Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ για Ο ΚΥΚΛΟΣ του DAVE EGGERS,με την ματιά του Yannis Peratikos, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣΟ ΚΥΚΛΟΣ του DAVE EGGERS
Μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα. Από την μία μου φάνηκε απλοϊκό σε κάποιες φάσεις και από την άλλη τρομακτικό.Ισως να μην είναι και πολύ μακριά ο καιρός που θα συμβούν αυτά που περιγράφει. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εξάπλωση του διαδικτύου είναι ευχή και κατάρα όπως άλλωστε και πολλά άλλα πράγματα.Το αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο και από τους ανθρώπους που θα τα χρησιμοποιήσουν.Φοβάμαι όμως γιατί ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να βάζει όμορφα περυτιλίγματα σε όλα τα άσχημα που κάνει.
"Υπάρχει ιδιωτική ζωή στην εποχή των social media;
Η Μέι Χόλαντ προσλαμβάνεται στον Κύκλο, την ισχυρότερη διαδικτυακή εταιρία παγκοσμίως. Φιλόδοξη μα και ιδεαλίστρια, νιώθει έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, με τις απέραντες εγκαταστάσεις του στην Καλιφόρνια, έχει κατορθώσει να ενοποιήσει τα προσωπικά μέιλ των χρηστών του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα.
Η Μέι κατενθουσιάζεται με την υπερσύγχρονη εικόνα και τη ζωντάνια της εταιρίας και βουτά στον κόσμο της: ατελείωτα πάρτι, νυχτερινά κέντρα, συναυλίες με διάσημους μουσικούς, αθλητικά δρώμενα, ενυδρεία με σπάνια πλάσματα...
Η ζωή της πριν από τον Κύκλο αρχίζει να μοιάζει με μια μακρινή ανάμνηση. Όμως η γνωριμία της με έναν παράξενο συνάδελφο την αναστατώνει. Σύντομα αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι μέρος μιας εικονικής πραγματικότητας.
Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς, που θα εκδοθεί σε 22 γλώσσες. Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα αγωνίας που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη, την ιδιωτικότητα, τις αλλαγές που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης.
Ένα "1984" για τη γενιά του διαδικτύου.
 Yannis Peratikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου