Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Τα νέα του Πολυχώρου 5.10.2015








ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Μυθολογία και Λογοτεχνία
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015
, στις 7 μ.μ. 
Ημερίδα για εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Με αφορμή τα Μυθολογικά Παραμύθια των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ -μια νέα σειρά με την οποία επιχειρείται μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων και την οποία μπορούν να την παρακολουθούν με απόλαυση, ενδιαφέρον και όφελος οι μικροί αναγνώστες- συζητάμε για τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί η αρχαία ελληνική μυθολογία στην τάξη με στόχο την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη λογοτεχνία, τη διδασκαλία της γλώσσας και την παρακίνηση των μαθητών να γράψουν τις δικές τους ιστορίες.

Εισηγητές της ημερίδας είναι οι συγγραφείς της σειράς Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφράστρια, Κώστας Πούλος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και εκπαιδευτικός, και Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός-Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.

Η ημερίδα απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της προσχολικής αγωγής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε γονείς.
Οι συμμετέχοντες θα φύγουν με ιδέες, υλικό και τεχνικές για το πώς μπορούν να συνδυάσουν δημιουργικά τη μυθολογία με τη λογοτεχνία.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά ενός βιβλίου της σειράς  από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Τα βιβλία που κυκλοφορούν ήδη είναι: Τα μήλα των Εσπερίδων, Τα βόδια του Γηρυόνη, Το τραγούδι των Σειρήνων, Το αίνιγμα της Σφίγγας (λιανική τιμή: 5,47 € το καθένα).

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:
polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ». Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.






ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ FAIR TRADE HELLAS ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το γλυκόπικρο ταξίδι του παγωτού
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015, στις 7 μ.μ.

Όλοι απολαμβάνουμε ένα υπέροχο παγωτό, αλλά έχουμε ποτέ αναρωτηθεί από πού προέρχονται τα συστατικά του – η ζάχαρη, το γάλα, το σιτάρι, η βανίλια, το κακάο; Ποια είναι η σχέση του παγωτού με την παιδική εργασία στην Γκάνα; Και γιατί θα πρέπει να μας νοιάζει; Η έκθεση θα δώσει απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα και θα αποκαλύψει το μακρινό ταξίδι του παγωτού μέχρι να φτάσει σε εμάς!
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη την εταιρεία Le Greche που θα προσφέρει στους επισκέπτες υπέροχες γεύσεις παγωτού με συστατικά δίκαιου εμπορίου, παρασκευασμένα αποκλειστικά για αυτή την εκδήλωση.
Η έκθεση θα διαρκέσει από την 1η έως τις 31 Οκτωβρίου 2015 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Την ίδια μέρα, στις 7:30 το βράδυ, παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης, θα διοργανωθείπάνελ συζήτησης με θέμα «Διατροφική κυριαρχία, Νέοι και Ανάπτυξη». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ειδικούς από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις τοπικές αρχές αλλά και ΜΚΟ, οι οποίοι θα θίξουν θέματα σχετικά με τη διατροφική μας αυτάρκεια και ασφάλεια, τα «πράσινα» και τα «δίκαια» προϊόντα αλλά και με τα προϊόντα που τελικά καταναλώνουμε.

Περισσότερα για το πρόγραμμα και τους ομιλητές του πάνελ θα δείτε ΕΔΩ.







CRIME SERIES NIGHTS

Βραδιές προβολής αστυνομικών τηλεοπτικών σειρών 
Εκτός από τα αστυνομικά μυθιστορήματα, μας αρέσουν και οι τηλεοπτικές σειρές που βασίζονται σε αυτά! Αυτό το φθινόπωρο έχουμε προγραμματίσει στον Πολυχώρο μια σειρά προβολών της σουηδικής τηλεοπτικής σειράς που έχει βασιστεί στα μυθιστορήματα του Arne Dahl με πρωταγωνιστές την επίλεκτη Ομάδα Άλφα. Κάθε βραδιά θα προβάλλεται ένα επεισόδιο,  διάρκειας 90 λεπτών,  με αγγλικούς υπότιτλους.
• The blinded man (Misterioso) - 1ο μέρος  Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, 7:30 μ.μ.
• The blinded man (Misterioso) - 2ο μέρος  Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, 7:30 μ.μ.
• Bad blood (Μίσος και αίμα) - 1ο μέρος  Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, 7:30 μ.μ.
• Bad blood (Μίσος και αίμα) - 2ο μέρος  Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, 7:30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Προτεραιότητα θα έχουν τα μέλη της Λέσχης Noir που θα δηλώσουν συμμετοχή.
Δηλώσεις συμμετοχής στο 
polychoros@metaixmio.gr (στο e-mail σας με τίτλο ΒΡΑΔΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ μην ξεχάσετε να γράψετε τα στοιχεία σας: ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, καθώς και τον τίτλο της προβολής που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε).






ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μυθολογικά παραμύθια
Το αίνιγμα της ΣφίγγαςΤο τραγούδι των Σειρήνων του Κώστα Πούλου
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 7 ετών

Η Σφίγγα ξέρει πολλά αινίγματα. Ρωτάει τους περαστικούς και περιμένει να βρουν λύση…
Οι Σειρήνες τραγουδούν καλά. Όλοι το λένε. Όποιος ακούσει τη μουσική τους χάνει τον νου του…
Τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας μιλούν για τον εαυτό τους. Ελάτε να τα γνωρίσουμε και μέσα από τις συναρπαστικές αφηγήσεις τους να ζήσουμε τις ανθρώπινες περιπέτειες.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο
polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).





EΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής
Ένα εργαστήρι έξι συναντήσεων για παιδιά 8-10 ετών με την εκπαιδευτικό Άλκηστη Χρονάκη 
Ημερομηνίες: Σάββατο 10 και 24 Οκτωβρίου, 14 και 28 Νοεμβρίου, 12 και 19 Δεκεμβρίου 2015
Κόστος: 80 € για κάθε παιδί -70 € για αδέρφια- (και για τις έξι συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 10:30 έως τις 12:00 

Το εργαστήρι χρησιμοποιεί ασκήσεις που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να εξοικειωθούν με τη λογοτεχνική γραφή. Βασικός του στόχος ωστόσο δεν είναι να δημιουργήσει μικρούς συγγραφείς, αλλά να διαμορφώσει απαιτητικότερους και επαρκέστερους αναγνώστες μέσω της συγγραφής. Για να γίνει κανείς συγγραφέας άλλωστε πρέπει πριν από όλα να είναι αναγνώστης, ενώ η συγγραφή ως βιωματική δραστηριότητα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα τις λογοτεχνικές συμβάσεις και να αγαπήσουν τη γραφή. 

Αναλυτικά τη δομή και το περιεχόμενο κάθε συνάντησης θα τα βρείτε ΕΔΩ.

Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ.
Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά). Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr

Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή των 70 ευρώ. Για να ισχύσει η προσφορά, ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο: «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο εργαστήρι (ΟΝΟΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ και ΗΛΙΚΙΑ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ και ΗΛΙΚΙΕΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ και ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».








ΣΧΟΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Για γονείς με ανησυχίες και για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους
Εισηγήτρια: Χριστίνα Ρασιδάκησυμβουλευτική ψυχολόγος, σύμβουλος γονέων, συγγραφέας

Η ζωή του σύγχρονου γονέα είναι γεμάτη προκλήσεις. Οι γνώσεις και η πληροφόρηση είναι απαραίτητες για να συμβαδίζουμε με την εποχή μας σε ό,τι αφορά την ανατροφή που δίνουμε στα παιδιά μας, πώς όμως μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σε πρακτικό επίπεδο στη δική μας οικογένεια; Τι κάνουμε όταν αυτές έρχονται σε σύγκρουση με δικά μας βιώματα και δεδομένα που μας γαλούχησαν; 
Ο κύκλος αυτός διαδραστικών εργαστηρίων βοηθά τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τρόπο που συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σταθερότητα και μεταδίδοντας διαχρονικές αξίες που θα τα στηρίξουν σε ολόκληρη τη ζωή τους. 

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, 7-9 μ.μ.
Homework χωρίς δάκρυα: Οδηγίες για γονείς
Το διάβασμα στο σπίτι αποτελεί πρόκληση για τους γονείς, πόσο μάλλον για εκείνους με παιδιά που εμφανίζουν κάποια μαθησιακή διαφορετικότητα. Στη συνάντησή μας θα έχετε την ευκαιρία να εκφράσετε ερωτήματα, σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με τα παρακάτω ζητήματα: 
• Πώς ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διαβάζουν μόνα τους
• Πόσο, πότε και πώς τα βοηθάμε με το διάβασμα
• Τι τα κινητοποιεί να καταπιαστούν με το διάβασμά τους
• Τι βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους
• Πώς τα βοηθάμε να προγραμματίσουν τη μελέτη τους
• Πώς ενισχύουμε τις προσπάθειές τους και τα βοηθούμε να βελτιωθούν εκεί που υστερούν

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, 7-9 μ.μ.
Γνωρίζοντας τον παιδικό εγκέφαλο και πώς τον προσεγγίζουμε 

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, 7-9 μ.μ.
Γνωρίζοντας τον εφηβικό εγκέφαλο και πώς τον προσεγγίζουμε 
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Εισιτήριο
: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης αξίας 10 ευρώ πριν από κάθε εργαστήριο. 
Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες. 
Με την ολοκλήρωση κάθε συνάντησης παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.





ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί
Ο πιλότος και ο μικρός πρίγκιπας του Πίτερ Σις
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 7 ετών

Γεια σας παιδιά! Με λένε Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί. Γεννήθηκα στη Γαλλία. Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω ζωγράφος, αλλά όταν έδειξα τα σχέδιά μου στους μεγάλους με συμβούλεψαν να διαλέξω κάποιο άλλο επάγγελμα. Έτσι έμαθα να οδηγώ αεροπλάνα.
Μια μέρα, ενώ πετούσα πάνω από τη Σαχάρα, το αεροπλάνο μου έπαθε μια βλάβη και βρέθηκα μόνος στην έρημο. Εκεί παρουσιάστηκε ένας παράξενος μικρός που μου είπε ότι ταξίδευε από πλανήτη σε πλανήτη!
Αν σας αρέσουν τα αεροπλάνα, τα αστέρια και οι ιστορίες, τότε ελάτε να σας πω την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα όπως ακριβώς την έζησα! 
Δραματοποιημένη αφήγηση και θεατρικό παιχνίδι από την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη
Στην εκδήλωση θα είναι μαζί μας η αγαπημένη μας Άλκη Ζέη που έκανε τη μετάφραση τουΜικρού Πρίγκιπα και ποιος ξέρει μπορεί να καταφέρουμε να την «εξημερώσουμε και να την κάνουμε φίλη μας» όπως χαρακτηριστικά είπε ο μικρός ήρωας του Σεντ-Εξιπερί.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στοpolychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).



ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

1.Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Μυθιστόρημα / Διήγημα (διάρκεια: 24 ώρες / 8 συναντήσεις) με τον Κωνσταντίνο Τζαμιώτη
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου: 6/10/2015, στις 6 μ.μ.

2. Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας (διάρκεια: 5 ώρες / 1 συνάντηση) με τη Σοφία Νικολαΐδου

3. Κατάρτιση Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων (διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες / 15 συναντήσεις) με την Άννα Ιορδανίδου
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου: 15/10/2015, στις 5 μ.μ.

4. Παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών (διάρκεια: 22,5 διδακτικές ώρες / 3 κύκλοι συναντήσεων) με τους Δημήτρη Σούλτα, Χρίστο Χαραλαμπόπουλο και Κλαούντια Μάτολα
1ος κύκλος: Η είδηση στο μουσικό ραδιόφωνο με τον Δημήτρη Σούλτα
2ος κύκλος: Η δημοσιογραφική έρευνα και η συνέντευξη στο ραδιόφωνο με τον Χρίστο Χαραλαμπόπουλο
3ος κύκλος: Προετοιμασία και παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής με την Κλαούντια Μάτολα
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου: 15/10/2015, στις 6 μ.μ.

Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο, τους διδάσκοντες, τις μέρες και τις ώρες των μαθημάτων, το κόστος των διδάκτρων, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο εγγραφής σας. Στις ενημερωτικές συναντήσεις οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σύντομη παρουσίαση για το περιεχόμενο κάθε σεμιναρίου - εργαστηρίου από τον/την εισηγητή/τριά του, ο οποίος/η οποία στη συνέχεια μπορεί να απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις. Τέλος, θα βρείτε σε ποιο σεμινάριο μπορείτε από φέτος να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ






ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου