Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΟΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ για '' ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ'' Της ΑΡΙΑΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ - Εκδόσεις '' ΕΞΗ '' με την ματιά της Τζένη Μανάκη



Η άποψή μου για το βιβλίο :'' ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ''
Της ΑΡΙΑΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ - Εκδόσεις '' ΕΞΗ ''
Η Άρια Σωκράτους με το δεύτερο βιβλίο της, παρά τον ρομαντικό τίτλο του
'' ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ '', επέλεξε να μας αφηγηθεί ιστορίες της σκοτεινής πλευράς της ζωής. Με το νέο μυθιστόρημά της μας εισάγει στον αντίποδα της ζωής των καθημερινών ανθρώπων. Στον κόσμο του ζόφου, του πόνου, του εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης, του ψυχικού θανάτου, εκεί που κανένας με ελάχιστη δόση ηθικής αξίας δεν θα ήθελε ποτέ να βρεθεί. Εκεί όπου βασιλεύει το χρήμα ως ο μόνος θεός, εκεί που οι πιστοί του μετέρχονται κάθε βδελυρής πράξης για να το αποκτήσουν , εκεί που θυσιάζονται ανθρώπινες υπάρξεις για να ικανοποιήσουν τα άγρια ένστικτα και τις ανόητες ματαιοδοξίες των θυτών.
Στον σκοτεινό κόσμο της βίας και του sex trafficking . Με όχημα έναν πολύ καλά επινοημένο μύθο που κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη για την τύχη όχι μόνο της κεντρικής ηρωίδας , αλλά και όσων έπεσαν στα σκοτεινά, θανατηφόρα δίχτυα εκτεταμένου κυκλώματος του υποκόσμου, αρχηγικά μέλη του οποίου φέρουν τον μανδύα των εκλεκτών μελών της κοινωνίας, ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας της . Αγωνιά πράγματι ο αναγνώστης για την δικαίωση μέσα από την παραδειγματική τιμωρία των αντιηρώων της, και είναι αυτό ένα συναίσθημα που κατορθώνει η συγγραφέας να το φυτέψει ακόμη και σε όσους αποποιούνται το ποταπό αίσθημα μιας αιμοσταγούς εκδίκησης.
Με λιτό αλλά αιχμηρό λόγο αφηγείται την ιστορία της Χριστίνας, που κάτω από την καταπιεστική ομπρέλα της σκληρής καριερίστας δημοσιογράφου μητέρας της και ενός αδιάφορου πατέρα διαμόρφωσε μία προσωπικότητα επιρρεπή σε αναζήτηση στοργής, χωρίς μια διεισδυτική, ουσιαστική ματιά στο πρόσωπο που της την προσέφερε. Ετσι οι διακοπές της στην πανέμορφη Πάρο την έρριξαν στην αγκαλιά του Ντέιβιντ που αποδείχθηκε τύραννος αμέσως μετά τον γάμο τους. Η διαμονή στην χαώδη Νέα Υόρκη την αποξενώνουν από το οικογενειακό περιβάλλον και ορισμένα αγαπημένα πρόσωπα . Η συχνή βία του Ντέιβιντ απέναντί της εντείνει την δειλία της . Κατά το αρνητικό πρότυπο όλων των κακοποιούμενων γυναικών, αρνείται να ζητήσει βοήθεια , και μόνο στην έσχατη κατάσταση προσφεύγει στην μοναδική φίλη της, η οποία έμμεσα υπήρξε θύμα του Ντέιβιντ. Η επίσκεψη της μητέρας της για επαγγελματικούς λόγους στην Ν.Υ. που από ένστικτο αντιλαμβάνεται τον ελλοχέυοντα θανάσιμο κίνδυνο για την κόρη της γίνεται αφορμή να λυθεί η σιωπή της Χριστίνας και ν΄αφήσει τα δάκρυα της χρόνιας σιωπής της να την λυτρώσουν!
Η Αρια Σωκράτους πέρα από μία πετυχημένη μυθιστορηματική αφήγηση στηλιτεύει έμμεσα και με την ιδιότητα της δημοσιογράφου και το θερμό της ταμπεραμέντο την μάστιγα της σύγχρονης ζωής που αφανίζει ανθρώπους μ΄αυτή την τόσο εκτεταμένη δουλεία.
Επισείει τον ανά πάσα στιγμή κίνδυνο για κάθε όμορφη κοπέλα που είτε από ματαιοδοξία είτε από ανάγκη ενός επαγγέλματος γίνεται υποψήφιο θύμα ανθρώπων με κτηνώδη ένστικτα.
Επισημαίνει κραυγάζοντας την ανάγκη για λύση της σιωπής των θυμάτων .
Περιγράφει ενδελεχώς την ψυχοσύνθεση και τον πρός τα έξω χαρακτήρα της κακοποιημένης γυναίκας.
Ταυτοποιεί τούς ηρωές της με στοιχεία έρευνας μέσω ειδικών επιστημόνων.
Θίγει το θέμα των ''νεκρών'' γάμων που μόνο στις κοινωνικές συμβάσεις οφείλεται η συγκατοίκηση των εμπλεκομένων.
Δεν θα παραλείψω και τα λογοτεχνικής ή αποφθεγματικής αξίας στοιχεία του βιβλίου, αναφερόμενη σε ορισμένα, όπως :
'' Τον χρόνο δεν μπόρεσε ποτέ να τον δαμάσει κανένας. Ολοι τους ήταν ασήμαντοι θεατές που ζούσαν στη σκιά του. Ο χρόνος πρωταγωνιστής φώτιζε τις αποχρώσεις που εκείνος ήθελε να τονίσει, ενώ έθαβε στο βάθος της αφάνειας όλες τις υπόλοιπες με τις οποίες ήθελαν οι θεατές του να χρωματίσουν τη ζωή τους ''. (σελ.135)
'' Τελικά σ΄αυτή την ζωή γίνονται όσα θέλεις πολύ κι όσα φοβάσαι πολύ''(σελ.164)
'' Το παρελθόν είναι μία άκυρη επιταγή που δεν μπορείς να εξαργυρώσεις. Το παρόν σου όμως , μόνο εσύ μπορείς να το ανατρέψεις. '' (σελ. 184)
'' Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του ανθρώπου είναι η άλλη του όψη. ΄Οσο πιο απρόβλεπτη είναι , τόσο πιο πολύ μας γοητεύει εγκλωβίζοντάς μας σ΄ένα φαύλο αδιέξοδο. Υπάρχουν δύο ειδών εισβολές. Αυτές που γίνονται σε μια νύχτα και το άλλο πρωί ξυπνάς σκλάβος και αυτές που γίνονται διακριτικά βήμα βήμα και δεν τις καταλαβαίνεις μέχρι που μια μέρα ξυπνάς αλυσοδεμένος ''. (σελ. 191)
'' Αντιμετωπίζουμε όσα οι ίδιοι προκαλούμε '' (σελ. 303)
Το βιβλίο της ΄Αριας Σωκράτους θα πρέπει όχι μόνο σαν ένα αξιόλογο ανάγνωσμα αλλά και πρός γνώση να διαβάσουν όλες οι νέες κοπέλες αλλά και οι γονείς τους.
Τζένη Μανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου