Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η άποψη της Jenny Manaki για το βιβλίο : " Ουισκι Μπλε " της Τεσυ Μπαιλα

ΟΥΙΣΚΙ ΜΠΛΕ 



Συγγραφέας :  Τεσυ Μπαιλα
Εκδόσεις : Ψυχογιός


Λίγα λόγια για το βιβλίο :


 Ο σύγχρονος Οδυσσέας ονομάζεται Μιχάλης, γιος της Βιργινίας και του καπετάν Βαγγέλη. Το οδοιπορικό του ξεκινά από το Πορτ Σάιντ κι η ανάγκη τον φέρνει στη Σαντορίνη και τον Πειραιά των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.
Ακολουθώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή θα δοκιμαστεί στα ανθρακωρυχεία της πόλης Μαρσινέλ στο Βέλγιο και στις αποβάθρες του λιμανιού της Νέας Υόρκης, προτού αποδεχτεί αμετάκλητα τη θαλασσινή του μοίρα. Θα αναζητήσει τη δική του Πηνελόπη στο πρόσωπο της Εριέττας, θα συνοδοιπορήσει με παράξενους συντρόφους όπως ο Αρτέμης και ο Αποστόλης, θα δει να ανοίγουν και να κλείνουν κύκλοι ζωής στη μεγάλη σκηνή του κόσμου Σε αυτό το έπος της φτώχιας και του καθημερινού αγώνα πρωταγωνιστεί η ελληνική ψυχή ζυμωμένη με τη θάλασσα στη θέα της οποίας ο απλός άνθρωπος βρίσκει ξανά τη δύναμη να ονειρεύεται.
Το «Ουίσκι μπλε» είναι μια μυθιστορηματική ματιά στον αιώνα που αφήσαμε πίσω μας, στις μικρές και μεγάλες στιγμές που συνθέτουν την οδύσσεια ενός νεοέλληνα.






Η άποψη της Jenny Manaki  για το βιβλίο :


Το '' Ουίσκι μπλέ'' της Τέσυς Μπάιλα έχει κάτι από την αύρα των μεγάλων σύγχρονων δραματουργών του θέάτρου , όπου κυριαρχεί ο θάνατος , ο χρόνος που κυλάει σε βάρος των βασανισμένων υπαρξεών των ηρώων , των οποίων οι ελπίδες ματαιώνονται , μόνο που εδώ, δεν υποτάσσονται σ΄αυτή την ματαίωση , αναγεννώνται για να συνεχίσουν τον κύκλο μιας νέας πορείας μέσα στον χρόνο. 
Η συγγραφέας μέσα από την κινηματογραφική περιγραφή ρεαλιστικών , σκληρών μερικές φορές εικόνων αφήνει να ξεχυθεί ο γνωστός λυρισμός της , σαν μελωδία μελαγχολικής μουσικής που γλυκαίνει την ψυχή του αναγνώστη . Ο ουρανός, η θάλασσα, κυρίως η θάλασσα , το καράβι , η ταξιδιάρικη ελληνική ψυχή , που αναγκάζεται ν΄απαρνηθεί την ομορφιά του τόπου της , να βυθιστεί στην μαυρίλα της μίνας της Μαρσινέλ , να γευτεί ακόμη κι εκεί την ζεστασιά της φιλίας, να καταπνίξει τον ασίγαστο πόθο για έναν έρωτα που θα εμπόδιζε τον νόστο , να δεθεί με μιά αληθινή αγάπη , να δαμάσει τα κύματα του ωκεανού, να περιπλανηθεί στις αποβάθρες της Νέας Υόρκης , να παλεύει με την ανήμπορη έφεση της για το καλύτερο , να χάνει και να ξανακερδίζει τα χαμένα , άλλοτε με νηφαλιότητα κι άλλοτε μέσα από την μέθη της γεύσης του ουίσκι που παίρνει το χρώμα της θάλασσας, είναι τα βασικά συστατικά του μύθου που αφορούν τον κεντρικό της ήρωα , δομημένο με την επιστημονική ακρίβεια ευφυούς ψυχολόγου καί την δεξιότητα ταλαντούχου συγγραφέα !! 
Τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν, δημιουργούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία που αναγκάζει τον αναγνώστη να επιμείνει μανιωδώς να γευτεί την εξέλιξή της, αλλοτε πασχίζουν και κερδίζουν τον αγώνα , κι άλλοτε παρασύρονται από πάθη ανίερα και χάνονται μέσα στην πυκνή υγρή ομίχλη που περίτεχνα κινηματογραφεί με την πένα της , η συγγραφέας.
Η Τέσυ Μπάιλα , 
Πιστεύει : στις δυνατότητες του ανθρώπου , για την πραγμάτωση των ονείρων του, ακόμη και κόντρα στον χρόνο που κυλάει και διαφοροποιεί καταστάσεις και αισθήματα : 
''Κι ενώ μοιάζει ο χρόνος να περνάει και ν΄αλλάζει τα δεδομένα στη ζωή των ανθρώπων , στην πραγματικότητα εκείνος ο οποίος μπορεί να τα αλλάξει όλα είναι μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος '' , και στην δύναμη της ζωής : '' Ενας έρωτας κραταιός έδενε την καταστροφή και την ομορφιά , και η μοναδική αυτή αίσθηση της ελπίδας πως η ζωή θριαμβεύει πάντα, ακόμα και πάνω σε ερείπια καμένης γής , ανταπτέρωσε και το δικό τους ηθικό '' . 
Χρωματίζει : ''...........κι ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβε πως στη ζωή μπορείς να βρείς το μαύρο μέσα στην υπέρτατη ένταση του λευκού '' , '' η ψυχή της γέμισε δέος από την σπαρακτική δημιουργία της φύσης να εκτοξεύει αιφνίδια κι εκθαμβωτικά κύματα φωτός πρός κάθε κατεύθυνση '' .
Δημιουργεί εικόνες σκληρές μέχρι δακρύων , όπως η γέννηση ενός μωρού μέσα στην μαυρίλα του ανθρακωρυχείου και ακόμη εικόνες που φέρνουν στον νού κινηματογραφικά στιγμιότυπα ταλαντούχου σκηνοθέτη : 
'' Κοίταξε στο βάθος τα οργισμένα σύννεφα. Από ώρες παρατάσσονταν επιθετικά , λευκοντυμένοι στρατιώτες σε ώρα μάχης, πάνω στο γαλανό πεδίο . Η πόλη έδειχνε να κοιμάται νωχελικά στα νωπά ακόμα ερωτικά της σεντόνια . Είδε τα φώτα πρώτα να τρεμοπαίζουν στην ακινησία της ώρας κι ύστερα να σβήνουν ένα ενα με τη σειρά και σκέφτηκε ότι κάπως έτσι είχαν σβήσει και τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του . Ενα , ένα , σιγά σιγά, αργοκίνητα ''.
Μέσα στην περίτεχνη από λογοτεχνικής απόψεως αφήγηση της περιπέτειας των ηρώων ,της Τέσυ Μπάιλα, πάντα παρούσα η θάλασσα που αφήνει το σημάδι της στις ψυχές των ανθρώπων που βρίσκουν παρηγοριά και διέξοδο άλλοτε στην γαλήνη της κι άλλοτε στούς κάτασπρους αφρούς των μανιασμένων κυμάτων της , που δέρνουν την στεριά. 
Το '' Ουίσκι μπλέ'' είναι όντως μια σύγχρονη Οδύσσεια ! Εργο '' ιστορικής '' καταγραφής της μεταναστευτικής περιπέτειας των Ελλήνων , αλλά και ιδιαίτερα επίκαιρο τώρα που οικονομικές συγκυρίες εξαναγκάζουν και πάλι την ελληνική ψυχή στην μετανάστευση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου