Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Η Camilla Lackberg μιλά στους Έλληνες αναγνώστες - Διαγωνισμός για το νέο της βιβλίο

Camilla Lackberg 
Μια γοητευτική παραμυθού που μας παρασύρει στον μυστηριώδη κόσμο της
Ό,τι πιο καυτό στη σουηδική λογοτεχνία σήμερα








Ο θηριοδαμαστής, η ένατη περιπέτεια του Πάτρικ και της Ερίκα,
είναι ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων
και όπως μας λέει η ίδια η συγγραφέας πρόκειται
για το πιο σκληρό και σκοτεινό από όσα βιβλία έχει γράψει έως σήμερα.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο που ετοίμασε αποκλειστικά
για τους έλληνες αναγνώστες της
και μάθετε πρώτοι τον τίτλο του επόμενου βιβλίου της!

Λάβετε μέρος σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό
δημιουργώντας το book trailer του τελευταίου της βιβλίου.
 
Τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Camilla Lackberg κυκλοφορούν σε περισσότερες από 50 χώρες και έχουν πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 19 εκατομμύρια αντίτυπα. Με βάση τους χαρακτήρες των βιβλίων της έχει γυριστεί μια σειρά πέντε τηλεταινιών με τίτλο Οι φόνοι στη Φιελμπάκα, ενώ το μυθιστόρημά της Παιδί από τη Γερμανία έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Φαίνεται λοιπόν πως η σουηδή συγγραφέας έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο τηςβασίλισσας του αστυνομικού στις σκανδιναβικές χώρες αλλά και σε όλο τον κόσμο, με την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Μεγάλη Βρετανία να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο μεγάλες αγορές των βιβλίων της. Η ίδια σχολιάζει σχετικά: «Μου φαίνεται σχεδόν απίστευτο να βλέπω την επιτυχία που σημειώνουν οι ιστορίες μου σε τόσες διαφορετικές αγορές. Το ρεκόρ αυτό είναι για μένα τονωτική ένεση ώστε να συνεχίσω να γράφω για ένα διεθνές κοινό».




Η Camilla γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1974 στη Φιελμπάκα, ένα ψαροχώρι, 140 χλμ. περίπου από το Γέτεμποργ. Με φόντο την παγωμένη γενέτειρά της εκτυλίσσονται και όλες οι ιστορίες των βιβλίων της με πρωταγωνιστές τον επιθεωρητή Πάτρικ και τη συγγραφέα Ερίκα, δύο από τους πλέον αγαπητούς ήρωες της αστυνομικής λογοτεχνίας. Παράλληλα με την εξέλιξη της σχέσης τους –ερωτεύονται, κάνουν παιδί, παντρεύονται–, εξιχνιάζουν διάφορες υποθέσεις. Ο ορθολογιστής, συγκροτημένος και μεθοδικός Πάτρικ αντιδιαστέλλεται και συνάμα ολοκληρώνεται από την ευφάνταστη, εύστροφη και τολμηρή Ερίκα, το θηλυκό μυαλό που τολμά να αναζητά στις πιο απίθανες υποθέσεις τις λύσεις των αινιγμάτων, κατορθώνοντας έτσι να κάνει συναρπαστική όχι μόνο τη μεταξύ τους συνύπαρξη, αλλά και την αναγνωστική εμπειρία. Όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε στον ξένο Τύπο: «Η αγάπη τους λιώνει τον αρκτικό πάγο».
Η συγγραφέας έχει κάνει σπουδές στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γέτεμποργ και εργάστηκε ως οικονομολόγος για μερικά χρόνια στη Στοκχόλμη. Ωστόσο, ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής, το οποίο παρακολούθησε στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, στάθηκε η αφορμή για να αλλάξει την καριέρα της. Τότε ξεκίνησε να γράφει και το πρώτο της βιβλίο Η παγωμένη πριγκίπισσα, το οποίο κυκλοφόρησε το 2003 στη Σουηδία, όταν η Camilla ήταν 29 χρονών. Αυτό ήταν το εναρκτήριο της σειράς μυστηρίων της Φιελμπάκα με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Ερίκα. Οκτώ βιβλία ακολούθησαν τα οποία αγαπήθηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.



Άλλωστε, η Lackberg έχει δηλώσει ότι από μικρή ήθελε να γίνει συγγραφέας και μάλιστα οι αστυνομικές ιστορίες ήταν η αδυναμία της. Έχει χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μέχρι έντεκα ετών είχε διαβάσει όλα τα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι με πρώτο το Θάνατος στον Νείλο.«Το βρήκα στη βιβλιοθήκη του πατέρα μου. Ήταν βιβλιοφάγος και πάντα είχε τόνους βιβλία στο σπίτι. Έπεσα πάνω του, επειδή μου άρεσε να διαβάζω μυθιστορήματα ήδη από πολύ νεαρή ηλικία. Ξεκίνησα με την Αγκάθα Κρίστι και την ερωτεύτηκα τόσο που διάβασα όλα τα βιβλία της. Μετά διάβασα Ένιντ Μπλάιτον και Τζον Ντίκσον Καρ και μετά προχώρησα και σε άλλους βρετανούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Με επηρέασαν πολύ, γι’ αυτό και είμαι μάλλον παλιομοδίτισσα στη γραφή μου. Μου αρέσει η καθαρή πλοκή και μια ομάδα ανθρώπων μέσα στους οποίους βρίσκεται ο δολοφόνος. Δεν μπορείς να συστήσεις τον δολοφόνο δύο σελίδες πριν από το τέλος. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις σε όλα τα αστυνομικά βιβλία που αγαπάω».
Η Camilla είναι κάτι περισσότερο από μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στην αυξανόμενη τάξη των σκανδιναβών συγγραφέων αστυνομικού που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Η ικανότητά της να χειρίζεται ταυτόχρονα πολλά και διαφορετικά ζητήματα –εκτός από τα εγκλήματα– είναι εντυπωσιακή. Ακόμα και αν μπορείς εύκολα να αναγνωρίσεις τους ήρωες, νέες αινιγματικές πληροφορίες έρχονται στο φως. Ο κατάλληλος βαθμός αβεβαιότητας κρατά αμείωτη την προσοχή του αναγνώστη. Αριστοτέχνης του σασπένς, ανήκει σύμφωνα με το περιοδικό Economist στην ντριμ τιμ του σκανδιναβικού αστυνομικού μαζί με τον νορβηγό Jo Nesbo και τον ισλανδό Arnaldur Indridason. ΗWashington Post έχει γράψει: «Αν η Lackberg συνεχίσει να γράφει τόσο πυκνά και τόσο μεστά, σε λίγο καιρό δεν θα λένε ότι είναι η σουηδέζα Αγκάθα Κρίστι, αλλά το αντίστροφο, ότι η Αγκάθα Κρίστι είναι η βρετανίδα Camilla Lackberg».   




Η τελευταία περιπέτεια του αγαπημένου ζευγαριού της αστυνομικής λογοτεχνίας με τίτλοΟ θηριοδαμαστής κυκλοφόρησε στα ελληνικά πριν από λίγες μέρες. Η ίδια σημειώνει για αυτό το βιβλίο:
«Δυσκολεύτηκα να τελειώσω τον Θηριοδαμαστή αλλά είναι το βιβλίο μου για το οποίο νιώθω πραγματικά περήφανη. Μου πήρε δύο χρόνια να το γράψω σε μια περίοδο της ζωής μου που συνέβαιναν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι πιο σκοτεινό και πιο σκληρό από τα προηγούμενα βιβλία μου. Τα τελευταία χρόνια αναφέρονται επανειλημμένα στον Τύπο υποθέσεις γυναικών που κρατούνται αιχμάλωτες και κακοποιούνται. Κεντρικά θέματα σε αυτό το βιβλίο είναι τα αγνοούμενα κορίτσια, οι σίριαλ κίλερ και οι οικογενειακές τραγωδίες του παρελθόντος. Η ιδέα για το βιβλίο προέκυψε από την εξής εικόνα: ένα νεαρό κορίτσι αλυσοδεμένο σ’ έναν τοίχο ενός βρομερού υπογείου. Έτσι πυροδοτήθηκε η φαντασία μου και άρχισε το ταξίδι του ένατου μυθιστορήματός μου με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Ερίκα».

Ευτυχώς για τους φανατικούς αναγνώστες της, αναφέρει ως όνειρό της να συνεχίζει να γράφει για την υπόλοιπη ζωή της. Παρόλα αυτά θα της άρεσε πολύ και η καριέρα του σεφ, αφού απολαμβάνει τη μαγειρική εξίσου με τη συγγραφή. Ισχυρίζεται μάλιστα πως φτιάχνει το πιο νόστιμο ριζότο του κόσμου! Εκτός από αστυνομικές ιστορίες, έχει εκδώσει δύο βιβλία μαγειρικής και πέντε παιδικά βιβλία• είναι άλλωστε και η ίδια μητέρα τριών παιδιών, ενώ αυτό το διάστημα διανύει την τέταρτη εγκυμοσύνη της. Τα τρελά πράγματα που λένε τα παιδιά αλλά και οι κομεντί την κάνουν να γελάει. Ζει μόνιμα στη Στοκχόλμη και δηλώνει πως το μεγαλύτερο ελάττωμά της είναι η αναβλητικότητα, ενώ δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και στη μαύρη σοκολάτα.




Δείτε ΕΔΩ την Camilla που μιλάει για τη Φιελμπάκα και τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία.
Περισσότερα για την Camilla και τα βιβλία της θα βρείτε στο προσωπικό της site, στη σελίδα της στο facebook και στο κανάλι της στο youtube.




ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Φτιάξτε το book trailer του «Θηριοδαμαστή»



Εάν διαβάσατε τον Θηριοδαμαστή και σας άρεσε, λάβετε μέρος σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που θα κρίνει τον δημιουργό του επίσημου ελληνικού trailer του βιβλίου. Εμπνευστείτε από την ένατη, συναρπαστική περιπέτεια των δύο αγαπημένων πρωταγωνιστών και στείλτε μας ένα βίντεο (διάρκειας έως δύο λεπτών) που θα αναδεικνύει όσα σας άρεσαν στο βιβλίο. Τα βίντεο θα πρέπει να σταλούν σε DVD, σε μορφή αρχείου avi ή mp4, στη διεύθυνση ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Τ.Θ. 21001, Τ.Κ. 11410 Αθήνα, έως την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2016. Μην ξεχάσετε, μαζί με το DVD, να συμπεριλάβετε και μια επιστολή όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία σας (τα ονόματα των συντελεστών του βίντεο, ηλεκτρονική διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας). Το βίντεο που θα επιλεγεί θα αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του βιβλίου στο site μας, και θα σταλεί στη σελίδα της συγγραφέα στο facebook και στο κανάλι της στο youtube, ενώ οι νικητές θα λάβουν δωρεάν την κασετίνα με τα δύο βιβλία της Camilla Lackberg που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, καθώς και το επόμενο βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει το 2016! 

Το όνομα του νικητή -ή τα ονόματα των νικητών εάν το βίντεο είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς- θα ανακοινωθούν στον διαδικτυακό τόπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ www.metaixmio.gr, στις 31 Ιανουαρίου 2016.


Τα βιβλία θα τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Εάν δεν βρείτε κάποιο από τα παραπάνω ή άλλο βιβλίο μας στο βιβλιοπωλείο της περιοχής σας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνσηsales3@metaixmio.gr, αναφέροντας το βιβλιοπωλείο και το βιβλίο που δεν υπάρχει.
Μπορείτε επίσης να κάνετε online την παραγγελία σας από το www.metaixmio.gr. Με αγορές άνω των 15,00 €, σας κάνουμε δώρο τα μεταφορικά έξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου