Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο ¨ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ¨ Της Ισμήνη Μπάρακλη

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ
Της Ισμήνη Μπάρακλη
Η Ισμηνη Μπαρακλη ειναι μια συγγραφέας που συναντώ πρωτη φορά μέσα απο την γραφή της.
Είχα διαβάσει πολύ καλά σχόλια για το βιβλίο της ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ και ημουν σιγουρη πως θα μου αρέσει. Οχι ομως απλα μου άρεσε αλλα το λάτρεψα. Ο τίτλος; - Ενα μυστήριο απο μονο του που σου παρακινεί την περιέργεια πως πρόκειται να βρεθείς σε ενα λαβύρινθο ανατροπών.
Άνοιξα το βιβλίο και το πρωτο που διάβασα ήταν:
"Απο τη μοίρα του κανείς δεν ξεφεύγει. Ειναι στο χέρι του όμως, να ξεφύγει απο τον κακό του εαυτό..."
Η ιστορία ξεκινά στον Πάρνωνα, Νοέμβριο του 1950. Εκεί που ο Φραγκουλης ο ληστής, διαπράττει ενα φρικαλεο έγκλημα. Αρπάζει ενα κορίτσι με σκοπό να ικανοποιήσει τις άγριες ορέξεις του και την ώρα του βιασμού το κοριτσι ξεψυχα. Τρομαγμένος απο το συμβάν την παρατάει και εξαφανίζεται. Λίγα χρόνια μετα η Βαγγελιώ που θα αγαπήσει θα τον κάνει να πληρώσει με εναν τρόπο που κανεις δεν μπορει να φανταστεί...
Είναι ενα εγκλημα πάθους στο ξεκινημα του βιβλίου, που οσο όμως προχωρά μας δείχνει πως ο ήρωας μας απο λύκος θα γινει πρόβατο, απο αγρίμι σε άγιο με μια απιστευτη φιλοσοφική μεταμόρφωση. Ενας βίαιος νεαρός που γερνωντας μετατρέπεται στο ύστατο πνευματικό ύψος ενος φιλόσοφου. Καθε αναγνώστης, θα μπει στη διαδικασια να αναρωτηθεί σκεψεις και λογια του πάτερ Ιωάννη.
Ο Ληστής Φραγκουλης, ο Αυγουστης, ο Γέροντας Ιωάννης. Ενας αόρατος διαβήτης χαράζει μοίρα προς μοίρα τον κύκλο της ζωης του, κεντωντας σταυροβελονια παρόν με παρελθόν.
Ειλικρινά οταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο αυτό, δεν περίμενα πως θα εισχωρήσει στο υποσυνείδητο μου, πως θα μς κανει να χασω τον ύπνο μου, πως θα ξυπνήσει μεσα μου προβληματισμούς αυτογνωσίας.
Εχω διαβάσει πολλα, πάρα πολλα βιβλία και θεωρω μαγικό το να μπορεί ο συγγραφέας να κεντρίσει την καρδια σου και το μυαλό. Να καταφέρει να σε κανει να γίνεις ενας με τους ήρωες του βιβλίου. Να τους αγαπήσεις, να τους συμπονεσεις και παράλληλα να ανακαλύψεις δικους σου προβληματισμούς μεσα απο τους δικους τους.
Το βιβλίο αυτο ειναι ενα λογοτεχνικό αριστούργημα, ενα ταξίδι αυτογνωσίας και μια ανάταση ψυχής. Έτυχε να το διαβάσω μεγαλη εβδομάδα. Σηκωσα με τους ήρωες το σταυρό και αναστήθηκε η ψυχή μου μαζι τους. Έκλαψα και πόνεσα.
Οσο αθόρυβα σκαει το κουκούλι της πεταλούδας και αθόρυβο ειναι το πέταμα της, τοσο τρυφερά και η κα.Μπαρακλη μας μεταφέρει το νόημα του βιβλίου αυτού: Η δύναμη ολων των πραξεων μας κρυβεται μεσα μας. Πως εμείς οι ίδιοι καθοδηγούμε την ίδια μας την Ζώη. Και κλείνοντας, μια χαρακτηριστική φράση απο το βιβλίο:
"...Ποιος ο λόγος να ψάχνεις να δώσεις δικαιοσύνη; Κατω απο το μάτι του Θεού ζουμε όλοι, γιατί δεν το σκέφτηκες αυτο; Γιατί θες να πάρεις την θέση του; Εκείνος ξέρει τι πρέπει για τον καθένα..."
Ισμήνη ειλικρινά σε ευχαριστούμε που άνοιξες το παράθυρο της ψυχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου