Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Η άποψη μας για το Πέρα απο τα Παλιά Ασήμια της Μαίρης Κόντζογλου

¨¨
Συγγραφέας: Μαίρη Κόντζογλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο



Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η τελευταία πράξη στο δράμα του ξεριζωμού του Έλμερ και της Σεβαστής καθώς και του καταδικασμένου έρωτά τους πλέον εκτυλίσσεται μακριά από την Καππαδοκία, στην Ελλάδα που υποδέχεται το κύμα των προσφύγων μετά τη συνθήκη της Λωζάννης. Παράλληλα οι αναγνώστες παρακολουθούν την περιπλάνηση του Ομέρ, ενός μουσουλμάνου της Δυτικής Μακεδονίας, που αντίστροφα βρέθηκε επίσης με την ανταλλαγή πληθυσμών, στην Καππαδοκία. 

Η έννοια της πατρίδας, της ταυτότητας και η επιδίωξη της προσωπικής ευτυχίας συνθλίβονται στα γρανάζια της Ιστορίας, σε ένα επικό μυθιστόρημα που φωτίζει τα γεγονότα του παρόντος.

Η άποψη μας:

Ένα μαγικό ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Το Τρίτο μέρος της Τριλογίας έρχεται να βάλει την σφραγίδα του σε ένα οδοιπορικό που θα σας συγκλονίσει και θα σας ταξιδεύσει. Θεωρώ πως το τρίτο κομμάτι της εξαιρετικής Ιστορίας που παρακολουθήσαμε στα προηγούμενα δυο βιβλία είναι το πιο δυνατό, το πιο συγκινητικό, το πιό λυρικό, αλλά ταυτόχρονα και το πιο σκληρό! Τα συναισθήματα χείμαρρος, ρέουν αβίαστα και κατακλύζουν μυαλό και ψυχή. Οι λέξεις σε σημαδεύουν καθώς περιγράφουν τόσο έντονα και τόσο παραστατικά τις αλλεπάλληλες ανατροπές στις ζωές των ηρώων! Η κάθε στιγμή τόσο έκδηλα φορτισμένη που την αισθάνεσαι στο πετσί σου! Η κάθε εικόνα τόσο όμορφα δοσμένη που δεν φωτογραφίζει απλά τις καταστάσεις αλλά μεταφέρει τον αναγνώστη κατευθείαν στην καρδιά των γεγονότων και τον κάνει συνοδοιπόρο! Τόπος και χρόνος χάθηκαν για μένα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Ηταν σαν να είχα βαδίσει σε αυτά τα μέρη, σαν να είχα αγγίξει την αύρα που κουβαλάει αυτός ο τόπος! Σαν να ήμουν μαζί με την Σεβαστή και τον Έλμερ στο γεμάτο εμπόδια, πολλές ανατροπές, πολύπαθο ταξίδι τους. Η αποτύπωση της εποχής εκπληκτική και ο τρόπος με τον οποίον οι ήρωες χαράζουν την μοίρα τους συγκλονιστική! Το Παρελθόν θα ενώσει το παρόν λυτρώνοντας το. Θα δώσει αξία στο χθές και ελπίδα στο αύριο. Με έναν τρόπο εξαίσιο και συνάμα διαφορετικό οι ήρωες του χθές Σεβαστή και Έλμερ θα ξυπνήσουν τους ήρωες του σήμερα Έλσας και Άλεξ για να δουν την ζωή κάτω απο μια άλλη εντελώς διαφορετική διάσταση.

1 σχόλιο: