Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Η άποψη μας για το Φυσάει της Κάκιας Ξύδη

Συγγραφέας: Κάκια Ξύδη
Εκδόσεις Πνοή

Λίγα λόγια για το Βιβλίο:

Φυσάει! Φυσάει πολύ δυνατά. Μετεωρίζομαι στην άκρη του ονείρου μου και χάνομαι μέσα του. Εγώ το δημιούργησα και μόνη μου θα το φτάσω μέχρι το τέλος. Στάλα στάλα, γεμίζω όλο και πιο πολύ από τις ευλογημένες στιγμές που έζησα. Στάμνα κρυστάλλινη κάτω από την πηγή του Θεού. Περιμένω καρτερικά. Μέχρι που μια θαυμαστή πληρότητα με κυριεύει. Είτε καλή είτε κακή, αυτή είναι η ζωή μου. Αρκετή για να γεμίσει τη στάμνα μου, ικανή να με ολοκληρώσει. Απαλλαγμένη από τα «γιατί» και τα "πρέπει", με τη μία και μοναδική της αλήθεια.
Φυσάω!
Είμαι ο αγέρας που με χτυπάει, με ξεγυμνώνει, με ταξιδεύει, με ξυπνάει, με λυτρώνει.

Η άποψη μας για το Βιβλίο:

Ανοίξτε την καρδιά σας και αφήστε να φυσήξει μέσα στα κατάβαθα της Ψυχής σας ένας άνεμος που στο πέρασμα του θα σας παρασύρει σε ένα ταξίδι μαγείας και λυρισμού που δεν θα σας αφήσει να πάρετε ανάσα μέχρι την τελευταία τελεία.
Με εξαιρετικό λόγο που μοιράζεται ανάμεσα στην ποίηση και στην μυθοπλασία η συγγραφέας μας δίνει με τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο την ιστορία της ή μάλλον τα κομμάτια εκείνα που συνθέτουν τον λαβύρινθο της Ψυχής μιας γυναίκας που αναζητά ταυτότητα στα όνειρα της, που ζητά απαντήσεις στα μονοπάτια των επιλογών της. Ένας δυνατός έρωτας που πνίγηκε μέσα στα πρέπει και στις συγκυρίες, στις λάθος αποφάσεις. Μια μεγάλη αγάπη που ψάχνει απεγνωσμένα να κολλήσει τα μπερδεμένα κομμάτια της. Μέσα απο μικρά κεφάλαια που δεν κουράζουν αποτυπώνεται όλος ο Ψυχισμός και τα Βιώματα αυτού του Έρωτα. Τα Θέλω του, οι απαιτήσεις του, οι ανάγκες του. Όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματα του. Κάθε κεφάλαιο και μια εικόνα, κάθε κεφάλαιο και ένα κομμάτι αγάπης δοσμένο με έναν τρόπο που εντυπωσιάζει. 
Πρωταγωνιστές του Βιβλίου είναι τα συναισθήματα και όχι τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ιστορία. Οι πρωταγωνιστές δεν ταυτοποιούνται αμέσως, αλλά περιμένουν υπομονετικά να φανερωθούν. Γιατί αξία δεν έχουν τα ονόματα, αλλά τα βιώματα. Διαβάζοντας την κάθε λέξη και την κάθε στιγμή που αποτελεί το βιβλίο μέχρι τα στοιχεία να κουμπώσουν για να φανερώσουν την πραγματική εικόνα των πραγμάτων νιώθεις πως αυτό που διαβάζεις το ζείς. Το είχες μέσα σου και το έκρυβες. Γίνεσαι εσύ ο Πρωταγωνιστής και φανερώνεις τα Θέλω σου, εκθέτεις τις ελπίδες σου αισθάνεσαι τα λάθη σου. Οι έννοιες, οι αξίες ακόμα και τα αντικείμενα παίρνουν πνοή σε μια καταιγιστική κατάθεση ψυχής, που αγγίζει την καρδιά και χτυπάει το συναίσθημα. Λυτρώνει και εξαγνίζει ταυτόχρονα.
Ειλικρινά ψάχνοντας να αναφέρω κάποια κομμάτια που αναδεικνύουν την ποιότητα γραφής της Κάκιας Ξύδη σε αυτό το βιβλίο, έχασα το μέτρημα. Γιατί κάθε κεφάλαιο και κάθε λέξη ξεχωριστά έχει κάτι να πεί και κάτι να δώσει. Ποίηση και πεζός λόγος γίνονται ένα και συνθέτουν ένα διαφορετικό βιβλίο απο αυτά που ως τωρα έχετε διαβάσει και που αξίζει πραγματικά να διαβάσετε. Με ποιότητα λόγου, με ποιότητα έκδοσης και με ένα εξαίσιο εξώφυλλο που σε γεμίζει και σε τραβάει. Έμεινα με τις καλύτερες των εντυπώσεων και θα ήθελα πραγματικά να συνεχίσουν να γράφονται βιβλία που δίνουν αξία στις σκέψεις και στα συναισθήματα και όχι απλά στην πλοκή και την συγκεκριμένη κατεύθυνση των γεγονότων. Πολλά μπράβο Κάκια Ξύδη ειλικρινά η γραφή σου με μάγεψε.

Ρετετάκου Γεωργία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου