Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η άποψη μας για το βιβλίο : «Η πτώση του αόρατου πέπλου» του Χρήστου Αναστασόπουλου

«Η πτώση του αόρατου πέπλου»
 
 
Συγγραφέας: Χρήστος Αναστασόπουλος
Εκδόσεις : Βookstars
 
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο :
 
 
...τότε συνειδητοποίησα πως αυτός ήταν ο θάνατός μου. Πνιγόμουν! Ή πιο σωστά με έπνιγε! Δεν ήθελα πλέον να βγω στην επιφάνεια, ούτε με ενδιέφερε να αναπνεύσω ξανά, απλά έφερα στη μνήμη μου τα σμαραγδένια μάτια της, το χαμόγελό της και αποφάσισα να πεθάνω με αυτή τη σκέψη• την ομορφιά του προσώπου της με τις αμέτρητες φακίδες· αυτό το γλυκό και περίεργο πλάσμα που ήταν, πριν μετατραπεί σ’ αυτό το τέρας που με παγίδευσε και με σκότωνε αργά και βασανιστικά.
 
 
 
 
 
 
Η άποψή μας για το βιβλίο :
 
Ένας έφηβος ο Νίκος, εθισμένος στα ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια, περνάει ώρες ολόκληρες μπροστά στον υπολογιστή του κάνοντας παρέα με τους εικονικούς του φίλους και φτιάχνοντας μια πραγματικότητα που τον απομονώνει από τον έξω κόσμο! Παιδί χωρισμένων γονιών ζεί με την μητέρα του, την αδερφή του και τον πατριό του, επιλέγοντας να κρατήσει αποστάσεις από την ζωή τους και να κρύψει συναισθήματα και ανάγκες σε μια προσομοίωση περιπέτειας και ανταγωνισμού! Ακόμα και ο πραγματικός και χειροπιαστός φίλος του  Παναγιώτης δεν είναι ικανός να τον τραβήξει από την επιρροή που του ασκεί ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής!  Η μητέρα του σε μια προσπάθεια να τραβήξει τον Νίκο από την εξάρτηση και να τον κάνει να αλλάξει εικόνες αποφασίζει να τον στείλει στον πατέρα του στην Ολυμπία. Ο πατέρας του Νίκου είναι Ιάπωνας, αρχαιολόγος στο επάγγελμα, και μόλις έχει μετακομίσει σε ένα καινούργιο σπίτι που ακόμα δεν διαθέτει ούτε τηλέφωνο! Το internet για διάφορους τεχνικούς λόγους θα καθυστερήσει να συνδεθεί και έτσι ο Νίκος θα βρεθεί ξαφνικά αποκομμένος από τον φανταστικό του κόσμο, πιστεύοντας ότι το Καλοκαίρι αυτό θα είναι το χειρότερο της ζωής του!
Αυτή η αναγκαστική αποχή του Νίκου από το διαδίκτυο, θα τον αναγκάσει να δώσει αξία στα πάντα γύρω του! Στο καινούργιο σπίτι του πατέρα του, και τους χώρους που το αποτελούν, Στην θάλασσα, στον ουρανό! Θα γεμίσει τον χρόνο του κολυμπώντας, περπατώντας, εξερευνώντας την γύρω περιοχή! Θα γνωρίσει νέους φίλους, απτούς, αληθινούς με σάρκα και οστά! Η επαφή με την φύση και με τα αληθινά ερεθίσματα που προκαλούν οι εικόνες και η πραγματική ανθρώπινη συναναστροφή θα φέρουν στην ζωή του και στην ψυχή του πρωτόγνωρα συναισθήματα! Θα απελευθερώσουν την «φαντασία του» βάζοντας τον σε μια περιπέτεια που δεν μπορούσε να διανοηθεί! Μια περιπέτεια που θα τον αναγκάσει να μάθει, να νιώσει, να σκεφτεί, να ερωτευτεί! Με λίγα λόγια να ζήσει! Απο την στιγμή που ο Νίκος θα συναντήσει την νύμφη Μελιάδα στην λίμνη του Καϊάφα, η ζωή του θα αλλάξει! Θα μπεί σε μια κατάσταση που μοιάζει εξωπραγματική, φανταστική, ψεύτικη και εικονική! Μυθολογικές φιγούρες και απόκοσμα πλάσματα θα βρεθούν στον δρόμο του! Φίλοι και εχθροί, σύμμαχοι και υπονομευτές θα δώσουν μάχη για να σώσουν ή να εξοντώσουν τον Νίκο και την Μελιάδα! Το καλό με το κακό θα μπλέξουν σε έναν ανηλεή αγώνα επιβίωσης! Γιατί είναι μόνο αυτός που βλέπει τις νύμφες και τον τραγοπόδαρο θεό Πάνα; Γιατί είναι αυτός ο στόχος και ποιος είναι ο σκοπός που πρέπει να υπερασπιστεί; Τι είναι αυτό που έγινε στο παρελθόν και του έδωσε αυτή την ιδιότητα; Ζει μια φαντασίωση ή μήπως ζεί μια πραγματικότητα παράλογη που έχει όμως εξήγηση; Το μόνο που θα ξέρει στα σίγουρα ο Νίκος στο τέλος του βιβλίου είναι ότι έζησε απρόσμενα το καλύτερο Καλοκαίρι της ζωής του και εμείς οι αναγνώστες, ότι ταξιδεύσαμε σε ένα μυθολογικό ταξίδι με άπειρες εικόνες και εμπειρίες!
Το καλοκαίρι του Χρήστου Αναστασόπουλου είναι ένα βιβλίο που μπλέκει περίτεχνα το φανταστικό με το πραγματικό, το εικονικό με το αληθινό! Ξυπνάει την φαντασία και ερεθίζει την σκέψη! Βαθειά αλληγορικό κρύβει στις σελίδες του έννοιες που έχουμε ξεχάσει, στοιχεία που έχουμε καταστρέψει! Η φιλία, η αληθινή αγάπη, το μεγαλείο της φύσης και ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος την καταστρέφει! Η αποξένωση μας από τα στοιχεία της και η στροφή μας σε πράγματα τεχνητά και ψεύτικα! Οι κουλτούρες δύο λαών Ελλάδας και Ιαπωνίας ,με ιστορία και περηφάνια, με φιλότιμο και διανόηση δένονται με μεγάλη μαεστρία και δείχνουν πόσο συμβατές είναι μεταξύ τους!  Το τοπίο που επιλέγεται σαν ο τόπος εξέλιξης της ιστορίας, η Αρχαία Ολυμπία και η γύρω περιοχή,  αποπνέει από μόνος του κάτι το μυστηριακό το τελετουργικό! Τα πάντα σε αυτό το βιβλίο είναι τοποθετημένα και μελετημένα με έναν τρόπο που το κάθε τι υποδηλώνει και σηματοδοτεί την κάθε σημασία και την κάθε εξέλιξη! Το αόρατο πέπλο πέφτει και δίνει την θέση του στην φαντασία ,σε έναν κόσμο παραμυθένιο, έτοιμος να γίνει αληθινός μόνο για αυτούς που θα αφεθούν στην μαγεία του! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου