Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Η άποψη μας για το Βιβλίο "Η Άγνωστη δίπλα μου" της Μαρίας Κωνσταντούρου

Συγγραφέας: Μαρία Κωνσταντούρου
Εκδόσεις: Λιβάνης

Λίγα λόγια για το Βιβλίο:«Όσο μεγαλώνει η ηλικία, τόσο μικραίνουν τα όνειρα. Το σεντούκι του χρόνου στενεύει και δεν τα χωράει όλα μέσα».

Σοφά λόγια. Αληθινά. Όμως η Μελίνα ήταν νέα ακόμα και το δικό της το σεντούκι ξεχείλιζε από όνειρα.

Για να τα πραγματοποιήσει, αποφασίζει να εγκαταλείψει την Αθήνα και όσα την πονούσαν εκεί και να κάνει μια καινούρια αρχή μακριά, σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό της βορειοδυτικής Ελλάδας. Αλλά, όπως κάθε τόπος, έτσι και το Αιθερικό είχε τα δικά του μυστικά, τις δικές του πληγές, τα δικά του φαντάσματα…

Μια παράξενη παρουσία που ο καθένας προσπαθούσε να εξηγήσει σύμφωνα με τους προσωπικούς του ορίζοντες και τις ψυχικές αντοχές του…

Μια δυνατή φιλία που λύγισε κάτω από το βάρος μιας αναπόδεικτης προδοσίας…

Ένα βαρύ μυστικό που καταδικάστηκε σε απροσπέλαστα σκοτάδια…

Ένας ξαφνικός θάνατος που ποτέ δε βρήκε τη δικαίωση που του άξιζε…

Και έρωτες… Έρωτες δυνατοί, τρυφεροί, απελπισμένοι, εμμονικοί… Έρωτες που ο καθένας τους ζητούσε τη δική του αχτίδα ήλιου για να ανθίσει στο φως της ζωής…Η άποψη μας για το Βιβλίο: 

Η Μελίνα εγκαταλείπει την Αθήνα, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις προσωπικές της απώλειες και το τέλος της αδιέξοδης σχέσης της. Θα εγκατασταθεί σε ένα χωριό κοντά στα Ιωάννινα στο όμορφο Αιθερικό και θα ξεκινήσει μια νέα ζωή στο άγνωστο περιβάλλον αυτού του χωριού. Εκεί βρίσκει καταφύγιο να στεγάσει τα όνειρα της και να γιατρέψει τις πληγές της. Εκεί θα προσπαθήσει να χτίσει ξανά μια ζωή απο την αρχή ανάμεσα σε ανθρώπους που κουβαλάνε τα δικά τους προβλήματα, τα δικά τους απραγματοποίητα όνειρα και τα δικά τους μυστικά. Η Μελίνα με μοναδικό όπλο την δοτικότητα της, τα καλοπροαίρετα συναισθήματα, της και την ανάγκη της να ενταχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην κλειστή κοινωνία του χωριού θα προσεγγίσει τους κατοίκους του και θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και την αποδοχή τους. Θα προσπαθήσει όμως να εισχωρήσει και στα προσωπικά προβλήματα, στα προσωπικά αδιέξοδα του καθένα. Δεν θα μείνει αμέτοχη, δεν θα αδιαφορήσει, δεν θα αποστασιοποιηθεί, αλλά θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα των συνανθρώπων της. Ακόμα και στην μυστηριώδη παρουσία που κάνει την άφιξη της στην ζωής της απο την πρώτη στιγμή που πατάει το πόδι της στο χωριο! Στο αερικό που μπαίνει στο σπίτι της, στοιχειώνει την ζωή της και τρομοκρατεί τις νύχτες της η Μελίνα θα δώσει την δικιά της διάσταση και μια άλλη αξία στην παρουσία αυτή. Και καθώς η ζωή κυλάει η Μελίνα αποκτάει νέους φίλους, αλλά και νέους εχθρούς. Εμμονές, επικίνδυνα πάθη, λάθος αντιλήψεις, ανεξήγητα ατυχήματα, ένα φάντασμα  και ο έρωτας θα μπουν στην ζωή της Μελίνας που σαν καταλύτης θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα της ζωή της και της ζωή των κατοίκων του Αιθερικού. Πολλές ανατροπές, αλλά και πολυδιάστατα νοήματα θα μας παρασύρουν σε ένα μεγαλοπρεπές ταξίδι των ανθρωπίνων σχέσεων. 
   Σε αυτό το υπέροχο κοινωνικό ψυχογράφημα η Μαρία Κωνσταντούρου με έναν τρόπο διεισδυτικό και απέριττο μας περιγράφει το πόσο σημασία έχει να γνωρίζουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Το πόσο αξία έχει να μην μένουμε απαθείς και αδιάφοροι, αλλά να προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την ψυχή του διπλανού μας. O Νότης, ο Λεωνίδας η Βαγγελίτσα, ο Κώστας, η Ερασμία, ο Μάνος, η Αναστασία, η Θεώνη, η Άγνωστη δεν αποτελούν απλά τους ήρωες αυτού του Βιβλίου. Είναι κάποιοι απο εμάς, είναι όλοι αυτοί που ψάχνουν απεγνωσμένα την ευκαιρία και την δυνατότητα να τους αγγίξει το μαγικό ραβδάκι της κατανόησης και του ανθρώπινου ενδιαφέροντος. Μια λέξη, μια ματιά, μια κίνηση μπορεί να βγάλει κάποιον απο την μοναξιά, να αλλάξει την λάθος θεώρηση των πραγμάτων. Να κάνει τον ασήμαντο να νιώσει σημαντικός. Το βιβλίο αυτό  φανερώνει όλη την διάσταση της ανθρώπινης προσέγγισης όταν κάποιος θέλει να βοηθήσει πραγματικά τον συνάνθρωπο του να ακουμπήσει την ψυχή του και να νιώσει τον πόνο του. Και κατορθώνει να βγάλει συναισθήματα που σε κατακλύζουν αβίαστα. Χαρά, λύπη, θυμός, αγωνία, μπόλικο μυστήριο. Φιλίες που δοκιμάζονται, έρωτες που γεννιούνται, μυστικά που φανερώνονται. 
   Για μένα το τέλος του βιβλίου είναι άκρως συγκινητικό, ανατρεπτικό και έντονα διδακτικό. Υπάρχει δικαίωση και λύτρωση αλλά κυρίως αποδοχή μιας μεγάλης αλήθειας. Ο θησαυρός ο πραγματικός βρίσκεται μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, αν δεν αφήσεις τον άλλον να σου ανοίξει αυτή την ψυχή ή δεν προσπαθήσεις να τον προσεγγίσεις δεν θα μάθεις ποτέ την αλήθεια του. 
  Η Άγνωστη δίπλα μου με άγγιξε πραγματικά με έναν μοναδικό τρόπο. Με δίδαξε, μου έδωσε ελπίδα αλλά κυρίως μου έδειξε τον δρόμο εκείνο που ξεκλειδώνει την καρδιά και δίνει αξία στα μικρά αλλά σημαντικά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα που έχουμε για την ζωή μας και την ζωή των διπλανών μας. 

Ρετετάκου Γεωργία
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου