Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Άποψη για το βιβλίο : " Ψίθυροι του Βαρδάρη " της Σοφίας Βοικου των εκδόσεων Ψυχογιός

" Ψίθυροι του Βαρδάρη " 


Συγγραφέας: Σοφία Βοικου 
Εκδόσεων Ψυχογιός





Λίγα λόγια για το βιβλίο:



Η Σαλονίκη, η πόλη των τριών θεών, των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των Εβραίων, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της στην αυγή του εικοστού αιώνα. 

Αύγουστος 1917. Η πόλη καίγεται συθέμελα. Ο πλούσιος Μεχμέτ εφέντης σώζει τη ζωή μιας χριστιανής, της Σοφίας. Την ερωτεύεται παράφορα, παντρεύεται όμως μια άλλη γυναίκα. 
Η Ζοζεφίν και το πολυτελές πορνείο της γίνονται μάρτυρες μιας μάζωξης λαών από όλα τα μέρη του κόσμου που θα κληθούν να χύσουν το αίμα τους σε έναν καταστροφικό πόλεμο. 
Η Εσρά, μια τσιγγάνα που η γέννησή της χάνεται στον χρόνο, κινείται αθόρυβα και υπογείως στην πόλη και παρεμβαίνει στις ανθρώπινες ζωές. 
Μια επιστολή, πολλά χρόνια αργότερα, φέρνει στο φως επτασφράγιστα μυστικά που σημάδεψαν τη μοίρα όλων αυτών που κάποτε σεργιάνισαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. 

Ο βαρδάρης, ο αέναος τοπικός άνεμος, μας παρασέρνει στη δίνη της ιστορίας μιας πόλης σαγηνευτικής και φέρνει μαζί του ψιθύρους ξεχασμένους.






Άποψη για το βιβλίο:


Οι γλαφυρές περιγραφές, τα έντονα συναισθήματα και το σεργιάνι στα στενά και τις εξοχές της Θεσσαλονίκης του 1917 με γοήτευσαν.
Οι ιστορικές αναφορές, εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες. Σοβαρή και κοπιαστική η έρευνα που έκανε η συγγραφέας, που είχε σαν αποτέλεσμα να μας μεταφέρει με τρόπο κινηματογραφικό και λίγο μαγικό στην πόλη των τριών θεών την εποχή που η Θεσσαλονίκη έκανε προσπάθειες να ξαναγεννηθεί.
Ομολογώ, πως λίγο με κούρασαν οι αναφορές στους δρόμους της πόλης και τις ονομασίες τους, τότε και τώρα, αφού ούτε κατάγομαι αλλά ούτε και έζησα ποτέ στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Αυτό το γεγονός όμως είμαι σίγουρη πως οι Θεσσαλονικείς αναγνώστες θα το βρουν πολύ γοητευτικό.
Με αποζημίωσε πλουσιοπάροχα η μοναδική γραφή της κ.Βοίκου, η εκπληκτική αφήγηση της γιαγιάς Σοφίας που με γέμισε έντονα και διαφορετικά συναισθήματα , η απόκοσμη Ερσα , το αερικό της πόλης, που οσμίζεται και πολλές φορές επεμβαίνει στην ιστορία των ηρώων αλλά και της πόλης, οι ζωντανοί χαρακτήρες των προσώπων που μπλέκονται στον ιστό της ιστορίας, τα μυστικά και οι αποκαλύψεις που με κράτησαν σε αγωνία μέχρι το τέλος και φυσικά η γνωστή γοητεία που έχει η πένα της συγγραφέως.
Ένα πανέμορφο ταξίδι πήρε τέλος και γυρνώ στην πραγματικότητα, με τις αποσκευές μου γεμάτες εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα από την ιστορία της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της.
Άλλο ένα αξιόλογο βιβλίο θα κοσμεί από σήμερα την βιβλιοθήκη μου!!!!
Ευχαριστώ θερμά, για μια ακόμη φορά κ.Βόικου!
Evi Anastasiadou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου