Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ONLINE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ στην ομάδα "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"



Georgia Retetakou Η Ελευθερία Μεταξά γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας), της δραματικής σχολής "Διομήδη Φωτιάδη" και του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΤ1 (Τμήμα δημοσιογραφίας). Μιλάει αγγλικά. Μέχρι το 1998 εργάστηκε ως ηθοποίος, λαμβάνοντας μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ενώ το καλοκαίρι του 1998 δούλεψε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ως ασκούμενη δημοσιογράφος. Σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης. Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.
Georgia Retetakou Καλησπερίζουμε σήμερα στην όμορφη παρέα μας την Ελευθερία Μεταξά η οποία μας έχει χαρίσει τρία απίστευτα Μυθιστορήματα!!!!
Ελευθερια Μεταξα Καλησπέρα και από εμένα. Σας ευχαριστώ πολύ και για την πρόσκληση και για τα καλά σας λόγια! Χριστίνα, το τέταρτο έρχεται σε λίγους μήνες.
Eva Natsi Ωραια αποκαλυψη αποψε. Ανυπομονουμε Ελευθερια Μεταξα
Ελευθερια Μεταξα Κι εγώ ανυπομονώ, Εύα μου, να μοιραστώ και αυτήν την ιστορία μαζί σας!
Georgia Retetakou Θα μιλήσουμε για πολλά πράγματα απόψε και περιμένουμε συμμετοχές απο όλους!


Georgia Retetakou Έχεις δώσει αρκετές συνεντεύξεις Ελευθερία νομίζω όμως ότι σήμερα θα βγάλουμε ειδήσεις!
Ελευθερια Μεταξα Εγώ είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσω τη συζήτηση μαζί σας!

Georgia Retetakou Λοιπόν για να κάνουμε την αρχή μας θα ρωτήσω αυτό που ρωτάνε συνήθως όλους τους συγγραφείς: Πότε ξεκίνησες να γράφεις και τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε να ξεδιπλώσεις τις σκέψεις σου και τις ιστορίες σου και να τις μοιραστείς με το αναγνωστικό κοινό;
Ελευθερια Μεταξα Ξεκίνησα να γράφω από μικρή, άλλες φορές στίχους και άλλοτε ιστορίες με ιππότες και δράκους (περνούσα, ως κορίτσι κι εγώ, τη ρομαντική μου φάση, που όμως με εγκατέλειψε πολύ νωρίς). Η γραφή είναι ανάγκη... δεν μπορούσα να μην γράφω. Αλλά, επειδή ήμουν πολύ κλειστός χαρακτήρας και δεν τολμούσα να εκτεθώ, δεν είχα σκεφτεί ποτέ να δώσω τα γραπτά μου σε κάποιον άνθρωπο, για να μου πει τη γνώμη του, πολύ περισσότερο να τα στείλω σε κάποιον εκδοτικό οίκο. Σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου, πριν μερικά χρόνια, όταν αντιμετώπισα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Έτσι, μόλις έγινα καλά, έστειλα το πρώτο μου μυθιστόρημα, το «Όταν μιλούν τα φεγγάρια», στις εκδόσεις Ωκεανός και κάπως έτσι ξεκίνησε για μένα αυτό το μαγικό ταξίδι.

Xristina Binou «Μην κοιτάξεις πίσω» ο τίτλος του τελευταίου σου βιβλίου. Πες μας δύο λόγια για αυτό το βιβλίο. Πώς ξεκίνησε η ιδέα του και ποια μηνύματα θέλεις να μας περάσεις μέσα από αυτό;
Ελευθερια Μεταξα Το «Μην κοιτάξεις πίσω» είναι η ιστορία της Φαίδρας, μίας νεαρής νοσηλεύτριας, η οποία πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κεφαλλονιά, σε ένα ορφανοτροφείο. Ένας παιδικός της φίλος την εμπλέκει σε μία περίεργη υπόθεση και τη φέρνει αντιμέτωπη με έναν αδίστακτο εγκληματία. Όμως, όσο προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος, η Φαίδρα ανακαλύπτει στην ιστορία αυτή κομμάτια του δικού της παρελθόντος, πράγματα που η ίδια ως τότε αγνοούσε. Φτάνοντας στη λύση του μυστηρίου, θα έχει ουσιαστικά ανακαλύψει και τον εαυτό της.
Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά. Μία ημέρα, εκεί που καθόμουν στο μπαλκόνι μου, μου ήρθε ξαφνικά στο μυαλό μία σκέψη: πώς μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος αν βρεθεί ξαφνικά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει ούτε ο ίδιος ποιος είναι.( Αυτή είναι περίπουκαι η αρχή του «Μην κοιτάξεις πίσω.) Όταν όμως άρχισα να γράφω, η Φαίδρα –που στο βιβλίο, έτσι όπως το είχα αρχικά στο μυαλό μου, είχε δεύτερο ρόλο- άρχισε σιγά-σιγα να εξελίσσεται σε πρωταγωνίστρια. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό, ούτε γιατί. Απλώς έγινε. Οπότε, αποφάσισα να την ακολουθήσω στον δρόμο που με οδηγούσε εκείνη. Η ιστορία του ανθρώπου που δεν ήξερε ποιος είναι, θα αποτελέσει το θέμα ενός άλλου βιβλίου, στο μέλλον.
Το βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω με το βιβλίο αυτό είναι ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του μέγάλα αποθέματα δύναμης, που ούτε και ο ίδιος τα γνωρίζει, Μέσα στο βιβλίο θίγονται και άλλες καταστάσεις, όπως το πώς μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας του ανθρώπου από το χρήμα, πού μπορεί να φθάσει κάποιος για να προστατεύσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο...

Georgia Retetakou Τι ανταπόκριση είχε αυτό το πρώτο σου βιβλίο;
Ελευθερια Μεταξα Γεωργία μου, το πρώτο βιβλίο πήγε πολύ καλά, δεδομένου ότι ήταν αυτό με το οποίο συστήθηκα στον κόσμο. Χαίρομαι πολύ που ο κόσμος το αγάπησε και που το ανακαλύπτουν ακόμη νέοι φίλοι αναγνώστες. Είναι το πρώτο μου "παιδί" κι όσο να 'ναι το έχω μία αδυναμία.

Djtolias Kopanos Καλησπέρα σε όλους!!!! Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το βιβλίο "Μην κοιτάξεις πίσω"? Το βιβλίο στηρίζεται σε πραγματικές ιστορίες και γεγονότα?
Ελευθερια Μεταξα Djtolias Kopanos , καλησπέρα και από εμένα. Όχι, το βιβλίο δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. όσο για την πηγή έμπνευσης, ειναι αυτό που γραφω πιο πάνω: άλλη ιστορία ξεκίνησα να γράφω, και άλλη έγραψα τελικά... γιατί αυτονομήθηκε η Φαίδρα που προοριζόταν για δεύτερος ρόλος!


Georgia Retetakou Πρώτο μυθιστόρημα της Ελευθερίας Μεταξά, και ιδιαίτερα ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Καλογραμμένο, ξεκινά από ένα απρόβλεπτο γεγονός στη ζωή της ηρωίδας, το οποίο κατά την εξέλιξη της ιστορίας, οδηγεί σε άλλες αποκαλύψεις, σταδιακά, οι οποίες την κλονίζουν ηθικά και συναισθηματικά, αλλά δεν την σταματούν μέχρι να φθάσει στην αλήθεια. Ενας αόρατος «εχθρός» δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, δύσκολα να τα αντέξει κανείς, βάζει συνεχώς εμπόδια, τα οποία φθάνουν μέχρι και το έγκλημα, αλλά αριστοτεχνικά, δεν μπορείς να φαντασθείς ποιο πρόσωπο είναι υπαίτιο για τις απώλειες, και πως έφθασε στο σημείο αυτό. Νομίζω πως είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι, ούτε καν υποψιάζεσαι τον ή την δολοφόνο, μέχρι το τέλος, που θα είναι λυτρωτικό και για την ηρωίδα, θα λύσει τις απορίες της και θα της δώσει την ευκαιρία συναισθηματικά να ηρεμήσει και να βρει επιτέλους τη γαλήνη. Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα και εύχομαι πάντα επιτυχίες. Μια άποψη αναγνώστη για το πρώτο βιβλίο της Ελευθερίας


Xristina Binou Η Έλσα Γληνού ήταν κάποτε μια διακεκριμένη ψυχολόγος, που συνεργαζόταν με την αστυνομία στη διαλεύκανση εγκλημάτων. Η τελευταία υπόθεση που αναλαμβάνει στέφεται με απόλυτη επιτυχία, αλλά συνοδεύεται κι από ένα βαρύ τίμημα: τη δολοφονία του άντρα της, Αντρέα, και της κόρης της, Κάτιας. Νιώθοντας υπεύθυνη για τον θάνατό τους, αφήνεται να βουλιάξει σε μια άβυσσο σκοτεινή, ενώ, από κείνη τη στιγμή, όλα τελειώνουν για εκείνην. Όχι μόνο η επιτυχημένη της καριέρα, αλλά και η ίδια της η ζωή. Χρόνια αργότερα ένας παλιός φίλος και συνεργάτης θα της ζητήσει να επανέλθει στην ενεργό δράση, για να βοηθήσει ένα νεαρό ζευγάρι να βρει το παιδί του, που έπεσε θύμα απαγωγής. Παρά τους αρχικούς της ενδοιασμούς, τελικά πείθεται να αναλάβει αυτήν την υπόθεση, για να βρεθεί μπλεγμένη σε μια ιστορία που αφορά και το δικό της παρελθόν, μια ιστορία που θα την αναγκάσει να αντιμετωπίσει τους χειρότερους εφιάλτες της.
Ένα μυθιστόρημα μεστό, αριστοτεχνικά δομημένο, που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα!


Djtolias Kopanos Εξαιρετικά ενδιαφέρον η ανατροπή του πρωταγωνιστικού ρόλου. Τι αγαπήσατε περισσότερο στην ηρωίδα σας? Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή του βιβλίου?
Ελευθερια Μεταξα Αυτό που αγάπησα στη Φαίδρα ήταν ότι δεν άφησε τις δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος να στοιχειώσουν το παρόν της και ότι, ενώ φαινομενικά δείχνει ένας άνθρωπος συνηθισμένος, κρύβει μέσα της πολλή δύναμη. Η συγγραφή του βιβλίου κράτησε περίπου 7-8 μήνες.

Georgia Retetakou Θεωρώ πως πάντα πως με το πρώτο βιβλίο του ένας συγγραφέας συστήνεται, με το δεύτερο σταθεροποιείται και με το τρίτο απογειώνεται! Όταν ακολουθεί μια πορεία
σταθερή και ανοδική όλα του τα βιβλία ακολουθούν την πορεία τους προς τα πάνω!
Ελευθερια Μεταξα Γεωργία μου, για την... απογείωση δεν ξέρω! Μακάρι! Πάντως, είναι αλήθεια ότι αρκετοί με γνώρισαν απ' το τελευταίο μου βιβλίο και μετά διάβασαν και τα προηγούμενα. Ευελπιστώ ότι σε κάθε επόμενο βιβλίο θα είμαι καλύτερη!

Georgia Retetakou Πες μας 3 λόγους για να διαβάσουν οι αναγνώστες το μην Κοιτάξεις πίσω;
Ελευθερια Μεταξα Γεωργία, αν σε κάποιον αρέσουν οι ανατροπές, το μυστήριο και η αγωνία, νομίζω ότι θα τα βρει σε ... ικανοποιητικές δόσεις στο «Μην κοιτάξεις πίσω».

Ελένη Κωστοπούλου Καλησπέρα κι απο εμένα ! Ευχαριστούμε και πάλι για την ευκαρία να αποκτήσουμε ένα βιβλίο ! Να ρωτήσω την κα Μεταξά αν συνηθίζει να κοιτάει πίσω !!
Ελευθερια Μεταξα Ελένη (ελπίζω να μην σε πειράζει ο ενικός) κοιτάζω πίσω στις ωραίες στιγμές που έζησα και προσπαθώ να μην επαναλάβω τα λάθη που έκανα.

Gina Greg Εγω διαβασα πολυ προσφατα το τελευταιο σου βιβλιο και ενθουσιαστηκα πραγματικα!!Ηθελα να σε ρωτησω αν στο μελλον εχεις σκεφτει να στραφεις και σε αλλα στυλ ή ειναι το στυλ σου το αστυνομικο μυθιστορημα και ποιος ειναι ο αγαπημενος σου συγγραφεας αστυνομικου μυθιστορηματος!!!
Ελευθερια Μεταξα Τζίνα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το βιβλίο. Νομίζω ότι θα μείνω στο αστυνομικό μυθιστόρημα, γιατί είναι ένα είδος που αγαπώ πολύ! Αγαπημένος συγγραφέας αστυνομικού; Η απίστευτη Αγκάθα Κρίστι και ο Γιάννης Μαρής.

Kiki Laskou καλησπέρα και απο μένα,θέλω και εγώ να ρωτήσω πόσο σε επηρεάζουν οι κριτικές;
Ελευθερια Μεταξα Καλησπέρα, Κική! Όταν διαβάζω μία καλή κριτική, τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα. Χαρά και τρελό χτυποκάρδι, χαμόγελο μέχρι τα αυτιά που διαρκεί για ώρες. Η αρνητική, εννοείται, με στεναχωρεί, αλλά προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που δεν άρεσε. Άλλωστε, όταν κάποιος μας επισημαίνει τα αρνητικά, μπορούμε να τα διορθώσουμε. Επομένως, τόσο οι καλές όσο και οι κακές κριτικές είναι καλοδεχούμενες!

Xristina Binou Οι κεντρικοί ήρωες των βιβλίων σου είναι γυναίκες. Μπορείς να μας εξηγήσεις για ποιόν λόγο γίνεται αυτό; Αναφερόμαστε σε αστυνομικά μυθιστορήματα και ξέρουμε πως κατά κύριο λόγο από τους συγγραφείς, χρησιμοποιούνται σε αυτά, ανδρικοί χαρακτήρες.
Ελευθερια Μεταξα Καταρχάς, η γυναικεία ψυχολογία μου είναι πιο οικεία. Ούσα γυναίκα, μπορώ να κατανοήσω ευκολότερα τον τρόπο σκέψης και δράσης των γυναικών. Από την άλλη μεριά, όντως στα αστυνομικά μυθιστορήματα οι ήρωες είναι κυρίως άνδρες και γι’ αυτό, ως αντιδραστικός άνθρωπος, είπα να κάνω την ανατροπή.

ιωάννα κωστοπούλου Καλησπερα...καλη επιτυχια στο βιβλιο... πως αποφασιζετε το θεμα του καθε βιβλιου?
Ελευθερια Μεταξα Καλησπέρα, Ιωάννα (παιδιά, μην μου μιλάτε στον πληθυντικό, γιατί νομίζω ότι είμαι στο φροντιστήριο και κάνω μάθημα! Θα σας εξετάσω!) Το θέμα δεν το αποφασίζω εγώ... μάλλον εκείνο αποφασίζει... Έρχεται ξαφνικά η ιδέα και... αρχίζει να συμπληρώνεται το παζλ της ιστορίας!

Georgia Retetakou Μην κοιτάξεις πίσω! Αυτά τα λόγια, βγαλμένα απ' το στόμα ενός ετοιμοθάνατου άνδρα, ήταν αρκετά για να ταράξουν την ήσυχη ζωή της Φαίδρας. Ποιός ήταν ο άγνωστος, που έφεραν, βαριά τραυματισμένο, εκείνο το βράδυ στο νοσοκομείο όπου εκείνη εργαζόταν ως νοσηλεύτρια;
Ένα ορφανοτροφείο στην Κεφαλλονιά, ένας παιδικός έρωτας, η προδοσία του άντρα που αγάπησε όσο τίποτε στη ζωή της, ένας στυγερός εγκληματίας, οι γονείς που ποτέ δε γνώρισε, αλλά και ένα μυστικό που στοιχειώνει την ίδια της την ύπαρξη, θα φέρουν τη Φαίδρα αντιμέτωπη με το παρελθόν και το παρόν της. Ο Χριστόφορος, ο γοητευτικός χειρουργός, θα σταθεί στο πλευρό της, προσπαθώντας να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη. Ο Δημήτρης, ο αστυνόμος του τμήματος Ανθρωποκτονιών, θα ζητήσει τη συνδρομή της στη διαλεύκανση του μυστηρίου, που δίχως να το γνωρίζει, αφορά και την ίδια. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να βρει την άκρη του νήματος, παρότι όλοι της φωνάζουν να μην το κάνει: να κοιτάξει πίσω...



ΒΙΛΗ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ Καλησπερα αν κ καθυστερημενη λιγο λογω παιδιων ! Εγω θα ρωτησω με πιο τραγουδι θα έντυνες το βιβλιο σου
Ελευθερια Μεταξα Βίλη, καλώς όρισες στην παρέα μας. Θα έντυνα το βιβλίο με το ¨O pastor" των Madredeus.

Βίκυ Τερζίδου Καλησπέρα κι από μένα στην παρέα! Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον καταρχήν να γράφει γυναίκα αστυνομικό μυθιστόρημα. Νομίζω πως στην Ελλάδα δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Ήθελα να ρωτήσω ποιες ήταν οι αντιδράσεις του περίγυρου όταν εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο. Οι μαθητές σας πως το αντιμετωπίζουν;
Ελευθερια Μεταξα Καλησπέρα, Βίκυ. Η αλήθεια είναι ότι, εκτός από τους πολύ δικούς μου ανθρώπους που γνώριζαν ότι γράφω αστυνομικά, οι υπόλοιποι εξεπλάγησαν κάπως. Οι δε μαθητές μου μου δήλωσαν ότι μάλλον πρέπει να με φοβούνται! χαχαχα Βέβαια, έχουν βρει μία μοναδική ευκαιρία να κάνουν κριτική στην καθηγήτρια!

Kiki Laskou όταν γράφεις θέλεις να είσαι απομονωμένη;
Ελευθερια Μεταξα Ναι, Κική. Γράφω αργά το βράδυ, όταν όλοι κοιμούνται και είμαι κλεισμένη, όχι στο γραφείο, αλλά στην κουζίνα. Εκεί μου αρέσει να γράφω, με την πόρτα κλειστή. Έχει τύχει να σηκωθεί ο άντρας μου ξημερώματα και να ανοίξει την πόρτα της κουζίνας απότομα... κόντεψα να μείνω από καρδιά! Όταν γράφω είμαι πολύ απορροφημένη... εντελώς στον κόσμο μου!

Xristina Binou Για ποιόν λόγο επέλεξες το Αστυνομικό μυθιστόρημα και όχι το Αισθηματικό και Ρομαντικό που αρέσει κατά κύριο λόγο στον γυναικείο πληθυσμό; Θα ήθελες κάποτε να γράψεις ένα Αισθηματικό μυθιστόρημα ή ένα βιβλίο φαντασίας;
Ελευθερια Μεταξα Χριστίνα μου, όπως είπα και παραπάνω, ο ρομαντισμός είναι κάτι μου με εγκατέλειψε σε μικρή ηλικία οπότε δεν θα μπορούσα να εκφράσω κάτι το οποίο εγώ δεν μπορώ να υποστηρίξω. Θυμάμαι, όταν ήμουν έντεκα ετών, η μαμά μου μου έδωσε να διαβάσω «Ρωμαίο και Ιουλιέτα». Εγώ όμως ανακάλυψα στη βιβλιοθήκη την «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι και η σύγκριση ήταν μοιραία για τον Σαίξπηρ. Γράφω αστυνομικά, γιατί με γοητεύει αφάνταστα το μυστήριο, η προσπαθεια να λύσεις έναν γρίφο και να παρασύρεις στην προσπάθεια αυτή και τον αναγνώστη. Δεν ξέρω αν θα έγραφα ποτέ ένα καθαρά αισθηματικό μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο φαντασίας ίσως. Κάποια στιγμή θα ήθελα να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα και ένα βιβλίο για παιδιά.

Eva Natsi Θα αναφερθώ στο Μαύρα σαν τον Έβενο μαλλιά γιατί θεωρώ πως σε αυτό το μυθιστόρημα υπάρχει η πιο δύσκολη σκιαγράφηση συναισθημάτων που μπορεί να τύχει σε συγγραφέα που προσπαθεί να αποτυπώσει πλήρως την απόγνωση, την θλίψη και την δυστυχία στον ήρωα του. Πόσο δύσκολα πέρασες όταν έγραφες αυτό το βιβλίο; Πες μας λίγα λόγια για την Έλσα Γληνού και τις ώρες που πέρασες μαζί της προσπαθώντας να αγγίξεις την ψυχή της.

Ελευθερια Μεταξα Εύα, η Έλσα ήταν ένας χαρακτήρας που αγάπησα πάρα πολύ, αλλά και που με δυσκόλεψε πολύ. Έχει βιώσει κάτι που κάθε μητέρα όχι μόνο απεύχεται, αλλά θεωρεί και τον χειρότερο εφιάλτη της: την απώλεια του παιδιού της. Άλλωστε, έτσι ξεκίνησε και η ιδέα για το βιβλίο. Σκεφτόμουν πόσο φρικτό πράγμα είναι για έναν γονιό να χάνει το παιδί του. Προσπαθούσα να φανταστώ πώς θα ένιωθε, αν θα έβρισκε κάποιον λόγο για να συνεχίσει να ζει... Όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο, το παιδί της Έλσας ήταν αγόρι. Τη στιγμή όμως που έγραφα τη σκηνή που το παιδί πέθαινε, τρελάθηκα. Μ’ έπιασε τέτοιο κλάμα, που δεν μπορούσα να συνέλθω. Έχω έναν γιο και ξαφνικά, χωρίς να υπάρχει λόγος, ήρθα έστω και νοερά στη θέση της ηρωίδας. Τελικά, άλλαξα το φύλο του παιδιού και το έκανα κορίτσι, γιατί δεν μπορούσα να αντέξω ούτε στη σκέψη. Και ο θάνατος του παιδιού περιγράφεται χωρίς πολλές λεπτομέρεις (όπως γίνεται με τον θάνατο του άντρα της) γιατί δεν μπορούσα και δεν ήθελα να τις γράψω. Γενικά, με την Έλσα περάσαμε δύσκολα, με πολύ κλάμα και πολλή αγωνία!

Georgia Retetakou Υπήρξε κάποια σκηνή στα βιβλία σου η οποία να σε παίδεψε τόσο που τελικά αποφάσισες να την αφαιρέσεις απο το βιβλίο;
Ελευθερια Μεταξα Όχι, Γεωργία. Η μόνη σκηνή που δεν ξεκίνησα καν να τη γράφω, γιατί δεν μπορούσα, ήταν αυτή που αναφέρω παραπάνω με το παιδί της Έλσας.

Xristina Binou Ποιόν συγγραφέα θαυμάζεις; Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που να σε έχει επηρεάσει στο στυλ και στο ύφος της γραφής σου;
Ελευθερια Μεταξα Χριστίνα, ο συγγραφέας που για μένα αποτελεί πρότυπο είναι ο Καζαντζάκης. Νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής. Όσο για το στυλ και το ύφος της γραφής, νομίζω ότι έχει επηρεαστεί γενικά από τα διαβάσματά μου, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους συγγραφείς.

Eva Natsi Πές μας τα 3 καλύτερα βιβλία που έχεις διαβάσει.
Ελευθερια Μεταξα Τρία βιβλία; Οταν μιλούν τα φεγγάρια, Μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά και Μην κοιτάξεις πίσω.... Ασφαλώς, αστειεύομαι! Εύα, τα καλύτερα βιβλία για μένα είναι: «Οι Άθλιοι» του Ουγκώ, οι «Αδελφοφάδες» του Καζαντζάκη και «ο γλάρος Ιωνάθαν» του Μπαχ.


Georgia Retetakou Υπάρχει κάποια από τις ηρωίδες σου, που να ταυτίζεται η προσωπικότητα της με την δικιά σου; Και αν ναι ποια είναι αυτή;


Ελευθερια Μεταξα Γεωργία, δεν νομίζω ότι ταυτίζομαι με κάποια ηρωίδα. Βέβαια, οι ηρωίδες μου έχουν στοιχεία του χαρακτήρα μου, κυρίως η Έλσα, αλλά ταύτιση δεν υπάρχει με καμμία.

Xristina Binou Μην Κοιτάξεις πίσω ο τίτλος του βιβλίου σου. Εσύ τι κάνεις στην ζωή σου. Κοιτάζεις πίσω στο παρελθόν ή προσπερνάς το παρελθόν ζείς το παρόν και ονειρεύεσαι μόνο το μέλλον;

Ελευθερια Μεταξα Ζω το παρόν, Χριστίνα, με τις εμπειρίες που μου έχει δώσει το παρελθόν μου και ονειρεύομαι το μέλλον μαθαίνοντας (ελπίζω) από τα λάθη του παρελθόντος.

Vasia Kypraiou Θα ηθελα να σας συγχαρω κι εγω με την σειρα μου για τα ωραια βιβλια που εχετε γραψει.
Ελευθερια Μεταξα Βάσια, σ' ευχαριστώ πολύ! Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Georgia Retetakou Ποιά ερώτηση θα ήθελες να σου έχουν κάνει σε μια συνέντευξη σου και δεν στην έχουν κάνει ακόμα!
Ελευθερια Μεταξα Δύσκολη η ερώτησή σου, Γεωργία! Να σου πω την αλήθεια, δεν το έχω σκεφτεί.... α, μου ήρθε τώρα μία! Είναι ερώτηση που μου έχει κάνει ο γιος μου, αλλά έλα που δεν μπορώ να του την απαντήσω! Ή μάλλον μπορώ, αλλά... η απάντηση μάλλον δεν με συμφέρει: Μαμά, πότε θα γίνεις πιο διάσημη απ' τον Νταν Μπράουν; Κάνε παιδιά, σου λένε μετά!

Ρούλα Σαμαϊλίδου-Βάκου Έχει αλλάξει ο χαρακτήρας σου ή οι συνήθειες σου μετά από άσχημες στιγμές της ζωής σου, Ελευθερία μου; Εγώ θα ομολογήσω πως δεν τα έχω καταφέρει και ούτε πρόκειται!
Ελευθερια Μεταξα Ρούλα μου αγαπημένη, καλησπέρα! Ναι, νομίζω ότι οι άσχημες στιγμές με άλλαξαν προς το καλύτερο. Έγινα πιο δυνατή, πιο αισιόδοξη (που οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ήμουν) και έμαθα να εκτιμώ ακόμη και τις πιο ασήμαντες στιγμές.
Ρούλα Σαμαϊλίδου-Βάκου Πρέπει να με συμπεριλάβεις στις μαθήτριές σου...!
Ελευθερια Μεταξα Αχ, θα με βάλεις να σε εξετάσω τώρα!!!! Σαμαϊλίδου, για γίνε πιο αισιόδοξη, παιδί μου!!!! Πάμε για καφεδάκι... θα σου κάνω ιδιαίτερο! Χαχαχα

Eva Natsi Ποιος ήρωας των βιβλίων σου είναι ο αγαπημένος σου και γιατί;
Ελευθερια Μεταξα Εύα, ο πιο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Πάρης, απ’ το «Μαύρα σαν τον έβενο μσλλιά» γιατί είναι ένας άνθρωπος φαινομενικά σκληρός, όμως στην πραγματικότητα πολύ ευαίσθητος και αποφασισμένος όχι μόνο να προστατεύσει τους ανθρώπους που αγαπά, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη άλλων. Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο νομίζω ότι καταλαβαίνουν τι θέλω να πω.

Stauroula Sta καλησπερα και απο και πολλα συχγαρητηρια !!με αγωνα περιμενω τα επομενο σας!!!!!!!!!
Ελευθερια Μεταξα Σταυρούλα, καλησπέρα και σ' ευχαριστώ πολύ! Αχ, εγώ να δεις αγωνία που έχω!!!!!!

Georgia Retetakou Γράφεις κάτι αυτόν τον καιρό; Μας είπες πιο πάνω πως γράφεις! Θα μπορούσες να μας πείς κάτι για αυτό; Ας πούμε ποιο κοινωνικό θέμα πραγματεύεσαι αυτή την φορά! Τα βιβλία σου μπορεί να έχουν αστυνομικό και μυστηριώδες υπόβαθρο αλλά όλα κινούνται γύρω από κοινωνικά θέματα που απασχολούν πολλούς!
Ελευθερια Μεταξα Γεωργία, αυτόν τον καιρό έχω ξεκινήσει να γράφω το πέμπτο μου βιβλίο (το τέταρτο θα κυκλοφορήσει σε μερικούς μήνες απ’ τις εκδόσεις Ωκεανός). Δεν μπορώ να πω πολλά γι’ αυτό, αλλά έχει σχέση με την προσπάθεια κάποιων να κερδοσκοπήσουν πουλώντας ψεύτικες ελπίδες σε ανθρώπους που ψάχνουν απεγνωσμένα τη σωτηρία. Το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό έχει να κάνει με το πως οι "αμαρτίες των γονέων" καθορίζουν τη ζωή των απογόνων τους. Είναι και πάλι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο "Σπασμένος καθρέφτης".
Stauroula Sta οοοο ακουγεται πολυ ενδιαφερον !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ελευθερια Μεταξα Ελπίζω ότι θα σας αρέσει, Σταυρούλα!
Georgia Retetakou  Καλή επιτυχία ακούγονται άκρως ενδιαφέροντα και τα περιμένουμε με μεγάλη αγωνία.
Ελευθερια Μεταξα Σ' ευχαριστώ πολύ, Γεωργία!
Xristina Binou Καλή επιτυχία Ελευθερια Μεταξα μου! Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο! Το περιμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνία!

Xristina Binou Πώς κλιμακώνεις την συγγραφή των βιβλίων σου; Βρίσκεις το θέμα και τους κεντρικούς ήρωες; Πως ενώνεις τα κομμάτια των σκέψεων σου για να τα αποτυπώσεις και να τους δώσεις την τελική μορφή που θα φτάσει στα χέρια μας όταν ολοκληρώσεις το βιβλίο σου; Έχει τύχει να αλλάξεις την πορεία κάποιου βιβλίου σου λίγο πριν αυτό φτάσει στο τέλος του;
Ελευθερια Μεταξα Χριστίνα, αν εξαιρέσουμε το «Μην κοιτάξεις πίσω» (που άλλη ιστορία είχα στο μυαλό μου και άλλη γράφτηκε), πάντα ξέρω την αρχή και το τέλος του βιβλίου. Η υπόλοιπη ιστορία έρχεται σιγά σιγά, καθώς γράφεται το βιβλίο. Είναι λίγο σαν να συμπληρώνω ένα παζλ. Πρέπει να βρεθεί το σωστό κομμάτι στο σωστό μέρος.

Georgia Retetakou Πές μας κάτι για τον εαυτό σου. Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα σου και πιο το μεγαλύτερο ελάττωμα σου;
Ελευθερια Μεταξα Γεωργία, νομίζω ότι το μεγαλύτερό μου προτέρημα είναι ότι είμαι πολύ δοτική. Μου αρέσει να δίνω (και δεν εννοώ βέβαια υλικά πράγματα μόνο) στους ανθρώπους γύρω μου. Το μεγαλύτερο ελάττωμά μου; Αχ, από πού να αρχίσω! Μάλλον ότι είμαι πεισματάρα κι αν μου μπει κάτι στο μυαλό, δεν μου το βγάζεις με τίποτε! Και ανυπόμονη... και ολίγον παραπονιάρα... και... ωχ! Ας με σταματήσει κάποιος!

Ρούλα Σαμαϊλίδου-Βάκου Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι (στιγματίζουν) τέκνα....!
Ελευθερια Μεταξα Ρούλα μου, εσύ το ξέρεις καλύτερα! Στο "Στίγμα" σου το έχεις αναλύσει εξαιρετικά! Υπέροχο βιβλίο!
Ρούλα Σαμαϊλίδου-Βάκου Και έχω βρει την πιο κατάλληλη παρουσιάστρια να το αναδείξει....!
Ελευθερια Μεταξα Τιμή μου, Ρούλα μου! Την περιμένω με μεγάλη χαρά την παρουσίαση!


Stauroula Sta να σας ρωτησω υπαρχει πιθανοτητα να ερθετε και θεσσαλονικη να σας γνωρισουμε απο κοντα?
Ελευθερια Μεταξα θα το ήθελα πολύ και εγώ, Σταυρούλα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη έχω έρθει πολλές φορές και είναι μία πόλη που αγαπώ ιδιαίτερα. Το καλοκαίρι, με το καλό, ελπίζω ότι θα έρθω για παρουσίαση.
Ελευθερια Μεταξα Πάντως, Σταυρούλα, μετά θα σε εξετάσω! Εξακολουθείς τον πληθυντικό και είναι σαν να κάνω μάθημα... περιμένω το "κυρία, κυρία"! χαχαχα. Μα στα 29 μου (τι, πώς, πού) και να μου μιλάτε στον πληθυντικό;
Stauroula Sta αν ειναι στα βιβλια σου να με εξετασεις κυρια σιγουρα θα παρω αριστα τα ξερω απ εξω !!!!!!!!!να μην εισαι μονο αυτηρη !!!
Ελευθερια Μεταξα Χαχαχα! Οκ. Θα σε εξετάσω!!!!!!

Xristina Binou Ψάχνεις για καιρό την ιδέα που θα χρησιμοποιήσεις για να γράψεις ένα βιβλίο ή οι ιδέες σου έρχονται αβίαστα και σχηματίζουν άμεσα στο μυαλό σου την πλοκή και την εξέλιξη;
Ελευθερια Μεταξα Χριστίνα, η ιδέα έρχεται ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένω. Μπορεί να είναι μία συζήτηση, ένα τραγούδι ή μία εικόνα αυτή που θα μου δώσει το έναυσμα. Από κει και πέρα, η ιστορία προχωρά σαν από μόνη της... χτίζεται βήμα βήμα μέσα στο μυαλό μου.

ΒΙΛΗ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ τι ειναι αυτο που σε θυμωνει πολυ ;;;;;; και τι αυτο που σε κανει ευτυχισμενη;;;;;;
Ελευθερια Μεταξα Βίλη, με θυμώνει πολύ η αδικία και το ψέμα. Ευτυχισμένη με κάνουν τα απλά, καθημερινά πράγματα. Η καλημέρα του γιου μου, το χαμόγελο των δικών μου ανθρώπων, ένα καφεδάκι με τους φίλους.

Βίκυ Τερζίδου Υπάρχει κάτι που σε φοβίζει; Ποια είναι η μεγαλύτερη επιθυμία σου;
Ελευθερια Μεταξα Αυτό που με φοβίζει είναι μήπως πάθουν κάτι οι αγαπημένοι μου. Γι' αυτό είμαι μάλλον κάπως υπερπροστατευτική μαζί τους... η κολλητή μου λέει ότι είμαι η μάνα του λόχου. Η μεγαλύτερη, λοιπόν, επιθυμία μου είναι να είμαστε όλοι καλά, να μην ακούω ότι κάποιος υποφέρει.

Georgia Retetakou Αν έπρεπε να αλλάξεις κάτι στην ως τώρα πορεία της ζωής σου, τι θα ήταν αυτό που θα άλλαζες;
Ελευθερια Μεταξα Δεν νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι, Γεωργία. Όλα όσα έχω ζήσει, με γέμισαν με εμπειρίες και διαμόρφωσαν το χαρακτήρα και την προσωπικότητά μου. Και τα καλά και τα άσχημα. Οπότε, όχι, δεν θα άλλαζα τίποτε. Θα ήθελα μόνο να μην είχαν φύγει απ’ τη ζωή κάποιοι άνθρωποι αγαπημένοι, αλλά δυστυχώς αυτό δεν αλλάζει.


Eva Natsi Θα αποφάσιζες ποτέ .να γράψεις ένα παιδικό βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους;
Ελευθερια Μεταξα Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα κάποτε να κάνω, αλλά θεωρώ πολύ δύσκολο πράγμα τη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου. Θαυμάζω πραγματικά τους ανθρώπους που γράφουν βιβλία για παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι πολύ αυστηροί κριτές και δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις με τίποτε!

Elena Macriyianni Vryonidou Καλησπερα σε ολους.Μολις ηρθα στην παρεα.Ακομα δεν εχω διαβασει τιποτα.Θα πω μοναχα συγχαρητηρια στη συγγραφεα και καθε επιτυχια.Δεν θα ρωτησω τιποτα ,αλλα τρεχω να αρχισω το διαβασμα.
Ελευθερια Μεταξα Έλενα, σ' ευχαριστώ πολύ! Καλώς όρισες στην παρέα μας!

Βίκυ Τερζίδου Υπάρχει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου που να σε δυσκολεύει κατά την διάρκεια της συγγραφής; Κάτι που πρέπει να τιθασεύσεις ίσως;
Ελευθερια Μεταξα Πολύ ωραία ερώτηση, Βίκυ. Νομίζω τον ενθουσιασμό μου πρέπει να τιθασεύσω λίγο. Θα σου εξηγήσω τι εννοώ. Όταν έγραφα το τέλος στο "Μην κοιτάξεις πίσω", παρασύρθηκα απ' το συναίσθημα και έγραψα κάτι που ιατρικώς δεν έστεκε με τίποτε. Στέλνω το κείμενο στην αδελφή μου, η οποία πάντα διαβάζει πρώτη τα βιβλία μου, για να μου πει τη γνώμη της. Είχα συγκινηθεί πολύ με αυτό που έγραψα και θεωρούσα ότι είναι πολύ καλό. Πρέπει να σου πω ότι η αδελφή μου είναι νοσηλεύτρια και επειδή στο βιβλίο αυτό υπήρχαν και αρκετά θέματα που αφορούσαν την ιατρική, τη συμβουλευόμουν συχνά. Περίμενα λοιπόν να με πάρει τηλέφωνο και να μου πει τι ωραίο ήταν το φινάλε που έγραψα. Χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνω και ακούω: "Είσαι ηλίθια; Τι είναι αυτό που έγραψες;;;;;; Αν το διαβάσει κανένας γιατρός θα τραβάει τα μαλλιά του". "Μα..." πάω να δικαιολογηθώ και να εξηγήσω. "συγγραφική αδεία...."Τίποτε! Ανένδοτη η αδελφή μου. "Συγγραφική αηδία", μου λέει. "Το διορθώνεις και μου το στέλνεις!". Πάει ο ενθουσιασμός! Με το ακουστικό στο χέρι έμεινα! Πάντως, είχε δίκιο... απ' τον ενθουσιασμό μου ξέχασα ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται!

Xristina Binou Πές μας και λίγα λόγια για τις Εκδόσεις Ωκεανός πως θα χαρακτήριζες την σχέση σας;
Ελευθερια Μεταξα Οι εκδόσεις Ωκεανός, Χριστίνα, είναι για μένα το δεύτερο σπίτι μου. Είναι ένας εκδοτικός οίκος που εκδίδει πολύ καλά βιβλία, με σεβασμό στον αναγνώστη, με προσεκτική επιμέλεια και πραγματική αγάπη για το βιβλίο. Με την Ελένη Κεκροπούλου, την εκδότριά μου και εξαιρετική συγγραφέα, τολμώ να πω ότι είμαστε φίλες. Με έχει στηρίξει απίστευτα και εξακολουθεί να με στηρίζει. Όλη η ομάδα του εκδοτικού οίκου είναι εξαιρετικοί άνθρωποι. Ο κύριος Χαραλαμπάκος, η Εύη, η Μένια, ο Αντώνης, ο Γιώργος, ο Βασίλης, ο Νικήτας... Όταν πηγαίνω στον εκδοτικό οίκο, είναι σαν να πηγαίνω να δω φίλους. Και για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ όλους!

Elena Macriyianni Vryonidou Ελευθερια μου εδω και λιγα λεπτα διαβαζω την συνεντευξη και ειναι υπεροχη. Ακομα δεν εχω διαβασει το βιβλιο σου αλλα θα παρει σειρα.Ανυπομονω.Να ρωτησω και εγω κατι που νομιζω δεν ρωτησε κανεις.Πως αισθανεσαι οταν γραψεις το τελος και οι ηρωες σου δεν ειναι πια "μαζι" σου;
Ελευθερια Μεταξα Τι ωραία ερώτηση! Κάθε τέλος είναι και ένας μικρός θάνατος, ένας αποχωρισμός δυσάρεστος αλλά και λυτρωτικός. Οι ήρωες φεύγουν μακριά μου κι έρχονται κοντά σας, για να σας διηγηθούν την ιστορία τους.. Είναι σαν να ενηλικιώνονται και να φεύγουν απ' το σπίτι τους. Ως,,, μαμά τους, έχω πάντα αγωνία για το μέλλον τους! Μένουν πάντα στην καρδιά μου και τους αγαπώ όλους.

Georgia Retetakou Θα ήθελες εσύ να ρωτήσεις κάτι όλους εμάς που παρακολουθούμε αυτή την υπέροχη συνέντευξη;
Ελευθερια Μεταξα Α, ήρθε η ώρα να κάνω και εγώ ερωτήσεις! . Θα ήθελα να σας ρωτήσω, λοιπόν, με ποιο κριτήριο επιλέγετε το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε. Παίζει ρόλο ο εκδοτικός οίκος, ο συγγραφέας, το εξώφυλλο, η περίληψη; Δίνετε την ευκαιρία σε έναν νέο συγγραφέα να σας συστηθεί ή λέτε "ποιος είναι αυτός, καλέ;"
Georgia Retetakou Εμένα μου αρέσει να διαβάζω καινούργιους συγγραφείς για να μεγαλώνω τις επιλογές μου και να έχω άλλη αντίληψη για την λογοτεχνία. Να βλέπω δηλαδή αν προχωράει ή όχι! Ο εκδοτικός παίζει ρολο για την ποιότητα των εκδόσεων το εξώφυλλο είναι αυτό που τραβάει την προσοχή. Αλλά περισσότερο εστιάζω στην περίληψη!
Xristina Binou Για μένα πάντα με τραβάει η περίληψη. Ο εκδοτικός οίκος όπως είπε και η Γεωργία παίζει ρόλο στην ποιότητα. Όσο για καινούργιους συγγραφείς ναι, διαβάζω και μερικές φορές τα βάζω με τον εαυτό μου που μέχρι πριν κάποια χρόνια διάβαζα συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους.
ΒΙΛΗ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ Η υποθεση το εξωφυλλο και ο τιτλος ! Και τα τρια στο μηνκοιταξεις πισω μου εχουν κινησει το ενδιαφερον γι αυτο θα προσπαθησω να το παρω ! Ειδικα ο τιτλος !
Βίκυ Τερζίδου Ο εκδοτικός οίκος όχι ιδιαίτερα, ο συγγραφέας ναι αν τον έχω διαβάσει ήδη και μου αρέσει. Το εξώφυλλο αρκετά. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να με κερδίσει η υπόθεση του βιβλίου πρώτα και μετά είναι ένας συνδυασμός όλων των υπολοίπων. Και φυσικά θέλω να διαβάζω νέους συγγραφείς. Ακόμη και οι πιο σπουδαίοι συγγραφείς, κάποτε άγνωστοι ήταν, από κάπου ξεκίνησαν.
Stauroula Sta εγω σαν Σταυρουλα διαλεγω ενα βιβλιο απο την περιληψη και απο το εξωφυλλο !!! φυσικα ολοι εχουμε καπους αγαπημενους συυγγραφεις που καποιες φορεες μας απωγειωνουν και καποιες φορες μας απογοιτευουν!!! και ταπεινη μου αποψη οτι ενας καινουργιος συγγραφεας ειναι συνηθως ποιο κοντα στην εποχη μας!!!!!!!!!!!!!



Eva Natsi Η τελευταία φράση δικιά σου. Κάνε μια ευχή ή δώσε μια υπόσχεση.
Ελευθερια Μεταξα Θέλω να πω σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ, τόσο για την αποψινή μας συζήτηση όσο και για την αγάπη και τη στήριξή σας! Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να αγαπάμε το βιβλίο!
Georgia Retetakou Εμείς ευχαριστούμε Ελευθερία που ήσουν σήμερα κοντά μας! Απάντησες με υπομονή στις ερωτήσεις μας και αποκάλυψες πολλές πτυχές του εαυτού σου! Να είσαι καλά πάντα επιτυχίες και ότι καλύτερο στην ζωή σου!
Xristina Binou Ευχαριστούμε πολύ Ελευθερία μου που ήσουν κοντά μας! Εύχομαι πάντα επιτυχίες και ότι καλύτερο στην ζωή σου
Ελευθερια Μεταξα Εγώ σας ευχαριστώ, κορίτσια και εύχομαι να είστε πάντα δημιουργικές! Πέρασα πολύ όμορφα στην παρέα σας απόψε! Να είστε όλοι και όλες καλά!
Ρούλα Σαμαϊλίδου-Βάκου Με υγεία να χαίρεσαι για τις επιτυχίες σου, Ελευθερία μου!
Georgia Retetakou Ευχαριστούμε και την όμορφη παρέα που συμμετείχε στην κουβέντα μας. Οι κληρώσεις των βιβλίων θα γίνει αύριο απο την Ελευθερία κάποια στιγμή θα σας ενημερώσουμε!
Ελευθερια Μεταξα Κι εσύ Ρούλα μου να είσαι καλά και να συνεχίσεις να μας χαρίζεις υπέροχα ταξίδια! Κάθε επιτυχία!!!!!
Ελευθερια Μεταξα Γεωργία μου, ελπίζω να αρέσει το βιβλίο σε αυτούς που θα το κερδίσουν! Εννοείται ότι, όταν το διαβάσουν, περιμένω με αγωνία τα σχόλιά τους!
Βίκυ Τερζίδου Καλό βράδυ σε όλους!!! Ευχαριστούμε πολύ Ελευθερια Μεταξα! Κάθε επιτυχία εύχομαι!!!
ΒΙΛΗ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ Παντα δημιουργικη γεματη φαντασια ! Να χαιρεσε τον γιοκα σου κ να τον δεις οπως εκεινος επιθυμει ! Καλο βραδυ !
Ελευθερια Μεταξα Ευχαριστώ πολύ, Βίλη! Και συ να χαίρεσαι όσους αγαπάς! Καληνύχτα!
Elena Macriyianni Vryonidou Καλο βραδυ. Ελευθερια σε ευχαριστουμε και σου ευχομαστε τα καλυτερα. Συγχαρητηρια στο βιβλιο της παρεας.Μπραβο κοριτσια.
Ελευθερια Μεταξα Καληνύχτα, Έλενα και σ' ευχαριστώ πολύ!
Kiki Laskou ευχαριστούμε πολύ Ελευθερία για τα όμορφα βιβλία που γράφεις και ταξιδεύουμε μαζί τους ,καλό βράδυ σε όλη την παρέα
Ελευθερια Μεταξα Εγώ σας ευχαριστώ, Κική! Καλό σου βράδυ!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜ ΠΟΛΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου