Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Μαγουλά "Κύματα του Βοσπόρου"

ΜΑΙΡΗ ΜΑΓΟΥΛΑ
Κύματα του Βοσπόρου

Ζωές που λες κι επηρεάζονται από τα ιδιόμορφα νερά του Βοσπόρου,
άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε ταραγμένες,
χαράζουν την πορεία τους μέσα στον χρόνο.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το Polis Art Café
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του μυθιστορήματος της Μαίρης Μαγουλά

ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
οι συγγραφείς Πασχαλία Τραυλού και Ιώ Τσοκώνα.
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Ηλιάνα Παναγιωτούνη.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά
ο Λευτέρης Μαυρομάτης και ο Ανδρέας Χανιώτης.

Το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015από τις 7 έως τις 9 το βράδυ,
η συγγραφέας σάς περιμένει στο περίπτερο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (αρ. 10-12),
στο 44ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Ζάππειο,
για να σας υπογράψει το μυθιστόρημά της.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 
Κωνσταντινούπολη 1926-1964
Η Ευρυδίκη, μια νέα ταλαιπωρημένη κοπέλα, αποφασίζει να φέρει στον κόσμο το εξώγαμο αγόρι της, τον Ευάγγελο, και να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του πατέρα. Στην προσπάθειά της να δώσει ένα όνομα στο παιδί και να αποκτήσει μια κανονική οικογένεια, ακολουθεί τον Σταύρακα, συνδέει την τύχη της μαζί του για να βιώσει αργότερα η ίδια και τα παιδιά της τις συνέπειες.
Ο Ευάγγελος ξεπερνά δυσκολίες και κινδύνους, επιβιώνει, δημιουργεί οικογένεια και αναζητά με πείσμα μια πολυπόθητη θέση στην κοινωνία και μια αλήθεια. Μια αλήθεια απ’ τη μάνα του που σέβεται και υπεραγαπά. Θα τη βρει και, αν ναι, πώς θα τη διαχειριστεί;
Και παράλληλα συμπορεύονται: ο Παναγιώτης Στουπάκης, μαθητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η υπέρκομψη τριαντάρα Ντενίζ στις αποβάθρες του Γαλατά, η Ελεονώρα, το μικρό παράλυτο κορίτσι που ατενίζει τον Βόσπορο από το παράθυρο του αρχοντικού γιαλί, η Λεβαντίνα χήρα Μαρκέλλα, η Σμυρνιά δασκάλα Ευγενία και κάπου ψηλά στον λόφο του Χριστού στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, άλλο ένα μικρό παιδί, ο Ρωμανός, που αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα.
Ζωές που λες κι επηρεάζονται από τα ιδιόμορφα νερά του Βοσπόρου, άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε ταραγμένες, χαράζουν την πορεία τους μέσα στον χρόνο, αναπλάθοντας μέσα από την αφήγηση ιδανικά την εικόνα της εποχής.

Γεννημένη στον Βόσπορο, από γονείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη με τις απελάσεις του 1964, μεγάλωσα μέσα στις μνήμες τους, έφτιαξα εικόνες για τα πρόσωπα των οποίων τις ζωές είχα κάνει με τον χρόνο δικές μου.
Ταξιδεύουμε, λοιπόν, στον Βόσπορο και στο ιστορικό Πέρα και ανακαλύπτουμε μαζί τους τα σοκάκια, τους ναούς, τα ξύλινα αρχοντικά. Αφήνουμε την ψυχή μας να παρασύρεται από τα ιδιόμορφα νερά, που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Παίρνουμε ανάσες για να γεμίσουν τα πνευμόνια μας με τις μυρωδιές από τους ολάνθιστους κήπους, μα και από τους γεμάτους επικίνδυνη γοητεία ανέμους της θάλασσας.
Μ. Μ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Μαίρη Μαγουλά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στο Δημόσιο για τριάντα χρόνια. Ζει στο Πόρτο Ράφτη. ΤαΚύματα του Βοσπόρου είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου