Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Άποψη για το βιβλιο : " Η γειτονία των Ονείρων’’ της Ρούλας Σαμαϊλίδου - Βάκου

 " Η γειτονία των Ονείρων’’


Συγγραφέας :  Ρούλα Σαμαϊλίδου - Βάκου
Εκδόσεις : Μιχάλη Σιδέρη



Λίγα λόγια για το βιβλίο :



2 Σεπτέβριο 1922:

Η Πανανή, αγκαλιά με τον δυόμισι χρόνων γιο της, τον Μανώλη, καταφέρνει να διασωθούν από το μαχαίρι των Τούρκων.


3 Σεπτέμβρη 1922:
Το χωριό τους, το Ρεϊζντερέ, παραδίδεται στη φωτιά και πνίγεται στο αίμα. Από το Ρε¨ζντερά στη Λήμνο, αντιμέτωποι με πικρές αλλά ουσιαστικές αλήθειες. Αναταραχές, πόλεμοι, προσφυγιά, πόνος, αγώνας για ζωή και η μοίρα, που πλέκει την ιστορία της μ' αυτήν της Πανανής και του γιου της.

Κάποιος σκοπός φέρνει πίσω τον Μανώλη, χρόνια μετά, στο χωριό τους. Κάτι ψάχνει. Αν θα το βρει, θα εξαρτηθεί από τον τούρκο ιδιοκτήτη του σπιτιού τους. Τον Σελίμ Σελίμογλου. Αυτός κρατά το κλειδί... και κάτι άλλο.







Η άποψη της Τανια Θεοδοσιου για το βιβλίο :


Το μυθιστόρημα αυτό και η ιστορία που αφηγείται, συνδέεται άμεσα με τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής το ’22, με την συγγραφέα να αξιοποιεί προς όφελός της αφήγησης αληθινά ιστορικά στοιχεία, παντρεύοντάς τα με την μυθοπλασία, οδηγώντας τον αναγνώστη βήμα, βήμα στον πυρήνα της ανιστόρησης.
Ταξιδεύοντας λοιπόν μέσα από τις σελίδες αυτού του τόσο όμορφου βιβλίου, μπορούμε να διακρίνουμε με πόση ευαισθησία η συγγραφέας καταφέρνει να πλάσει εικόνες που όχι μόνο είναι ζωντανές και ρεαλιστικές, αλλά ενδιαφέρουσες κι ιδιαίτερα συγκινητικές. Επίσης μπορούμε να μεταφερθούμε μέσα στο χρόνο σε μια δύσκολη εποχή όπου, η ίδια εκτός των δραματικών γεγονότων που περιγράφει, μας συστήνει ακόμη μέσα από τη γραφή της ήθη, έθιμα και κανόνες μιας πατρίδας που είχε πολλά κοινά στοιχεία με την δική μας κουλτούρα.
Μία απόλυτη καταγραφή της πραγματικότητας, που μας επιτρέπει να νιώσουμε τον παλμό και την δύναμη της σκέψης της δημιουργού, που μέσα από την αφήγησή της, αποκαλύπτονται αλήθειες που κρύβουν μέσα τους τον πόνο, την απόγνωση και τρόμο μιας εποχής πολύπαθης, που άφησε ίχνη ηχηρά
στη συνείδησή μας. Με κάθε της πρόταση, με κάθε της λέξη, δημιουργεί ένα κέντημα εικόνων, συναισθημάτων, αλλά και προσωπικών εμπειριών των ηρώων που καθορίζουν τις ζωές τους μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες και σκληρές περιπέτειες.
Κι η περιπέτεια ξεκινάει στις 3 Σεπτέμβρη 1922: Η Πανανή, αγκαλιά με τον δυόμισι χρόνων γιο της, τον Μανώλη, καταφέρνει να διασωθούν από το μαχαίρι των Τούρκων.
Το χωριό τους, το Ρεϊζντερέ, παραδίδεται στη φωτιά και πνίγεται στο αίμα. Από το Ρεϊζντερέ στη Λή-μνο, αντιμέτωποι με πικρές αλλά ουσιαστικές αλήθειες. Αναταραχές, πόλεμοι, προσφυγιά, πόνος, αγώ- νας για ζωή και η μοίρα, που πλέκει την ιστορία της μ' αυτήν της Πανανής και του γιου της.
Κάποιος σκοπός φέρνει πίσω τον Μανώλη, χρόνια μετά, στο χωριό τους. Κάτι ψάχνει. Αν θα το βρει,
θα εξαρτηθεί από τον τούρκο ιδιοκτήτη του σπιτιού τους. Τον Σελίμ Σελίμογλου. Αυτός κρατά το κλειδί... και κάτι άλλο.
Μια ιστορία καλογραμμένη, γεμάτη εικόνες, μυρωδιές, συναισθήματα. Μια ιστορία που σε συνεπαίρνει με τις αιχμηρές σκηνές της αφήγησής της. Μια ιστορία που μπαίνει στην καρδιά και στη σκέψη σου για να μείνει για πάντα εκεί.
Κλείνοντας θα έλεγα πως αυτό το πανέμορφο βιβλίο του αξίζει να διαβαστεί από όλους μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου