Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Η άποψη μας για τις "Μοναχικές Αλκυόνες" της Βασιλικής Τσούνη

Συγγραφέας: Βασιλική Τσούνη 
Εκδόσεις: Πηγή 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας μύθος λέει ότι οι Αλκυόνες ζουν πάντα σε ζευγάρια. Όταν το ένα πεθαίνει, μετά από λίγα λεπτά δίνει τέλος στη ζωή του και το άλλο. Η δύναμη της αληθινής αγάπης.
Η Ιζαμπέλ, γεννημένη σε μια φτωχογειτονιά του Παρισιού και αιώνια λάτρης της φυγής, αποφασίζει να εγκαταλείψει το πατρικό της σπίτι για να ελευθερωθεί από τον δυνάστη και αιώνιο πότη, πατέρα της. Η πείνα όμως και η σωματική εξάντληση στέκονται εμπόδιο στις προσδοκίες της. Για καλή της τύχη, μια γυναίκα θα σταθεί στο πλευρό της και θα γίνει ο φύλακας άγγελος της. Η γνωριμία της με τον Ζαν Λουί θα αλλάξει για πάντα την ζωή της και ένας παράφορος έρωτας θα ανθίσει κάτω από τις κατακόμβες του Παρισιού. Το κάστρο του Μον Σαίν Μισέλ θα γίνει το καταφύγιο τους και τα καταπράσινα λιβάδια της Προβηγκίας η φυλακή της.
Ένας μύθος, ένα μενταγιόν, τρεις οιωνοί δένουν τις ζωές τους αιώνια και ακροβατούν μέσα στο βαθύ σκοτάδι. Αγαπήθηκαν, πληγώθηκαν, νικήθηκαν μα πάντα έμειναν ερωτευμένοι.
Τελικά οι μεγάλες αγάπες πετούν προς την πύλη του Παραδείσου ή διαβαίνουν τα σκαλοπάτια της Κόλασης; Πρέπει να παλεύουμε για όσα αγαπάμε;


Η άποψη μας:

Ένας Αρχαίος Ελληνικός μύθος ο βασικός άξονας του Βιβλίου.  Ο μύθος της Αλκυόνης και του Κύηκα.  Δυο ερωτευμένων ανθρώπων που η αλαζονεία τους, εξόργισε τους Θεούς.
Ο μύθος αυτός θα γίνει το έναυσμα για να πλεxτεί η ιστορία μας. Αυτός είναι η κινητήριος δύναμη της έμπνευσης και όλων των εξελίξεων. Μέσα απο αυτόν τον μύθο η συγγραφέας θα κατευθύνει την ιστορία της.  Που θα αναδείξει την δύναμη του έρωτα και της αγάπης. Την δύναμη της υπομονής και της Ελπίδας. Την δύναμη της αφοσίωσης και της Πίστης. Η αγάπη η υπομονή η πίστη και η ελπίδα έχουν άραγε την ισχύ να αλλάξουν την μοίρα μιας δισήμαντης  αλήθειας;
Ένας μύθος με δισήμαντο τέλος καλείται να επιλέξει πορεία μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Απο την πρώτη σελίδα του βιβλίου θα βρεθούμε απέναντι σε μια ιστορία που κεντρίζει απόλυτα το ενδιαφέρον και το συναίσθημα. Αυξάνει την αγωνία και αφήνει τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον αναγνώστη να αφήσει την φαντασία του ελεύθερη να ακολουθήσει τα χνάρια των ηρώων.
Ένα καλά κρυμμένο παρελθόν θαμμένο για χρόνια! Καταγεγραμμένο σε χιλιάδες επιστολές, έρχεται να δώσει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα. Σε απορίες και άπειρα γιατί. Το ξεκίνημα δυνατό με την αφήγηση ενός άντρα που αναπολεί στιγμές όμορφες μα και άσχημες. Μελαγχολικές αλλά και ευχάριστες. Μια ζωή ολόκληρη που έρχεται να ανασυνθέσει το αποτελέσματα της μέσα απο την αμείλικτη αλήθεια που θα αποδώσουν οι επιστολές που θα βρεθούν κλειδωμένες σε ένα συρτάρι απο εκείνον που τόσα χρόνια αγνοούσε το τί βαρύ φορτίο κουβαλούσε η ψυχή της μητέρας του. Ένας άντρας που ταυτοποιεί την ζωή του ύστερα απο 30 ολόκληρα χρόνια. Μαθαίνει την πραγματική ιστορία της μητέρας του.
Παρίσι 1930
Η Ιζαμπελ μεγαλώνει σε μια φτωχογειτονιά της συνοικίας ΒELLEVILLE μέσα στην φτώχεια την μιζέρια και την ανέχεια. Με έναν βάναυσο πατέρα που κλέβει κάθε στιγμή και κάθε ανάσα της, που δεν την αφήνει να ανοίξει τα φτερά της. Και μια μητέρα υποταγμένη στις βουλές του συζύγου και της μοίρας της γυναικείας της υπόστασης. Οι συνθήκες ζωής της και τα όνειρα που κάνει η Ιζαμπελ για μια καλύτερη ζωή έρχονται σε σύγκρουση. Μοναδική λύση και μόνη Ελπίδα η φυγή και η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Το όνειρο της να ασχοληθεί με την ζωγραφική. Με ένα αστείρευτο ταλέντο και μια πηγαία εσωτερική δύναμη να πετύχει το όνειρο της ξεκινάει προς το άγνωστο. Κάνει την υπέρβαση να ξεφύγει και να διεκδικήσει! Να ακολουθήσει έναν δρόμο μοναχικό και δύσβατο αλλά έναν δρόμο που εκείνη επέλεξε. Τον δικό της δρόμο που δεν χωράει προσταγές, επιβουλές και παραχωρήσεις.
Το μικρό μα τόσο γεμάτο οδοιπορικό μέσα απο τις περιγραφές της Ιζαμπελ φωτογραφίζει με τρόπο εξαιρετικό, όλες τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Γαλλικής πρωτεύουσας. Βήμα βήμα στιγμή με την στιγμή οι εικόνες αλλάζουν καθώς η Ιζαμπελ βαδίζει προς το άγνωστο. Τα τοπία απο τις φτωχογειτονιές αλλάζουν μορφή καθως εκείνη προχωράει και γνωρίζει και άλλες συνοικίες άλλες φτωχές πιο φτωχές ακόμα και απο την δικιά της φτωχογειτονιά άλλες σε καλύτερη κατάσταση θα λέγαμε μεσοαστικές και τέλος στις πλούσιες συνοικίες.
Ένα μεγάλο προσόν για έναν συγγραφέα είναι να μπορεί να μεταδώσει την αίσθηση του χώρου και της εικόνας στον αναγνώστη του και η Βασιλική σε αυτόν τον τομέα παίρνει άριστα. Καταφέρνει εξαιρετικά χωρίς να κουράζει με ατελείωτες λεπτομέρειες να φέρει τον αναγνώστη στα χνάρια των ηρώων της. Δεν διαβάζεις απλά μια ιστορία, περισσότερο την ζείς, την αναπνέεις την νιώθεις!
Η Ιζαμπελ στον δρόμο της θα συναντήσει ανθρώπους που θα της σταθούν  (Μπεατρίς και η Αριστοκράτισσα Φλερ Ντε Μπισον) Ανθρώπους που θα την πολεμήσουν (Ιγκριτ) μα πάνω από όλα θα γνωρίσει τον έρωτα στο Πρόσωπο του γοητευτικού αλλά και επιπόλαιου Ζαν Λουί.
Η ζωή της ακολουθεί μια περίεργη πορεία. Αντιφατική: Αισιόδοξη αλλά και σκοτεινή.
Ένα εφιαλτικό όνειρο που μετατρέπεται σε έμπνευση για ένα πίνακα ζωγραφικής. Ένα μενταγιόν που θα χαρίσει η Μπεατρίς στην Ιζαμπελ και ένας μύθος που θα της εξιστορήσει θα χαράξουν την ζωή της για πάντα. 
Ο έρωτας που θα γεννηθεί ανάμεσα στην Ιζαμπελ και τον Ζαν Λουι δυνατός, παράφορος αλλά και απαγορευμένος. Στιγματισμένος από την διαφορετική καταγωγή Θα ζήσουν όμως με όλη τους την ψυχή και την καρδιά την μεγάλη αγάπη που θα ανθίσει μέσα τους. Στις ακτές της Βόρειας Γαλλίας στις ομορφιές της φύσης αλλά και στα κρυφά, στις υπόγειες στοές, στις κατακόμβες του Παρισιού. Φώς και σκοτάδι από την αρχή η σχέση τους. Θα βρεθούν μπροστά σε πολλά διλλήματα σε πολλά αδιέξοδα. Θα αντιμετωπίσουν εχθρούς αλλά και φίλους στην σχέση τους.
Μοναχικές ψυχές και οι δύο που θα προσπαθήσουν να συμβιβάσουν τα θέλω τους  σε μια κοινωνία που τον πρώτο λόγο έχουν οι τίτλοι Ευγενίας και οι γεμάτες τσέπες. Θα μπορέσουν άραγε να προσπεράσουν τις κοινωνικές προκαταλήψεις και να ισορροπήσουν επάνω στο τεντωμένο σκοινί που ακροβατούν; Να προσπεράσουν τα εμπόδια και να ζήσουν αυτό που μόνο η δικιά τους καρδιά μπορεί να δεχτεί;
Η μεγάλη ανατροπή στην ζωή τους έρχεται όταν το μυστικό τους θα αποκαλυφθεί και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή της Ιγκριτ.
Λόγια δυνατά μια αναμέτρηση που θα σας καθηλώσει η κόντρα της Ιζαμπελ με την Ιγκριτ και θα φέρει την ζωή της Ιζαμπελ σε νέα τροχιά. Η αμετάκλητη στάση της Ιγκριτ και ένα νέο δεδομένο στην ζωή της Ιζαμπελ θα αναγκάσουν την Φλερ να την φυγαδεύσει.
Θα μπορέσουν οι δυο νέοι να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βρεθούν πάλι; θα καταφέρουν να μειώσουν τις αποστάσεις και να ζήσουν μαζί μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος;
Ο τρόπος που αποφασίζει να συνεχίσει την ιστορία της η συγγραφέας αποδεικνύει την δύναμη του ταλέντου της. Η ζωή της Ιζαμπελ μετά την φυγάδευση της αποκαλύπτεται μέσα από τις δικές της επιστολές αυτές που είχαν αναφερθεί στην αρχή του βιβλίου. Γιατί η δικιά της αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο προκαλεί το αληθινό συναίσθημα. Αγγίζει με τρόπο μαγικό την καρδιά και τον νου.
Μέσα από τις επιστολές θα ζήσουμε όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή της μετά την φυγή. Μέσα από τα μάτια της θα δούμε το Παρίσι να αλλάζει μορφή. Τους ανθρώπους να αλλάζουν πρόσωπο. Από το φως θα περάσουμε στο σκοτάδι του Πολέμου και θα αναβιώσουμε όλα τα σημάδια που άφησε στις ψυχές των ανθρώπων η φρίκη που αλλοίωσε κάθε ελπιδοφόρο συναίσθημα. Ο πόλεμος που άλλαξε τα πάντα στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο.
Η Αντίσταση ο αγώνας για επιβίωση και Ελευθερία ο αγώνας της Ιζαμπελ να ξαναβρεθεί με τον Ζαν Λουί, ο αγώνας της για καταξίωση στην ζωγραφική η απέραντη μοναξιά της η απόλυτη δικαίωση της. Η μεγάλη επιστροφή της. Όλες οι αντιφάσεις της ζωής της μας παρουσιάζονται με τρόπο κινηματογραφικό και μεστό. Οι εικόνες εστιάζουν στην ψυχή και κεντράρουν στο συναίσθημα.
Η κορύφωση των εξελίξεων ραγδαία με την αγωνία να φτάνει στο απόγειο της και την ένταση να χτυπάει κόκκινο. Όνειρα που εκπληρώνονται και άλλα που μένουν μισά σε ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες. Οιωνοί καλοί ή κακοί σημάδια που δείχνουν τον δρόμο προς τον Παράδεισο ή την Κόλαση. Τελικά οι μεγάλες αγάπες πάνε στην Κόλαση ή στον Παράδεισο; Στις σελίδες του βιβλίου ίσως βρείτε την απάντηση. Εγώ πάντως την βρήκα.
Βασικό και πρωταρχικό πλεονέκτημα του βιβλίου είναι η μοναδική ευελιξία της ιστορίας που με λογοτεχνική μαεστρία η Βασιλική την κατευθύνει σε μια πορεία με πολλές προεκτάσεις.
Το κείμενο χωρίζεται νοερά σε ενότητες στο μυαλό του αναγνώστη  Το ύφος του μεταλλάσσεται ελίσσεται και εξελίσσεται μαγνητίζει και καθηλώνει.
Αφήστε ελεύθερη την φαντασία σας να παίξει τον ρόλο του πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Να δώσει πνοή και ζωντάνια στα γεγονότα που αλλάζουν μορφή με ταχύτητα και ζωντάνια.
Ένα διαδραστικό παιχνίδι η υφή και η πορεία αυτού του βιβλίου, μεταμορφώνεται και προκαλεί ευχάριστα με τις διαρκείς εναλλαγές εικόνων και συναισθημάτων.
Όλοι οι ήρωες του βιβλίου εκπέμπουν μια εσωτερική μοναξιά, ορατή στην περίπτωση της Μπεατρίς και της Φλερ. Έντονη και ενδόμυχη στην περίπτωση της Ιγκριτ. Περιστασιακή αλλά αβάστακτη για την Ιζαμπελ και τον Ζαν Λουί.
Εξαιρετική και μαγευτική γραφή, με άψογο λεξιλόγιο και μοναδική ικανότητα οι λέξεις να μετατρέπονται σε εικόνες. Βάζει τον αναγνώστη σε διαδικασία να σκεφτεί, να ονειρευτεί. Εξιτάρει την φαντασία του και δοκιμάζει την λογική του.
Συνενώνει περίτεχνα τον μύθος της Αλκυόνης με την εξέλιξη της Ιστορίας με έναν παραλληλισμό που θα σας εκπλήξει.
Είναι ένα βιβλίο που με έκανε πραγματικά να το αγαπήσω. Δεν συνηθίζω να διαβάζω ξανά βιβλία που έχω διαβάσει. Αυτό το βιβλίο όμως είναι από αυτά που θα ξαναδιάβαζα όχι βέβαια γιατί μου άφησε κενά αλλά γιατί έχει πολλές αθέατες πλευρές που θα ήθελα να φωτίσω κάτω από το πρίσμα μιας δεύτερης ανάγνωσης. Είμαι σίγουρη πως θα βρώ και άλλα πολλά!
Το Παρίσι και η Γαλλική επαρχία έτσι όπως δεν τα έχετε ξαναδεί μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές. Θα περπατήσετε στους φτωχούς ή πλούσιους δρόμους τους.  Θα χαθείτε στις δαιδαλώδης κατακόμβες. Θα ονειρευτείτε στα Κάστρα και στο κύμα του Ωκεανού.
Ένα λογοτεχνικό κόσμημα που περιμένει να το ανακαλύψετε.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου