Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η άποψη μας για το βιβλίο : " Η εξομολόγηση " του Σπύρου Πετρουλάκη

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ


Συγγραφέας : Σπύρος Πετρουλάκης 
Εκδόσεις : Μίνωας



Λίγα λόγια για το βιβλίο :



Η Ελένη, ως παιδί, ζει μια ευτυχισμένη και φαινομενικά άνετη ζωή στην Κωνσταντινούπολη του 1928.
Χάνοντας, όμως, τους γονείς της από ατύχημα, όλα ανατρέπονται.
Μακριά από τον αδελφό της, αντιμετωπίζει μόνη τη σκληρότητα του συγγενικού της περιβάλλοντος.
Ως αντικείμενο συναλλαγής, καταλήγει στην Ήπειρο, ανάμεσα σε σκληρούς ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου.
Πέφτει χαμηλά, αλλά ξανασηκώνεται.
Όταν ο έρωτας έρθει, είναι ήδη πολύ αργά για εκείνη...

Κόνιτσα, σήμερα.
«Έχω κάνει πολλές αμαρτίες, παιδί μου…»
Η γερόντισσα Μαρκέλλα δεν έχει βγει από το μοναστήρι της Παναγιάς Βρεφοκρατούσας τα τελευταία εβδομήντα τρία χρόνια, δεμένη από ένα βαρύ τάμα.
Τώρα, τις τελευταίες ώρες της ζωής της, ζητά συγχώρεση για να σταθεί αμόλυντη στην Κρίση Του Πλάστη.
Να εξομολογηθεί.
Ο πατέρας Θεόφιλος καλείται εσπευσμένα στα βουνά της Πίνδου να τελέσει το μυστήριο της εξομολόγησης…

Το παρελθόν μπορεί να αποτρέψει το μέλλον;
Η δύναμη της πίστης έχει την ισχύ να γεννήσει ελπίδα;
Ο έρωτας αλλάζει το πεπρωμένο;

Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που καλεί τον αναγνώστη να αποδώσει δικαιοσύνη, να πάρει θέση, να δικαιώσει ή να καταδικάσει πράξεις που σημαδεύουν τις ζωές των ανθρώπων.






                                                         Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες  




Η άποψη μας για το βιβλίο :



Τα νήματα της αφήγησης με αφορμή την Εξομολόγηση της Ηγουμένης Μαρκέλλας στον πατέρα Θεόφιλο λίγο πριν το τέλος της, γίνονται κλωστές που γνέθουνε μια ιστορία απίστευτη και ανομολόγητη! Γίνονται σκοινιά που προσπαθούν να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν, να αλλάξουν το μέλλον και την πορεία αυτών που αγνοούν το νόημα και τον ρόλο που θα παίξει στην ζωή τους η πορεία ζωής, της Ελένης Αντάνογλου! Σαν φίδια ξετυλίγονται οι αναμνήσεις της ηγουμένης Μαρκέλλας! Τυλίγονται αργά στο κορμί σου και σιγά σιγά κατακλύζουν το μυαλό και την ψυχή σου! Κυριεύουν τον νού, την σκέψη ,την λογική σου! Οι λέξεις αναβλύζουν σαν χείμαρρος, μεταμορφώνονται παίρνουν υπόσταση και ενσωματώνουν στην ψυχή του αναγνώστη τα όσα έχει βιώσει η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας! Μετουσιώνουν την αμαρτία σε μετάνοια και συγχώρεση! Ο Σπύρος Πετρουλάκης σε αυτό το βιβλίο παίρνει μια αληθινή ιστορία -και με την συγκλονιστική γραφή του ,την υπέροχα στημένη πλοκή και περίτεχνα τοποθετημένη σειρά των γεγονότων - την μετατρέπει σε ένα αριστούργημα που χαράζει την ψυχή μας! Πολλές είναι οι στιγμές που τρόπος της περιγραφής των γεγονότων είναι τόσο παραστατικός και τόσο έντονος, που νιώθεις να σε διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα, νιώθεις σοκ και δέος απο τις απρόσμενες εξελίξεις! Νιώθεις τους παλμούς σου να αυξάνονται! Νιώθεις την ψυχή σου να καυτηριάζεται και να λυτρώνεται! Την νιώθεις να ακολουθεί τα χνάρια της ιστορίας μέχρι το τέλος! Η μαγεία αυτού του βιβλίου είναι πως από Θεατή σε ορίζει Πρωταγωνιστή! Σε βάζει στην ίδια τροχιά κάθε συναισθήματος και κάθε βιώματος που γεννιέται από τα λόγια της ηγουμένης Μαρκέλας, για την ζωή της Ελένης! Σε αυτό το βιβλίο μέχρι και τα άψυχα πράγματα παίρνουν ζωή και αποκτούν καρδιά και πνοή! Το εικόνισμα της Παναγίας, το πιάνο, η χειροποίητη Κρητική λύρα, ένα κομποσκοίνι, όλα ζωντανεύουν και γίνονται μάρτυρες μιας ζωής που κουβαλάει πολύ πόνο! Το βιβλίο αυτό μίλησε κατευθείαν στην καρδιά μας, και θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένο στην μνήμη μας!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου