Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ για " Η ΕΠΑΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ" του Dimitri Dragounis με την ματιά της Maria Kleanthous Kouzapa



Η ΕΠΑΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ του Dimitri Dragounis
Ένα βιβλίο φαντασίας, όπου κυριαρχεί το υπερφυσικό και όπου θίγονται κοινωνικοί και φιλοσοφικοί προβληματισμοί, μέσα από την πρώτη συγγραφική προβολή του συγγραφέα.
Η μελέτη του και η σοβαρότητα με την οποία χειρίστηκε τα θρησκευτικά θέματα που θίγει, είναι εμφανής. Έχει μελετήσει και παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας των αιρετικών ομάδων καθώς και την πλύση εγκεφάλου που γίνεται στους ανύποπτους ακόλουθούς τους, σε σημείο που να δρουν εντελώς αντικοινωνικά. Ωστόσο, προσωπικά βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη λεπτομερή αναφορά στο μυθολογικό πρόσωπο της Λίλιθ, της πρώτης γυναίκας του Αδάμ, της πρώτης θηλυκής οντότητας, που αφού απομακρύνθηκε από την Εδέμ απόκτησε διαβολική υπόσταση, και που σύμφωνα με τον μύθο έχει τη δύναμη να ασκεί ακόμα έλεγχο πάνω στα ανθρώπινα.
Σε μια μυστηριώδη έπαυλη λοιπόν, ζουν ο Πατρίκιος και ο Μάρκος. Η υπόστασή τους δεν είναι πλέον ανθρώπινη και συμμαχούν για να βρουν το ιερό βιβλίο, πολύ σημαντικό για την ύπαρξη και την καταγωγή των βαμπίρ. Μόνο όμως, ο ένας από τους δύο, έχει την τύχη να γνωρίσει τη γνώση που ποθούν τόσο πολύ, αλλά και τα εξαιρετικά αποκαλυπτικά γεγονότα της δικής του καταγωγής. Ταυτόχρονα, μέσα στο σενάριο, δίνονται και οι πληροφορίες για την αιρετική εκκλησία των Διορατιστών.
Ένα παραμύθι; Ένας μύθος; Αλήθειες από τη Γένεση; Σημασία έχει ότι με το βιβλίο του ο συγγραφέας, καταφέρνει μέσα από την ιστορία και την απλή του γραφή, γιατί όντως το θέμα δεν χαρακτηρίζεται καθόλου από λυρισμό, να κρατήσει σε ενδιαφέρον και να προβληματίσει τον αναγνώστη μέχρι το τέλος. Θα το χαρακτήριζα σαν μια αρκετά πετυχημένη αρχή στον κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας και με πολύ ενδιαφέρον θα διάβαζα και τη συνέχεια.
Και τέλος, η φράση που ξεχώρισα: «Μερικές φορές η αλήθεια γεννά περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά και το τέλος μιας αναζήτησης δεν είναι, παρά η αρχή μιας άλλης». Ναι, είναι γεγονός ότι είναι ένα βιβλίο που με ώθησε σε όλο και περισσότερη μελέτη των θεμάτων που καταπιάνεται...

Maria Kleanthous Kouzapa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου