Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Άποψη για το βιβλίο : " Άρωμα λεμόνι " της Αντιγόνης Πόμμερ

" Άρωμα λεμόνι " Συγγραφέας : Αντιγόνης Πόμμερ 
Εκδόσεις : Ωκεανίδα


Λίγα λόγια για το βιβλίο:


Ο Λάζαρος Πετράκης, ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας, έπειτα από πολλά χρόνια στην Αμερική επιστρέφει στην Ελλάδα για να ψάξει την αγαπημένη του Κατερίνα, τον πρώτο και μοναδικό έρωτα της ζωής του, αυτόν που σημάδεψε για πάντα την ύπαρξή του.

Τέσσερις φίλοι, από χρόνια χαμένοι μεταξύ τους, όταν ξαναβρίσκονται, ανακαλύπτουν ότι το εφηβικό τους όνειρο είναι ακόμα ζωντανό. Η λαχτάρα τους να αποκτήσουν ένα ιστιοπλοϊκό, το πάθος τους για τη θάλασσα, την ελευθερία και τα ταξίδια είναι οι άξονες πάνω στους οποίους έχουν στηρίξει τις ζωές τους.

Θα τολμήσουν να ακολουθήσουν εκείνο το παλιό τους όνειρο ή θα το θάψουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας, όπως έκαναν και με τα άλλα όνειρά τους; Ένα αόρατο νήμα ενώνει τον Λάζαρο Πετράκη με τους τέσσερις φίλους. Μήπως το ίδιο άρωμα που άφησε το σημάδι του στις ζωές τους και στα όνειρά τους; Το άρωμα λεμόνι;Η άποψη της Chaido Kouroupaki για το βιβλίο : 


Τέσσερις φίλοι που έχουν συνδέσει άρρηκτα μεταξύ τους τα εφηβικά τους χρόνια, ανταμώνουν ξανά έπειτα από χρόνια στην κρίσιμη για τον καθένα τους ηλικία των πενήντα, προσπαθώντας να αναβιώσουν το εφηβικό τους όνειρο να σαλπάρουν με ένα δικό τους ιστιοπλοϊκό.
Στόχος τους να κατακτήσει ο καθένας ξεχωριστά την προσωπική του ευτυχία, να δαμάσουν τους φόβους και τις ανασφάλειες τους, και να αλλάξουν ριζικά την μέχρι τώρα ζωή τους που τους περιόριζε στην ασφυξία της ρουτίνας της.
Παράλληλα ξεδιπλώνεται και το κουβάρι της ζωής του Λάζαρου Πετράκη και της γιαγιάς Κατερίνας, κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου της ζωή τους, που τους ενώνει ένας δυνατός και ανολοκλήρωτος έρωτας, που αυτό οφείλεται στην λάθος απόφαση του άντρα να φύγει κάποτε για την Αμερική και όλο να αναβάλει την επιστροφή του. Αλήθεια ποια η σχέση τους με την παρέα των τεσσάρων φίλων; Αυτό θα το καταλάβετε διαβάζοντας το βιβλίο…
Το Άρωμα λεμόνι είναι ένα αισιόδοξο μυθιστόρημα με γρήγορο ρυθμό και απλή γραφή που αναβλύζει συναισθήματα και ερωτισμό. Από τις σελίδες του ξεπηδάει η δύναμη της πραγματικής και ανιδιοτελούς φιλίας που μένει σταθερή και δυνατή όσα χρόνια και αν περάσουν, ο πρώτος έρωτας που αφήνει έντονο το σημάδι του στην ζωή μας, οι σχέσεις των ανθρώπων και πως αυτές εξελίσσονται μέσα στην καθημερινότητα και την ρουτίνα της ζωής, το πάθος των ηρώων για ελευθερία, περιπέτεια.
Πόσο εύκολο είναι και πόση δύναμη χρειάζεται για να σπάσει κάποιος τα δεσμά της προσωπικής του ασφυκτικής ρουτίνας και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του; Ή να προσπαθήσει να βρει τι τον γεμίζει σαν άνθρωπο και να προσπαθήσει να το πετύχει;
Ένα βιβλίο που μας λέει να κυνηγάμε τα όνειρα μας. Όποια και αν είναι αυτά.
Η συγγραφέας στην αναζήτηση της αυτή χρησιμοποιεί δυο συμβολισμούς: την θάλασσα και το άρωμα λεμονιού. Και τα δυο δίνουν το αίσθημα της ηρεμίας , της ασφάλειας και της ελευθερίας που ο κάθε ήρωας του βιβλίου αυτού αναζητά. Μπλέκονται μέσα στον ιστό της αφήγησης και μεταδίδουν στον αναγνώστη εικόνες και μυρωδιές.
Άρωμα λεμόνι……
…Η μυρωδιά που ενώνει τον ηλικιωμένο άντρα με τους τέσσερις φίλους….
Ένα μυθιστόρημα που κατάφερε να αγγίξει την ψυχή μου, να με συγκινήσει μα και να με λυτρώσει χαρίζοντας μου ένα χαμόγελο αισιοδοξίας με φόντο την θάλασσα και ένα έντονο άρωμα λεμόνι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου