επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο προτρέπει τα παιδιά να γνωρίσουν την Αλφαβήτα, ξεκινώντας έτσι το πιο μαγευτικό ταξίδι της ζωής τους!





Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη  αγγίζει με μεγάλη ευαισθησία το θέμα της παιδικής αναπηρίας με το βιβλίο της Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά, με εκπληκτική εικονογράφηση από την Ελίζα Βαβούρη. Τα μικρότερα παιδιά θα απολαύσουν δύο νέες περιπέτειες του λύκου Ζαχαρία, που δημιούργησε η Orianne Lallemand και η Eleonore Thuillier και συγκεκριμένα τα Ο λύκος Ζαχαρίας στην χώρα των παραμυθιών και Τα Χριστούγεννα του λύκου Ζαχαρία. Τέλος, σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά απευθύνεται η ιστορία της Μαρίας Ζαβάκου με τίτλο Ο Λου και ο Λη στο νησί της τελειότητας, την οποία συνοδεύουν οι εικόνες της Μάριας Μπαχά. 









Μετά το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2014 για το βιβλίο της Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει, η Αλεξάνδρα Μητσιάλη επανέρχεται με ένα ακόμα βιβλίο για εφήβους. Αναφέρεται στις δύσκολες σχέσεις γονιών-εφήβων και έχει τίτλο Να με αντέχεις. Το εξώφυλλο του βιβλίου έχει εικονογραφήσει η βραβευμένη εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά. 


Στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται ήδη η Κόκκινη Βασίλισσα της Victoria Aveyard. Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που μας μεταφέρει στο φανταστικό βασίλειο της Νόρτα, όπου οι άνθρωποι χωρίζονται ανάλογα με το χρώμα που έχει το αίμα τους. Η κεντρική ηρωίδα Μάρε, αν και έχει κόκκινο αίμα όπως οι απλοί άνθρωποι, ανακαλύπτει ότι κατέχει υπερφυσικές δυνάμεις όπως έχουν οι κυρίαρχοι του κόσμου της με το ασημένιο αίμα. Και τότε θα ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας για επιβίωση και ο ρομαντισμός θα συγκρουστεί με την επανάσταση και η εξουσία θα μονομαχήσει με τη δικαιοσύνη.






Δοκίμιο - Λογοτεχνία

Από τις αρχές Σεπτέμβρη βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία η 2η ενημερωμένη έκδοση του 
συγκλονιστικού βιβλίου του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale Στάθη Ν. Καλύβα  Καταστροφές και Θρίαμβοι: Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μέσα σε δύο μήνες κυκλοφορίας, το βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική και κάνει μια συνολική, ρηξικέλευθη αποτίμηση της πορείας του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εντάσσει την σημερινή κρίση σε ένα πλαίσιο ιστορικής κανονικότητας εξαντλήθηκε και επανακυκλοφόρησε, με ειδικό πρόλογο του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση





Ο γνωστός ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης παρουσιάζει μία νέα ιστορική μελέτη με τίτλο Μικρά Ασία: Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός 1908-1923. Στο βιβλίο συντίθενται, σε συγκεκριμένη δομή και θεματολογία, άρθρα και κείμενα του συγγραφέα που διασαφηνίζουν σκοτεινές πλευρές του απωθημένου παρελθόντος της διαδικασίας μετασχηματισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πως αυτή κατέληξε στα τραγικά γεγονότα που αφάνισαν τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας.


Μία άγνωστη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της ζωής του μεγάλου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ παρουσιάζεται στο βιβλίο του Aaron Edward Hotchner με προσωρινό τίτλο Ερωτευμένος Χέμινγουεϊ (πρωτότυπος τίτλος Hemingway in love), σε μετάφραση Μαρίας Φακίνου. Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και βιογράφος του Χέμινγουεϊ αφηγείται μία πραγματική ιστορία αγάπης που έζησε ο μεγάλος συγγραφέας και η οποία οδήγησε στην καταστροφή του πρώτου του γάμου. Μέσα από τις προσωπικές τους συζητήσεις και τα ίδια τα λόγια του Χέμινγουεϊ γνωρίζουμε πτυχές του χαρακτήρα του, που δεν ήξεραν παρά ελάχιστοι, και συναντάμε έναν σεμνό, μετανιωμένο και ερωτευμένο άντρα.



Ο Άνθρωπος στον Άρη του Andy Weir έγινε κινηματογραφική ταινία από τον Ridley Scott και ήδη βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία, η νέα έκδοση του μυθιστορήματος με τον πρωταγωνιστή Matt Damon στο εξώφυλλο! Η ταινία Η διάσωση έρχεται στους κινηματογράφους την 1η Οκτωβρίου από την Odeon και σε 3D





Η λογοτεχνική έκπληξη της χρονιάς όμως έρχεται από τη Σουηδία και ονομάζεται Jonas 
Karlsson. Ο ταλαντούχος ηθοποιός του Βασιλικού Θεάτρου της Σουηδίας και πρωταγωνιστής σε σημαντικές κινηματογραφικές ταινίες, έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο το 2005 και πήρε εξαιρετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Η επιτυχία αυτή τον οδήγησε στην συγγραφή μιας συλλογής διηγημάτων και στη συνέχεια αρκετών μυθιστορημάτων. Το Fakturan (στα αγγλικά The invoice) είναι το τελευταίο του και θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο με προσωρινό τίτλο Το τιμολόγιο, σε μετάφραση από τα αγγλικά της  Μαργαρίτας Ζαχαριάδου. Εξαιρετικά πρωτότυπο, με χιούμορ αλλά και έμφαση στο σύγχρονο τρόπο ζωής το μυθιστόρημα αμφισβητεί τι σημαίνει πραγματικά ευτυχία και ποιο είναι το αληθινό της κόστος. Πρόκειται για μία συγκινητική ιστορία αγάπης που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την ζωή. 


Αόρατα κορίτσια είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος της Μανίνας Ζουμπουλάκη. Τρεις γενιές γυναικών διασχίζουν ξεριζωμένες την Ιστορία από το μακρινό ’22 μέχρι το αόρατο αύριο. 
Ένα μυθιστόρημα για τις αόρατες, αυτές που για να επιζήσουν πρέπει να αρνηθούν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους.


Τέλος, θα υποδεχτούμε το 2016 με τρία ιδιαίτερα ημερολόγια: το Ημερολόγιο 2016 για νέες μαμάδες, το οποίο είναι γεμάτο χιούμορ και καθημερινές συμβουλές από τη δημοσιογράφο Πελιώ Παπαδιά, το Ημερολόγιο 2016 – Τα παιδία λέγει, που περιλαμβάνει αστείες ατάκες μικρών παιδιών που συγκεντρώσαμε σε συνεργασία με το eimaimama.gr και το Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης για το 2016, με μικρές ιδέες για να κάνουμε κάθε ημέρα μας ξεχωριστή!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου