Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Η άποψη μας για το Μια νύχτα με τον Τσέχωφ της Βικτώριας Μακρή


Συγγραφέας: Βικτώρια Μακρή
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κύριε Τσέχωφ, στο έργο σας Οι Τρεις Αδελφές, θέτετε έναν προβληματισμό. Λέτε μέσα από έναν ήρωά σας, «συχνά σκέφτομαι, τι θα γινόταν αν κάποιος ξανάρχιζε τη ζωή του από την αρχή και μάλιστα συνειδητά. Φαντάζομαι τότε πως θα προσπαθούσαμε να μην επαναλάβουμε τον παλιό μας εαυτό, να μην ξαναπράξουμε κάποια λάθη…»
Αγαπημένε μου κύριε Τσέχωφ, απόψε θα ’θελα να σας εξομολογηθώ κάποια λάθη δικά μου που δε θα ’θελα να ξανακάνω αν είχα την ευκαιρία να ξεκινήσω τη ζωή μου από την αρχή…

Αυτό είναι το όνειρο της Μαργιότας: να καθόταν με τον αγαπημένο της Τσέχωφ σ’ ένα απόμερο τραπεζάκι σ’ ένα μπαρ, να μοιράζονταν ένα ποτήρι κρασί και να τα λέγανε. Να μιλούσαν για τη ζωή που δεν είναι παρά ένα παιχνίδι, στο οποίο άλλοτε καλούμαστε να παίξουμε χωρίς πρόβα, άμαθοι και άβγαλτοι, κι άλλοτε να παραμένουμε στην άκρη, σαν ηθοποιοί χωρίς ρόλο. 
Μαργιότα, Βέλγω, Άννα. Τρεις γυναίκες, τρεις αδελφές. 
Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον πόνο, την εγκατάλειψη και την ευτυχία, όλα όσα επαναλαμβάνονται στις ζωές των ανθρώπων σαν σελίδες θεατρικού έργου που δεν ολοκληρώθηκε ακόμα.


Η άποψη μας:

Ένα θεατρικό έργο του Τσέχωφ δίνει την αφορμή στην Μαργιώτα να έρθει αντιμέτωπη με την αντάρα των αναμνήσεων της. Οι θύμησες της ξετυλίγονται και μας παρασέρνουν σε ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, λάθη και πολλούς συμβολισμούς. Τρείς αδερφές που είναι τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές, που ζουν και αντιλαμβάνονται την ζωή κάτω απο διαφορετικό πρίσμα και άλλη προσέγγιση. Τρείς αντιλήψεις ζωής θα έρθουν να συγκρουστούν με τα συναισθήματα μας, για να μας προσφέρουν ένα απίστευτο μάθημα ζωής. Μέσα απο αυτήν την διαφορετικότητα των τριών αδερφών της Μαργιώτας της Βέλγως και της Άννας η συγγραφέας Βικτώρια Μακρή βρίσκει την ευκαιρία να αγγίξει ευαίσθητα κοινωνικά θέματα με τρόπο συγκλονιστικό. Η κατάθλιψη, η μοναξιά, ο αλκοολισμός, η αναπάντεχη απώλεια, αλλά και η έλλειψη κατανόησης και επαφής των ανθρώπων σήμερα. Το κυρίαρχο όμως στοιχείο του βιβλίου είναι ο έρωτας και το πάθος που περιγράφεται μαγικά σε όλες οι εκφάνσεις του, τόσο απο τους πρωταγωνιστές όσο και απο τους δευτερεύοντες ρόλους. Οι εκπλήξεις πολλές σε αυτό το βιβλίο που δεν ξέρεις ποιά να πρωτο ξεχωρίσεις. Την κοφτερή και άμεση γραφή; Τους άρτιους και άριστα ψυχογραφημένους χαρακτήρες; Την ξεχωριστή ικανότητα της συγγραφέως να μην υπάρχει τίποτα περιττό και φλύαρο στο κείμενο της; Με διαλόγους δυνατούς που σε γεμίζουν σκέψεις, σε προβληματίζουν και σε καθορίζουν, Με μονολόγους που διεισδύουν βαθιά στον ψυχισμό και στην σκέψη των ηρώων. Με θέματα δυνατά, με προβληματισμούς ξεχωριστούς και εύστοχους! Αν θέλετε να κάνετε την ψυχανάλυση σας, αν θέλετε να κάνετε την αυτοκριτική σας σίγουρα θα πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Κάπου ανάμεσα στις σελίδες του θα συναντήσετε ένα κομμάτι του εαυτού σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου