Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η άποψη μας για το Βιβλίο της Ελένης Γαληνού "Ακόμα Θυμάμαι"

Ακόμα Θυμάμαι

Συγγραφέας: Ελένη Γαληνού
Εκδόσεις: Μίνωας


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μια ιστορία σαν θρύλος.
Ένα μυθιστόρημα ύμνος στο μεγαλείο και στη δύναμη της αγάπης.

1920. Μια νεαρή γυναίκα ζητάει καταφύγιο σε μια απομακρυσμένη μονή και, πριν πεθάνει, γεννάει ένα κοριτσάκι με σπάνιο χάρισμα.
Πέντε μοναχές, Μαρία, Δομινίκη, Ορθοδοξία, Χρυσοστόμη, Αικατερίνη, προστατεύουν και μεγαλώνουν το κορίτσι έχοντας πλήρη επίγνωση του δώρου που φέρει.
Η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή ιστορία.
Μια άγνωστη μοίρα από τον έξω κόσμο περιμένει να τις δέσει περισσότερο με τη ζωή του κοριτσιού.

Χρόνια μετά το κορίτσι αυτό, η Χάρις, αφήνει το μοναστήρι για να προσφέρει το δώρο της στους ανθρώπους.
Όταν ο έρωτας εισβάλ¬λει στη ζωή της, οι ισορροπίες κλονίζονται.
Το χάρισμα απαιτεί αγνότητα.
Η επιλογή δύσκολη και ο έρωτας ορμητικός.
Το χάρισμα χάνεται.

1940. Καθώς η Χάρις αναζητάει τον αγαπημένο της στη δίνη του πολέμου, έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλες αλήθειες που ποτέ δεν είχε σκεφτεί.
Πόσο δύσκολος αποδεικνύεται ο νέος δρόμος;
Τι σκοτεινό και ανατρεπτικό απειλεί τη ζωή της;

Στις μέρες μας η τελευταία ηγουμένη αποκαλύπτει τη συγκλονιστική ιστορία που ακόμη θυμάται, και…





Η Άποψη μας:

 Ένα θεόσταλτο χάρισμα, ευχή και κατάρα στην ζωή της Χάριτος θα δέσει την ζωή της με ένα βαρύ φορτίο. Θα χωρίσει το μυαλό απο την καρδία, την ψυχή απο το κορμί της. Θα θέσει διλήμματα, θα βάλει εμπόδια και θα μετατρέψει την πορεία της σε μια διαρκή πάλη ανάμεσα στο καθήκον και τις συναισθηματικές της ανάγκες. Ένα εμβληματικό μοναστήρι, κρεμασμένο στην άκρη του βράχου, κουβαλάει τον δικό του μύθο και τα δικά του μυστικά. Ο χώρος αυτός θα γίνει το καταφύγιο της Χάριτος όταν η μητέρα της πεθαίνει στην γέννα και οι μοναχές που το αποτελούν θα την αγκαλιάσουν με την αγάπη την στοργή και την φροντίδα τους και θα τις δώσουν όλες εκείνες τις αξίες και την δύναμη που θα χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την ζωή έξω απο το μοναστήρι. Έχοντας απο μικρή καταλάβει την ιδιαιτερότητα της η Χάρις αποφασίζει κάποτε να φύγει απο το μοναστήρι και να χρησιμοποιήσει προς όφελος των συνανθρώπων της το δώρο που της έχει χαριστεί. Όταν η Χάρις συνειδητοποιήσει το μέγεθος του χαρίσματος της. Όταν έρθει αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ευργετικής δράσης που της παρέχει το χάρισμα. Όταν δεί στα μάτια των ανθρώπων που βοηθάει την ευγνωμοσύνη  αλλά και την εκμετάλευση, θα νιώσει το βάρος του φορτίου, θα νιώσει την πίεση που της ασκεί η έντονη εμπιστοσύνη αλλά και η καχυποψία των άλλων στο πρόσωπο της. Αναγκασμένη να μην μένει για πολύ σε κάποιο σημείο αρχίζει να μετακινείται απο χωριό σε χωριό καθώς η φήμη της εξαπλώνεται. Κυνηγημένη και μπερδεμένη ψάχνωντας τρόπο να καθοδηγήσει και να ελέγξει τα συναισθήματα, τις ανάγκες της, αλλά και την ηθική υποχρέωση της θα δοκιμάσει επικίνδυνα τις αντοχές της. Μέσα σε όλη αυτή την συναισθηματική της θύελλα, θα μπεί στην ζωή της και ο έρωτας. Με την δύναμη και την ορμή του, θα την αναστατώσει, θα της δώσει πνοή, θα της αλλάξει τις κατευθύνσεις. Θα την φέρει πιο έντονα και πιο επιτακτικά μπροστά στο προσωπικό της αδιέξοδο να συμβιβάσει το καθήκον με τον έρωτα. Καθώς ο απαράβατος κανόνας για να διατηρήσει το χάρισμα της είναι να διατηρήσει την αγνότητα της θα κλιθεί να επιλέξει, θα κλιθεί να κοντραριστεί με όσα το μυαλό αρνείται να κατανοήσει καθώς οι πληροφορίες, τα μασημένα λόγια και τα υπονοούμενα την μπερδεύουν και την διχάζουν. Οι συγκυρίες ο πόλεμος που ξεκινάει τα γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο αναστέλουν τις αποφάσεις της αλλά ταυτόχρονα δυναμώνουν την αγάπη της. Η τελική απόφαση της θα είναι ξεκάθαρη και θα κουβαλάει όλο το ρίσκο της ευθύνης που βαραίνει τους ώμους της. Οι εξελίξεις απο κει και πέρα ραγδαίες θα αναδείξουν το μεγαλείο της αγάπης και την δύναμη της προσφοράς. Το βιβλίο αυτό δοσμένο εκπληκτικά με τις γεμάτες δύναμη, ένταση και ισχυρή αντίθεση σκηνές του σε προκαλεί λέξη με την λέξη, σελίδα με την σελίδα να έρθεις πιο κοντά με τους ήρωες, να τους κατανοήσεις και να συναισθανθείς τον πόλεμο που βιώνουν στην ψυχή και το μυαλό τους. Οι έννοιες και τα νοήματα πολλά τρέχουν με ταχύτητα και προκαλούν αντικρουόμενα συναισθήματα μεταπτώσεις και φορτισμένη ατμόσφαιρα.
Καθήκον, υποχρέωση, πίστη αγάπη, αφοσίωση, δεισιδαιμονίες προκαταλύψεις, φθόνος φιλαργυρία, πόνος καλοσύνη προσφορά, θα δοκιμάσουν την δύναμη τους και θα αναδείξουν την πάλη της ανρώπινης φύσης με την ανάγκη της Θεϊκής επιβολής.
Η γραφή της Ελένης Γαληνού εκπέμπει με τρόπο εκστατικό. αλλά ταυτόχρονα λιτό και απέριττο όλη την μαγεία του ψυχικού κόσμου των ηρώων της. Η πλοκή ιεραχείται μεθοδικά και αρμονικά καθώς εμβόλιμα παρακολουθούμε την ιστορία ζωής των μοναχών που ζούν στο μοναστήρι. Μιας ζωής που κουβαλάει πολύ πόνο, πολλές θυσίες, μεγάλες αμαρτίες. Αικατερίνη Ορδοδοξία Χρυσοστόμη και Δομινίκη κουβαλάνε τις δικές τους ιστορίες που κατα διαστήματα με την αφήγηση τους έρχονται να ανατρέψουν καταστάσεις και δεδομένα, να αλλάξουν την ροή των γεγονότων και να δώσουν άλλη διάσταση στις εξελίξεις!
Η ανάδειξη της δύναμης της αγάπης, της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας θα μείνουν αξέχαστα στοιχεία αυτού του βιβλίου. Θα κρατήσουν στον χρόνο μια ανάμνηση γλυκειά και τρυφερή που Ακόμα θα θυμόμαστε αρκετά χρόνια μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου