Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ

Σκούρο γκρι, σχεδόν μαύρο

Συγγραφέας: Ελένη Γιαννακάκη







«Σιχαίνομαι τα γερασμένα χέρια. Τα χέρια πιο πολύ από άλλα μέρη του σώματος. Φυσικά και το πρόσωπο, δε λέω, το δέρμα του προσώπου, του λαιμού κυρίως, ναι, του λαιμού, που έτσι, με την παραμικρή κίνηση, στρίβει και μαζεύεται σαν να ’χει ξεκολλήσει απ’ το κρέας και τα κόκαλα. Αλλά με τα χέρια είναι αλλιώς. Γιατί τα χέρια είναι κάτι σαν... πώς να το πω;, σαν... σαν τις κεραίες, σαν γέφυρες είναι που σε φέρνουνε πιο κοντά με όλα γύρω σου, ανθρώπους και πράγματα. Να, τα χέρια σ’ αγγίζουνε, σε χαιρετούν, σ’ αγκαλιάζουν, σε χαϊδεύουνε ή και σε δέρνουν. Τα χέρια σού μιλούνε ακόμη κι όταν το στόμα είναι κλειστό». 
Ένα μυθιστόρημα για τα γερατειά σε μια κοινωνία που, εμμονικά προσηλωμένη στη φαντασίωση της αιώνιας νεότητας και της αισθητικής της, αντιμετωπίζει τους γέρους σαν τους καινούριους παρίες. 

Η Ελένη Γιαννακάκη γεννήθηκε το 1955 στο Ρέθυμνο. Έχει διδάξει νεοελληνική λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια της Κρήτης (1991-1993) και της Οξφόρδης (1997-2011). Το πρώτο της μυθιστόρημα, Περί ορέξεως και άλλων δεινών (Εστία, 2001), τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού ∆ιαβάζω το 2002. Το μυθιστόρημά της Τα Χερουβείμ της μοκέτας (Εστία, 2006) (γαλλική μετάφραση: Les Chérubins de la moquette) ήταν υποψήφιο γιατο Prix Méditerranée Étranger το 2010. Το 2010 κυκλοφόρησε επίσης το μυθιστόρημά της Σναφ (Εστία).







Οι ειδήσεις. Οδηγίες χρήσεως


Συγγραφέας: Αλαίν ντε Μποττόν
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης







Όπως επεσήμανε ο Χέγκελ, οι κοινωνίες εκσυγχρονίζονται όταν οι ειδήσεις αντικαθιστούν τη θρησκεία ως βασική πηγή καθοδήγησης και ακρογωνιαίος λίθος κύρους. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι ειδήσεις κατέχουν πλέον μία θέση ισχύος τουλάχιστον αντίστοιχη με εκείνη που παλαιότερα απολάμβαναν τα δόγματα. 
Στο εντυπωσιακό νέο του βιβλίο ο Αλαίν Ντε Μποττόν παίρνει είκοσι πέντε αρχετυπικές ειδήσεις –από τη συντριβή ενός αεροσκάφους μέχρι μια δολοφονία, από τη συνέντευξη με έναν διάσημο ως ένα πολιτικό σκάνδαλο– και τις υποβάλλει σε μια ασυνήθιστα λεπτομερή ανάλυση, εγείροντας ερωτήματα όπως: πώς γίνεται οι ιστορίες καταστροφής να είναι συχνά τόσο εμψυχωτικές; Τι καθιστά την ερωτική ζωή των διάσημων τόσο ενδιαφέρουσα; Γιατί απολαμβάνουμε την πτώση των πολιτικών; Για ποιο λόγο οι εξεγέρσεις σε μακρινές χώρες είναι συχνά τόσο... βαρετές; 


Ο Αλαίν ντε Μποττόν γεννήθηκε το 1969 στη Ζυρίχη και ζει στο Λονδίνο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες με εξαιρετική επιτυχία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα: 
Essay sin Love, 1993 (Μικρή φιλοσοφία του έρωτα, Εκδ. Πατάκη, 2003), Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, 1997 (Εκδ. Πατάκη, 2002), Η τέχνη του ταξιδιού, 2001 (Εκδ. Πατάκη, 2006), Status Anxiety, 2004 (Περί του κοινωνικού status, Εκδ. Πατάκη, 2005), Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας, 2006 (Εκδ. Πατάκη, 2007), Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας, 2009 (Εκδ. Πατάκη, 2009), Η παρηγορία της φιλοσοφίας, 2000 (Εκδ. Πατάκη, 2010) και Θρησκεία για άθεους, 2012 (Εκδ. Πατάκη, 2012). 
Είναι ιδρυτής των The School of Life(www.theschooloflife.com), ενώ διευθύνει την ομώνυμη σειρά βιβλίων, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη. www.alaindebotton.com
«Το βιβλίο που μας κάνει να σκεφτούμε πραγματικά την επίδραση των ειδήσεων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο». Booklist
«Το "ουτοπικό" σχέδιο του Ντε Μποττόν προκαλεί το αίσθημα απαισιοδοξίας που κυριαρχεί σχετικά με το τι είναι οι ειδήσεις και φαντάζεται πώς θα μπορούσαν να είναι». The Guardian 
«Η πεμπτουσία της έννοιας των ειδήσεων στον 21ο αιώνα, με την υπογραφή του Ντε Μποττόν». 
 The New Republic






Σεργιάνι στο Γκιναρντό


Συγγραφέας: Χουάν Μαρσέ
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου





Εκείνη τη μέρα, τον Μάιο του 1945, που η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί, ένας μεσήλικας αστυνόμος, του οποίου η μνήμη είναι σπαρμένη με πτώματα, αποφασίζει να κάνει την κατά πάσα πιθανότητα τελευταία του περιπολία στη Βαρκελώνη. Πρέπει να συνοδεύσει μια ορφανή έφηβη στο νεκροτομείο ενός νοσοκομείου για να αναγνωρίσει σε κάποια ανθρώπινα υπολείμματα τον κακοποιό που τη βίασε δύο χρόνια πριν. Η περιπλάνησή του στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια ενός μεταπολεμικού απογεύματος –πολύ μακριά, σ’ άλλους τόπους, ακούγεται ο επιθανάτιος ρόγχος του Β ́
Παγκοσμίου πολέμου– θα μετατραπεί σε μια βαθμιαία κάθοδο στην καρδιά του σκότους. Οι διαδοχικοί κύκλοι της βασανιστικής πορείας μάς αποκαλύπτουν έναν πληθυσμό χορτασμένο από τη φαυλότητα που, παρά τη ναυτία του, αφήνει να αχνοφανεί η πιθανότητα της μεταμέλειας. Το σεργιάνι του αστυνόμου μέσα στο χάος και την ανημπόρια, ανακατεμένο με τις αναμνήσεις που βγαίνουν από τα σκοτεινά υπόγεια της μνήμης του, γίνεται το ταξίδι του ανθρώπου ως τα όρια της αντίστασης της ίδιας του της ύπαρξης απέναντι στη φρίκη. 
Μέσα σε μια αφήγηση μικρής έκτασης, με συμβολικό χαρακτήρα και εκπληκτική ένταση, το Σεργιάνι στο Γκιναρντό ανάγει τη φυσική και ηθική περιγραφή του μεταπολεμικού κόσμου σε μύθο. 

Ο Χουάν Μαρσέ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1933. Ως τα είκοσι έξι του χρόνια δούλεψε σε
ωρολογοποιείο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Encerrados con un solo juguete, κυκλοφόρησε το 1960 και ακολούθησε το Esta cara de la luna το 1962. Τα Τελευταία απογεύματα με την Τερέζα (Εκδόσεις Πατάκη, 2014), που βραβεύτηκαν το 1966 με το Biblioteca Breve, αποτελούν μαζί με το La oscura historia de la prima Montse (1970) την απαρχή ενός αφηγηματικού σύμπαντος που θα παραμείνει παρόν σε όλη τη λογοτεχνική παραγωγή του συγγραφέα: η μεταπολεμική Βαρκελώνη και η αντίθεση ανάμεσα στην υψηλή καταλανική κοινωνία και στους μετανάστες. Το Si te dicen que caί (1973) απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία του Φράνκο, εκδόθηκε στο Μεξικό και τιμήθηκε με το Premio Internacional de 
Novela México το 1973. Το La muchacha de las bragas de oro (1978) του χάρισε το βραβείο Planeta. 
Το 1984 εξέδωσε το μυθιστόρημα Σεργιάνι στο Γκιναρντό, το 1986 τη συλλογή διηγημάτων Teniente Bravo και το 1990 το El amante bilingüe. Η Μαγεία της Σαγκάης (1993) τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κριτικών και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 1994. Το 2000 εξέδωσε την Ουρά της σαύρας, που τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κριτικών και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην Ισπανία. Το 2008 του απονεμήθηκε το Βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του. Το μυθιστόρημά του Caligrafίa de los suenos που κυκλοφόρησε το 2011 θα εκδοθεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου