Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η Ιφιγένεια Αμοργιανού- Χαντζή γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας. Ξέρει Αγγλικά και Γαλλικά, είναι Παντρεμένη και έχει έναν γιό, Δούλεψε για χρόνια σαν γραμματέας του Καρδιολογικού στο Ασκληπιείο της Βούλας και μετά την συνταξιοδότηση της ασχολήθηκε με την συγγραφή Βιβλίων και Παιδικών διηγημάτων. Το πρώτο της μυθιστόρημα είναι Ο Κηπουρός και εκδόθηκε το 2013 απο τις Εκδόσεις Σκαραβαίος. Πρόκειται για ένα ερωτικό μυθιστόρημα γεμάτο ένταση και συναίσθημα.







Ο κηπουρός, ένα όμορφο και θλιμμένο αγόρι, συναντά τη Λίζα στην ηλικία των δώδεκα χρόνων. Ο παιδικός έρωτας που αναπτύσσεται με ταξύ τους τραντάζει συθέμελα την οικογένειά της. Η ΄Ελενα μια γοητευτική αλλά φοβισμένη κοπέλα εγκαταλείπει τα πάντα και με συντροφιά το μωρό της και τη θεία της, προσπαθεί να ξα- νακερδίσει τη ζωή της. Φτάνει στο σημείο της εξαφάνισής της γιατί ζει μια αφύσικη ψυχική και σεξουαλική καταπίεση από τον άνδρα της, του οποίου η προσωπικότητα αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας.
Στον αγώνα της για επιβίωση, έρχεται αντιμέτωπη με τον Πέτρο, έναν αρρενωπό, έξυπνο, πάμπλουτο και μισογύνη άνδρα. Ο ίδιος προδομένος από την κακή συμπεριφορά της πρώην γυναίκας του χαρίζει μίσος, αδιαφορία και σκληρότητα σε όλες τις γυναίκες.
Μια όμορφη και πάμπλουτη γυναίκα η Λίζα, ζει για χρόνια με έναν κρυφό πόθο για τον έρωτα του κηπουρού. ΄Εχει τα πάντα και φυσικά τους ομορφότερους άνδρες αλλά απαγορεύεται να έχει αυτόν.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:

Πλησίασα προς το παράθυρο και κοίταξα έξω .Δεν ακουγόταν τίποτα , δεν φαινόταν τίποτα , παρά τα φώτα της πόλης . Πάρα πολλά φώτα τρεμόπαιζαν μέσα στη νύχτα κι έδειχναν το δρόμο σε οδηγούς και διαβάτες . Για μια στιγμή αναρωτήθηκα πού θα μ'έβγαζε αυτός ο λάθος δρόμος που έπαιρνα ; 
Όμως εδώ που έφτασα δεν υπήρχε γυρισμός . Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο απ'το να συνεχίσω και να τελειώσω αυτό για το οποίο ήμουν εκεί αυτό το βράδυ


Έφτασα έξω απ' την πόρτα. Άκουσα σιγανές ομιλίες και γέλια αισθησιακά. 
"Τι συμβαίνει;" αναρωτήθηκα. "Τι μπορεί να είναι όλα αυτά;" Έπιασα το πόμολο και άνοιξα. Έμεινα μετέωρος.
Έβλεπα τη σκηνή που διαδραματιζόταν μπροστά μου και πραγματικά δεν ήξερα αν ζούσα σ' αυτόν τον κόσμο ή σε κάποιον άλλο. Αυτό που έβλεπα διατάραζε την ψυχική μου ισορροπία, καταρράκωνε την ηθική μου υπόσταση κι εκμηδένιζε την προσωπικότητά μου. Έβλεπα τη γυναίκα μου πάνω στο κρεβάτι μας με τον κηπουρό σε ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ.
Ναι, αυτός ήταν ο σωστός όρος της εικόνας που αντίκριζα: ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΟΥΣΙΑ. Η γυναίκα μου, έξι μηνών έγκυος, ήταν με τον κηπουρό πάνω στο κρεβάτι μας, σε ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ, σαν να ήταν το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. 
Τον αγκάλιαζε και γελούσε μαζί του χωρίς. (Απο το οπισθόφυλλο του Βιβλίου)

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Ιφιγένειας Αμοργιανού είναι το Πίσω απο τις κλειστές Πόρτες, κυκλοφόρησε το 2014 και είναι πάλι ένα ερωτικό μυθιστόρημα με πολλές προεκτάσεις με ένα θέμα που μπορεί στην αρχή να σοκάρει, αλλά στο τέλος καταλήγει να διδάσκει και να αφήνει μια γλύκα και μια αίσθηση απόλυτης δικαίωσης.

Η ζωή είναι γλυκιά σαν μια ωραία ταινία, ένα νόστιμο φαγητό, σαν το τρυφερό χάδι ενός άντρα. Η ζωή είναι πολύπλοκα συμβάντα που μας ταξιδεύουν μακριά, μας αφήνουν όμως πάντα στο ίδιο μέρος. Ξεκινά με την πρώτη ανάσα, δραστηριοποιείται με τα όνειρα και εφησυχάζει με τη νηφαλιότητα και ωριμότητα της ψυχής. Οδηγούμαστε απο στενά και επικίνδυνα μονοπάτια για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε καθετί μεγαλεπήβολο που εμφανίζεται μπροστά μας και φαντάζει επιθυμητό. Όμως όλος ο αγώνας μας έχει ως αρχή και τέλος τη σηματοδότηση της εσωτερικής μας γαλήνης μέσα απο την προσωπική μας πορεία. (Απο το οπισθόφυλο του Βιβλίου)

Η Κριτική της Ομάδας μας για το Βιβλίο Πίσω απο τις κλειστές Πόρτες:

Η Δανάη, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει και να κυνηγήσει το όνειρο της. Να τελειώσει την Νομική, να ερωτευτεί και να πετύχει! Μέσα από την προσπάθεια της να συμβιβάσει τα όνειρα της με την σκληρή πραγματικότητα που θα συναντήσει. Να ισορροπήσει τα θέλω της και τις ανάγκες της με τα εμπόδια που θα μπούνε στον δρόμο της, θα μπλέξει σε μια απίστευτη ιστορία, γεμάτη έρωτα, συναισθηματικά απρόοπτα και πολύπλοκες καταστάσεις. Θα γνωρίσει την χειραγώγηση! Θα νιώσει μια εξωπραγματική και πέρα από κάθε λογική ψυχολογική εξάρτηση. Θα βιώσει στιγμές που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί. Θα συγκρουστεί με τον εαυτό της, θα έρθει σε κόντρα με όλη την κοσμοθεωρία της. Ο χρόνος όμως που κυλά. Η γνωριμία και η αποδοχή των ανθρώπων, που έστω και εκβιαστικά θα βρεθούν γύρω της, θα δώσουν στην Δανάη μια άλλη οπτική στα δεδομένα της ζωής της. Θα δώσουν μια άλλη εκδοχή στις αυταπάτες της καρδιάς της. Όταν οι κλειστές πόρτες της ψυχής των ανθρώπων που μπήκαν στην ζωή της από το πουθενά, ανοίξουν τότε εκείνη θα δει πως ο φαινομενικός εφιάλτης της, είναι αυτός που θα της δείξει την πορεία της ωρίμανσης και της ολοκλήρωσης. Όταν η Δανάη αφήσει τα συναισθήματα της να κατασταλάξουν, θα αντικρίσει διαφορετικά το νόημα της ζωής και θα αφήσει την καρδιά και την ψυχή της ελεύθερα πια και αβίαστα να συναντήσουν τον έρωτα την αγάπη και την δικαίωση. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της μονοκατοικίας δεν ξεδιπλώνεται απλά μια απίστευτη ιστορία, γεμάτη ένταση και ανατροπές. Ξεδιπλώνεται ένα τεράστιο κύμα από συναισθήματα και εικόνες. Ο ανεξερεύνητος ψυχικός κόσμος, τα άγνωστα βιώματα της Αγγελικής και του Μιλτιάδη, θα δώσουν στην Δανάη ένα μάθημα ζωής. Θα γίνουν η πυξίδα της και θα της προσφέρουν το ταξίδι εκείνο που δεν πίστευε ποτέ πως θα ζήσει. Το ταξίδι εκείνο που στο τέλος του της επιφυλάσσει το καλύτερο φινάλε. Απλά και δομημένα η Ιφιγένεια Αμοργιανού μας παρουσιάζει ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από τους αναγνώστες που αναζητούν να ζήσουν μια ιστορία έντονα ερωτική και συναισθηματική, με τις ανατροπές της και τις ψυχολογικές εναλλαγές της. Με έντονες τις διακυμάνσεις στην οργή, στην λύπη, στην κατανόηση, στην αποδοχή και τελικά στην δικαίωση και στην λύτρωση των ηρώων! Πίσω από τις σελίδες του βιβλίου αυτού κρύβεται μια μεγάλη έκπληξη που αξίζει να την αναζητήσετε.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ: 

"Και τότε για πρώτη φορά διαπίστωσα πόσο μεγάλο λάθος κάνουμε όταν βάζουμε δεσμεύσεις και όρια στην αγάπη. Όταν βάζουμε ετικέτες και αρνήσεις σε ηλικίες, επαγγέλματα και πρόσωπα."
"Όταν δημιουργείται κάτι δυνατό μέσα μας από μόνο του βρίσκει τον τρόπο να πραγματοποιηθεί όσα χρόνια και να περάσουν. Οι πιο αληθινές μας επιθυμίες ποτέ δεν χάνονται, πάντα μα πάντα πραγματοποιούνται."
"Απολάμβανα μετά μανίας αυτό που μου
προσφερόταν χωρίς να ενδιαφέρομαι για τα επακόλουθα. Και απόψε ήμουν τόσο οριστικά παραδομένη στην κυριαρχική του παρουσία σαν να τελείωνε ο κόσμος γύρω μου. Αυτό τελικά δεν είναι ο έρωτας; Μια σπάνια μορφή επίδρασης του άλλου επάνω σου; Μια μορφή που σε αρπάζει ξαφνικά, σε στροβιλίζει και σε απογειώνει, άλλοτε ήρεμα και άλλοτε βίαια; Και βέβαια αυτός ο παράφορος έρωτας είναι τις περισσότερες φορές μονόπλευρος. Και επειδή η έντασή του είναι τόσο μεγάλη σε κάνει να πονάς και να υποφέρεις τραγικά και για πολύ καιρό όταν διαλύεται."
"Τα δάκρυα και σε αυτήν τη σχέση δεν άργησαν να έρθουν και ήταν πικρότερα από κάθε φορά. Ήταν δάκρυα παράφορου έρωτα που κύλησαν έτσι ξαφνικά για έναν απλό λόγο: δεν υπήρχε το ενδιαφέρον της άλλης πλευράς. Κάτι για το οποίο δεν μπορεί ποτέ κανένας να κατηγορήσει τον άλλο, αλλά μπορεί να κλάψει δυνατά για να δεχτεί πιο εύκολα την ήττα και το καταλάγιασμα της ψυχής του για να μην αποτρελαθεί."
"Υπήρχε μια προσέγγιση ανάμεσά μας συνυφασμένη από ελπίδα και μεγάλη επιθυμία. Οι λέξεις που έβγαιναν από τα χείλη μας είχαν το σωστό νόημα και οι αναζητήσεις της καρδιάς μας έβρισκαν επιτέλους το στόχο. Μείναμε εκεί στην άκρη του λιμανιού να συζητάμε για ώρες καθετί που μας απομάκρυνε στο παρελθόν και που τελικά κατάφερε η ζωή να μας ενώσει. Η διάρκεια σχεδόν έξι χρόνων, οι δυσκολίες, το σήμερα μάς επιφύλαξαν μια σύμπνοια συναισθημάτων και εσωτερικών επιθυμιών που επιτέλους έπαιρνε μέρος σε ένα διθυραμβικό χορό ανάμεσα σε δύο ξεχασμένους αλλά από χρόνια ερωτευμένους ανθρώπους."
" Ήξερα τις αδυναμίες και τα λάθη μου αλλά ο ίδιος τα αντέστρεφε σε προτερήματα και όχι σε ελαττώματα. Είχα λοιπόν έναν άνθρωπο που σκεφτόταν με τη δική μου λογική και ενεργούσε αψηφώντας οτιδήποτε για το δικό μου το καλό. Όλα αυτά συνέβαιναν γιατί υπήρχε μια πύρινη αγάπη μέσα του που δεν καταλάβαινα την ένταση και την ξαφνική της ροή. Ήμουν ένα θύμα των καιρών μας σε κάθε ερωτική μου προσπάθεια εύρεσης συντρόφων. Εγώ, όπως και χιλιάδες άλλες κοπέλες που αναγκαστικά ζούσαν μόνες τους, ήμουν καταπιεσμένη από διάφορες ανδρικές ιδιαιτερότητες και πάθη. Δεν ήθελα να πιστεύω ότι ήμουν μόνο εγώ που δημιουργούσα την ασυνεννοησία μεταξύ μας. Ήταν η δομή της κοινωνίας, η ελευθερία ηθών, ειδικά η έλλειψη σεβασμού και η παντελής αδιαφορία που στόχευε μόνο στον ατομικισμό του καθενός. Πίστευα απόλυτα ότι ο καθένας κάτω από διαφορετικές καταστάσεις κάθε φορά γινόταν θύμα ή θύτης, καλός ή παλιάνθρωπος, ερωτικός ή αδιάφορος. Όλα ήταν συνυφασμένα με το περιβάλλον, τη στιγμή και την ανάγκη."
"Η ζωή είναι γλυκιά σαν μια ωραία ταινία, σαν ένα νόστιμο φαγητό, σαν το τρυφερό χάδι ενός άντρα. Η ζωή αποτελείται από πολύπλοκα συμβάντα που μας ταξιδεύουν μακριά, μας αφήνουν όμως πάντα στο ίδιο μέρος. Ξεκινά με την πρώτη ανάσα, απογειώνεται με τα όνειρα και εφησυχάζει με τη νηφαλιότητα και ωριμότητα της ψυχής. Οδηγούμαστε από στενά και επικίνδυνα μονοπάτια για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε καθετί μεγαλεπήβολο που εμφανίζεται μπροστά μας και φαντάζει επιθυμητό. Όμως όλος ο αγώνας μας έχει σαν αρχή και τέλος τη σηματοδότηση της εσωτερικής μας γαλήνης μέσα από την προσωπική μας πορεία. Έτσι κι εγώ ξεκίνησα τον αγώνα μου για επιβίωση που στην πορεία μού πρόσφερε αμέριστες χαρές και λύπες. Αποδέχτηκα τα γεγονότα και αγάπησα όσους με αγάπησαν. Έψαχνα να βρω τον ήλιο και το φεγγάρι χωρίς να ξέρω ότι τα είχα μέσα μου. Εγώ ήμουν αυτή που ζέσταινε τους γύρω μου και τους χάριζε χαρές ομορφότερες από το φως του φεγγαριού."

Και φτάνουμε στο τρίτο Βιβλίο της Ιφιγένειας που μόλις εκδόθηκε και αναμένουμε με αγωνία να το διαβάσουμε Έρωτας και Επανάσταση ο τίτλος του και κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Σκαραβαίος.



Περιγράφεται γλαφυρά η ιστορία μιας γυναίκας η οποία κάνει την προσωπική της επανάσταση όταν ξαφνικά ερωτεύεται έναν άλλο άντρα ενώ είναι παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Διακατέχεται από συναισθήματα επώδυνα που την βασανίζουν απελπιστικά καθώς πρέπει να κρύψει το μυστικό της το οποίο είναι ένας ικανότατος εραστής που την απογειώνει ερωτικά καθώς δημιουργεί τέτοιους κραδασμούς μέσα στην ψυχή της όταν ενθρονίζεται σύσσωμος μέσα της, εκπέμποντας μια μαγική δύναμη που εξαπολύει επάνω της δέσμες ερωτικού παραλογισμού και ηδονικής παραφροσύνης.Σεβασμός και πόθος, σύζυγος και εραστής, αγάπη και έρωτας ήταν οι λέξεις που αποσυμπίεζαν το μυαλό της. Ζούσε το μαρτύριο της μοιχείας αλλά και την κατάρριψη της πρότερης οικογενειακής της ευτυχίας καθώς η ζωή της είχε χαρίσει οικογενειακή θαλπωρή, μητρότητα, πλούτη και κοινωνική καταξίωση από έναν εύπορο και καλοπροαίρετο σύζυγο.Έπρεπε να μαζέψει τα ερείπια της πρότερης ευτυχίας της ζώντας μια ζωή προς όφελος των άλλων ή έπρεπε να τρέξει στον αγαπημένο της με όποιο τίμημα; Αποδέχτηκε τελικά τη μοίρα της; (Απο το οπισθόφυλλο του Βιβλίου)

Η Ιφιγένεια Αμοργιανού έχει ταλέντο μα πάνω από όλα έχει πάθος για την συγγραφή. Αγαπάει αυτό που κάνει και βγάζει σε κάθε κείμενο της μια τρυφερότητα και μια νοσταλγία. Θα προτείνουμε τα βιβλία της σε όσους αγαπούν τα ερωτικά μυθιστορήματα και τις δυνατές ιστορίες Αγάπης, που ανοίγουν την ψυχή, την καρδιά και το μυαλό. 

Επιμέλεια Αφιερώματος:

Εύα Νάτση - Ρετετάκου Γεωργία - Χριστινα Μπίνου







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου