Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Άποψη για το βιβλίο: " Το κόκκινο σημάδι " της Σοφίας Βοϊκου

 " Το κόκκινο σημάδι " 



Συγγραφέας:  Σοφία Βοϊκου 
Εκδόσεις: Ψυχογιός



Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το κόκκινο σημάδι που έχει η Αργυρώ στο κορμί της από γεννησιμιού της είναι ένας οιωνός. Στο εξής θα καθορίζει τα βήματά της και θα χαράζει την πορεία της στη ζωή. Από την καταστροφή της Σμύρνης και την απώλεια των γονιών της θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και θα ζήσει την προσφυγιά, για να καταλήξει σε οίκο ανοχής στην Αθήνα. Η γνωριμία της με τον κόμη Φαμπιέν ντε Φοντέν θα την οδηγήσει στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, όπου θα γίνει η μούσα όλων των μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής: Πάμπλο Πικάσο, Σαλβαδόρ Νταλί, Αντρέ Μπρετόν, Χένρι Μίλερ. Ακόμα και ο φλεγματικός Τζέιμς Τζόις θα υποκύψει στη γοητεία της. Θα ακολουθήσει η μεταπολεμική Νέα Υόρκη όπου η Αργυρώ, ως διάσημη γκαλερίστα, θα αναδείξει τους καλλιτέχνες που θα σφραγίσουν το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Το κόκκινο σημάδι θα συνεχίσει να της στέλνει μηνύματα. Μια πρόσκληση εγκαινίων, μια χαμένη φωτογραφία, μια απρόσμενη συνάντηση, και η Αργυρώ θα ’ρθει αντιμέτωπη με κομμάτια της ύπαρξής της που και η ίδια αγνοούσε.








Η άποψη της Sofia Pa για το βιβλίο:




Τελείωσα ένα μεγάλο ταξίδι αυτήν την φορά!! Ταξίδεψα στην Σμύρνη, στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο Παρίσι και κατέληξα στην Νέα Υόρκη!!! Το Κόκκινο σημάδι ήταν συναρπαστικό, μαγευτικό, συγκινητικό, γεμάτο, γρήγορο και ανατρεπτικό. Ένοιωσα όλα τα συναισθήματα που υπάρχουν όπως αγάπη, έρωτα, χαρά αλλά και θλίψη, πόνο, φόβο, αηδία, λύπη και στο τέλος ανακούφιση. Η συγγραφέας δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Γράφει σαν να ζωγραφίζει πάνω στις σελίδες του βιβλίου!!!
Το διάβασα γρήγορα γιατί είχα τόση αγωνία. Δεν ήθελα να το αφήσω απο τα χέρια μου!!!
Η Αργυρώ Κεσίσογλου γεννιέται στην Σμύρνη το 1908. Κόρη πλούσιου εμπόρου, μεγαλώνει στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον, μορφώνεται και αναμένεται να κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία. Στον ώμο της Αργυρώς, από τότε που γεννήθηκε, βρίσκεται το κόκκινο σημάδι. Ένα σημάδι σας φύλλο συκής που θα το κουβαλάει μια ζωή…
Στη Σμύρνη η ζωή κυλάει αβίαστα και η μικρή Αργυρώ μεγαλώνει με την συντροφιά του Σερίφ, ενός Τουρκόπουλου που ο πατέρας του είναι στη δούλεψη του πατέρα της. Ένας έρωτας αναπτύσσεται γοργά….Το 1922, η καταστροφή της Σμύρνης καταστρέφει και τη ζωή της Αργυρώς. Το κόκκινο σημάδι της, την έχει προειδοποιήσει, έχοντας μετατραπεί σε πληγή που αιμορραγεί.......Το κόκκινο σημάδι θα συνεχίσει να της στέλνει μηνύματα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου