Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Σημαντική διάκριση για το παιδικό βιβλίο "Αλέξη, φάε κάτι!"



ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«ΑΛΕΞΗ, ΦΑΕ ΚΑΤΙ!»


Το βιβλίο της Άλισον Φαλκονάκη και της Κλαίρης Γεωργέλλη στα πέντε καλύτερα ελληνικά παιδικά βιβλία και στα 200 καλύτερα του κόσμου για το 2015, σύμφωνα με τον διεθνή κατάλογο «White Ravens».
 
Εδώ και 50 χρόνια η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου (Internationale Jugendbibliothek München/ International Youth Library) επιλέγει νέες κυκλοφορίες παιδικών και εφηβικών βιβλίων από όλο τον κόσμο, προκειμένου να τα συμπεριλάβει στηνετήσια και διεθνώς καθιερωμένη έκθεσή της «White Ravens». Η έκθεση συνοδεύεται απόκατάλογο όπου παρουσιάζονται ετησίως επιλεγμένοι τίτλοι από όλο τον κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνονται συνολικά 200 βιβλία γραμμένα σε 30 διαφορετικές γλώσσες από 40 χώρες όλης της υφηλίου. Οι «White Ravens» περιοδεύουν διεθνώς για να επισκεφτούν βιβλιοθήκες, σχολεία ή οποιονδήποτε άλλο θεσμό ενδιαφέρεται να τους φιλοξενήσει στους χώρους του.

Για την ένταξη νέων τίτλων στην έκθεση λαμβάνεται υπόψη η απήχηση του θέματος του βιβλίου σε ένα διεθνές κοινό, ενώ σημαντικό κριτήριο αποτελούν η λογοτεχνική και εικαστική αρτιότητα και πρωτοτυπία. Η επιλογή γίνεται από ειδήμονες του χώρου της παιδικής λογοτεχνίας –προσωπικό της βιβλιοθήκης, αλλά και εξωτερικούς συμβούλους–, οι οποίοι διαβάζουν τα βιβλία της έκθεσης στην πρωτότυπη γλώσσα έκδοσης.

Από το 2014 ο κατάλογος παρουσιάζεται κάθε φθινόπωρο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη και στην Παγκόσμια Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της δράσης είναι η διάχυση νέων ιδιαίτερα αξιόλογων τίτλων σε αναγνώστες παγκοσμίως και η προώθηση βιβλίων, συγγραφέων και εικονογράφων που αξίζουν διεθνή αναγνώριση.

Στο φετινό κατάλογο συμπεριλαμβάνεται και το βιβλίο Αλέξη, φάε κάτι! της συγγραφέαΆλισον Φαλκονάκη και της εικονογράφου Κλαίρης Γεωργέλλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ήταν υποψήφιο για Βραβείο του περιοδικού «Αναγνώστη» 2015 στην κατηγορία Εικονογραφημένου Βιβλίου για παιδιά. Το βιβλίο αποτελεί μέρος μιας νέας σειράς, που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις τόμους και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει παιδιά και γονείς να ρυθμίσουν με χιουμοριστική διάθεση θέματα της καθημερινότητας, όπως την ώρα του μπάνιου, τη διατροφή, την τακτοποίηση του δωματίου και την αντιμετώπιση των φόβων.

Ο κατάλογος «White Ravens» αναφέρει για το βιβλίο: Ο πληθωρικός Αλέξης είναι βαθιά απορροφημένος στο παιχνίδι του και αναγκάζει ολόκληρη την οικογένεια να τρέχει από πίσω του για να τον πείσει να κάνει επιτέλους ένα διάλειμμα και να φάει. Κάθε παράκληση όμως τον οδηγεί σε μια ακόμα απόδραση σε κάποιον φανταστικό κόσμο. Υπάρχουν καρότα που τον βοηθούν να βλέπει πιο καλά κι από τις κουκουβάγιες, φρούτα που τον στέλνουν να ταξιδέψει στο σύμπαν και το γάλα είναι ένα μαγικό φίλτρο που του δίνει αρκετή δύναμη για να παλέψει με τους ρινόκερους. Τελικά, ο εξαντλημένος Αλέξης αντιλαμβάνεται ότι πεινάει. Η εικονογράφηση της διεθνώς καταξιωμένης graphic designer Κλαίρης Γεωργέλλη διαμορφώνει ένα χαώδες σκηνικό όπου η οικειότητα του σπιτιού συνυφαίνεται έξυπνα και παιχνιδιάρικα με την παιδική, δημιουργική παρόρμηση για ανεξαρτησία. Η Άλισον Φαλκονάκη, διατροφολόγος και συγγραφέας, οδηγεί αριστοτεχνικά την πλοκή σε ένα δεύτερο επίπεδο ερμηνείας που εμπνέει τους νέους αναγνώστες να μάθουν για την υγιεινή διατροφή, χωρίς άμεση παιδαγωγική παρέμβαση. 

Δείτε την πλήρη φετινή λίστα ΕΔΩ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τι σκαρφίζεται ο Αλέξης για να μη φάει το φαΐ του; Μια φράουλα καβάλα σ’ ένα φορτηγό. Ένα γάλα, σωστό φίλτρο μαγικό. Καρότα που έχουν στην τσέπη τους φακό. Κροκόδειλους που δεν κλαίνε, αλλά γελάνε. Και ιππότες που όλους κι όλα τα νικάνε.
Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί το Αλέξη, ώρα για μπάνιο!, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου αναμένονται δύο νέα βιβλία: Αλέξη, μάζεψε τη ζούγκλα! και Αλέξη, μη φοβάσαι!
Μια σειρά παιδικών βιβλίων που θέλει να συμπαρασταθεί με φαντασία και κέφι στα παιδιά και τους γονείς, για ν’ αντιμετωπίσουν τα συνηθισμένα προβλήματα με ασυνήθιστους τρόπους.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ
Η Άλισον Φαλκονάκη είναι Βρετανίδα και ζει με τον άντρα της και τα δυο τους παιδιά στην Αρκαδία. Έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια ως διατροφολόγος για παιδιά, άρχισε να γράφει ποίηση όταν ήρθε να ζήσει στην Ελλάδα και ήταν στη βραχεία λίστα για το έγκυρο Bridport Prize. Υπήρξε από παιδί δεινή αναγνώστρια και της αρέσει να μοιράζεται ιστορίες με τα παιδιά της και να ενθαρρύνει την αγάπη τους για τα βιβλία. Τα βιβλία της σειράς με ήρωα τον Αλέξη είναι τα πρώτα της που εκδίδονται στην Ελλάδα.

Η Κλαίρη Γεωργέλλη σπούδασε στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Reading, «Typography & Graphic Communication», όπου και έστρεψε το ενδιαφέρον της στην τυπογραφία για παιδιά και στην παιδική εικονογράφηση. Το 2008 ίδρυσε το δημιουργικό γραφείο polkadot design, που ασχολείται με τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας στον χώρο του πολιτισμού και έχει διακριθεί στα European Design Awards, American Illustration, ΕΒΓΕ και German Design Awards. Ως μέλος του polkadot έχει σχεδιάσει για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Lincoln Center NY κ.ά.

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Ένα βιβλίο που μιλάει με έξυπνο τρόπο στα παιδιά για τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και αυγά είναι απαραίτητα. Χωρίς ίχνος διδακτισμού και με την υποστήριξη εικόνων γεμάτων ένταση και χρώμα, συγγραφέας και εικονογράφος περνάνε με επιτυχία το μήνυμα και δημιουργούν ένα πραγματικά απολαυστικό βιβλίο για μικρές ηλικίες».
Βασίλης Κουτσιαρής, Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου, www.kosvoice.gr

«Μια σειρά παιδικών βιβλίων με χαρούμενους και ευφάνταστους στίχους που ενθαρρύνει παιδιά και γονείς να αντιμετωπίζουν με χιουμοριστική διάθεση θέματα της καθημερινότητας, όπως την ώρα του μπάνιου, τη διατροφή, την τακτοποίηση του δωματίου αλλά και την αντιμετώπιση των παιδικών φόβων. Με εικονογράφηση που απεικονίζει τις φαντασιώσεις του μικρού Αλέξη και συμπαρασύρει τον αναγνώστη να τις μοιραστεί μαζί του. Μια σειρά που προσφέρεται σαν εργαλείο διαπαιδαγώγησης για κάθε εκπαιδευτικό ή γονιό».
Κατερίνα Μουρίκη, Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου