Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Έκθεση φωτογραφίας και άλλες δράσεις της Fair Trade Hellas στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Από το γλυκόπικρο ταξίδι του παγωτού...
στα πορτοκάλια της Βραζιλίας!


Πρόσκληση σε σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με θέματα διατροφής
και συνθηκών παραγωγής της τροφής μας, υπεύθυνης κατανάλωσης
και επιπτώσεων των επιλογών μας στο περιβάλλον και την κοινωνία.Η FAIR TRADE HELLAS και oι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με χαρά σας προσκαλούν στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το γλυκόπικρο ταξίδι του παγωτού» στις 8 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Όλοι απολαμβάνουμε ένα υπέροχο παγωτό, αλλά έχουμε ποτέ αναρωτηθεί από πού προέρχονται τα συστατικά του – η ζάχαρη, το γάλα, το σιτάρι, η βανίλια, το κακάο; Ποια είναι η σχέση του παγωτού με την παιδική εργασία στην Γκάνα; Και γιατί θα πρέπει να μας νοιάζει; Η έκθεση θα δώσει απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα και θα αποκαλύψει το μακρινό ταξίδι του παγωτού μέχρι να φτάσει σε εμάς!
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη την εταιρεία Le Greche που θα προσφέρει στους επισκέπτες υπέροχες γεύσεις παγωτού με συστατικά δίκαιου εμπορίου, παρασκευασμένα αποκλειστικά για αυτή την εκδήλωση.

Την έκθεση θα πλαισιώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων.

• Στις 8 Οκτωβρίου, στις 7:30 το βράδυ, παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης, θα διοργανωθεί πάνελ συζήτησης με θέμα «Διατροφική κυριαρχία, Νέοι και Ανάπτυξη». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ειδικούς από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις τοπικές αρχές αλλά και ΜΚΟ, οι οποίοι θα θίξουν θέματα σχετικά με τη διατροφική μας αυτάρκεια και ασφάλεια, τα «πράσινα» και τα «δίκαια» προϊόντα αλλά και με τα προϊόντα που τελικά καταναλώνουμε.

• Στις 19 Οκτωβρίου, στις 7:30 μ.μ., η ομάδα της Fair Trade Hellas θα πραγματοποιήσειεργαστήριο για θέματα υπεύθυνης κατανάλωσης, το οποίο θα απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την παιδική εργασία και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και με ποιο τρόπο συνδέονται με τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

 Στις 20 Οκτωβρίου, στις  7:30 μ.μ., ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα φιλοξενήσει τονMarcel Gomes από την οργάνωση «Reporter Brazil», ο οποίος θα μιλήσει για τις πραγματικές συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευσης των εργατών στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιών στη Βραζιλία. Εργάτες που δουλεύουν 14 ώρες την ημέρα για μόλις 9 ευρώ, χωρίς καμία ασφάλεια, ρισκάροντας τη ζωή τους! Αυτός ο χυμός πορτοκαλιών δεν είναι άλλος από αυτόν που φτάνει στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εμείς καταναλώνουμε θεωρώντας ότι κάνουμε την καλύτερη επιλογή.

• Παράλληλα, όλο τον μήνα Οκτώβριο ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα φιλοξενεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Fair Trade Hellas («Σοκολατοϊστορία», «Το παιχνίδι της συναλλαγής», «Κάνε ένα βήμα μπροστά για τη σοκολάτα») που απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και τα οποία εμψυχώνουν έμπειροι συνεργάτες τους, ενώ η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς θα συντονίσει και εμψυχώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στον βυθό με τα σοκολατόδεντρα» που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
(*Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, στο τηλ. 211 3003580)
Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου-31 Οκτωβρίου 2015
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00, Σάββατο: 9:00-15:00


Σημειώσεις προς τους συντάκτες
1. Διαβάστε για το πρόγραμμα «Map your Meal» με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους καταναλωτές σε θέματα διατροφικής ασφάλειας, βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης της τροφής.
2. Διαβάστε για το πρόγραμμα «Supply Chainge» το οποίο έχει ως στόχο να βελτιώσει, μέσω της ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού, τις συνθήκες εργασίας στην παραγωγική αλυσίδα των προϊόντων.
3. Δείτε το website της Fair Trade Hellas και ακολουθήστε τη δράση της στο Facebook.
4. Δείτε το website του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ενημερωθείτε για το πρόγραμμα εκδηλώσεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων της νέας σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου