Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Η άποψη μας για το «Όταν εκείνη ζωγράφιζε το φως» της Λιλής Χελιώτη

Συγγραφέας: Λιλή Χελιώτη
Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

Λίγα λόγια για το Βιβλίο:

Την πρώτη φορά που αυτός ακούμπησε το χέρι του πάνω στο δικό της –ίσως τυχαία ίσως όχι, ποτέ της δεν έμαθε- ένιωσε τον κόσμο γύρω της ν’ αλλάζει. Το σαλόνι του σπιτιού της μεταβλήθηκε σε παραδεισένιο κήπο. Η οροφή του σε έναστρο αυγουστιάτικο ουρανό, με φώτα σαν άστρα που κατέβηκαν χαμηλά να στολίσουν τα εβένινα μαλλιά της. Το φως μεταμοφώθηκε σε χιλιάδες χρώματα. Πρώτη φορά παρατήρησε πως στον κόσμο υπάρχουν άπειρα χρώματα. Ρίγησε καθώς το βλέμμα του απλωνόταν κι αγκάλιαζε την ύπαρξή της. Ένιωσε την ανάσα του κοντά της και μύρισε σε αυτήν την ίδια τη ζωή. Ναι, η ζωή της άρχισε εκείνη την στιγμή. Κάτι μέσα της ψιθύριζε πως από δω και πέρα, μόνο όταν θα την κοιτούσαν τα δικά του μάτια, μόνο τότε θ’ ανέπνεε. Μόνο τότε θα αισθανόταν δυνατή ν’ αντιμετωπίσει τη ζωή και το αύριο. Αυτό το αύριο που πραγματικά ήταν σκληρό και πολλές φορές άδικο μαζί της. Πόσο χρειαζόταν αυτήν τη δύναμη και αυτό το κουράγιο.
Αλήθεια, το αύριο…
Τι να της επιφύλασσε άραγε το αύριο;

Η άποψη μας για το Βιβλίο:

Το σεντούκι των αναμνήσεων της Λίας ανοίγει λίγο μετά τον θάνατο της, απο την συνονόματη εγγονή της. Στο άνοιγμα του ανακαλύπτουμε μια δυνατή ιστορία, που φανερώνει μια ισχυρή φιλία έναν μεγάλο έρωτα και έναν μεγάλο αγώνα για επιβίωση, καταξίωση και ανατροπή μιας πορείας που αρνείται να υπακούσει σε κατεστημένα και πρότυπα της εποχής.
Η Νέλη μεγαλώνει σε μια αγαπημένη οικογένεια, μαζί με την αδερφή της Μάρθα που όμως απο πάντα την ζηλεύει και την υπονομεύει. Όταν θα γνωρίσει τον Χριστόφορο στα δεκαπέντε της θα γοητευτεί σπο την ομορφιά  του και τον όμορφο χαρακτήρα του. Παρασυρόμενη απο την ορμή της ανώριμης νιότης, απο τον ενθουσιασμό μιας πρώιμης αγάπης θα τον ακολουθήσει σε έναν γάμο που οι υποχρεώσεις του θα της αναδείξουν αυτά που άφησε πίσω επιλέγοντας να παντρευτεί τόσο νωρίς. Μέσα απο την εσωτερική της πάλη, μέσα απο νέες γνωριμίες, μέσα απο καινούργιες εμπειρίες. Μέσα απο την καταλυτική παρουσία του Κωσταντίνου στην ζωή της, θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα δειλήματα και θα χρειαστεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Αποφάσεις που θα την οδηγήσουν σε μια ισχυρή κόντρα με τους δικούς της ανθρώπους. Μόνη στο μεταίχμιο μιας καινούργιας αρχής, χωρίς πόρους, χωρίς την βοήθεια απο κάποιον δικό της άνθρωπο θα παλέψει κόντρα σε κάθε επιλογή και σε κάθε εμπόδιο. Ανέλπιστα θα βρεθεί δίπλα της μια ανθρώπινη δύναμη, μια παρουσία που θα της εμφυσήσει την δύναμη να επιμείνει στις επιλογές και στις αποφάσεις της. Η Λία θα της δώσει την ώθηση να προχωρήσει και να αναδείξει ένα σπουδαίο ταλέντο στην ζωγραφική. Όταν η Νέλλη θα ζωγραφίζει το φώς ο αναγνώστης θα παίρνει ένα σπουδαίο μάθημα υπομονής, πίστης ελπίδας και θα ακολουθεί τα χνάρια μιας δυνατής και ανιδιοτελούς φιλίας. Μιας φιλίας που θα μεστώσει τα όνειρα και θα καταργήσει τα εμπόδια. Θα αναδείξει τον αληθινό έρωτα και θα δικαιώσει την δύναμη των επιλογών μιας γυναίκας που τόλμησε να αλλάξει την ροή της ζωής της.

Στο τρυφερό και ευαίσθητο αυτό μυθιστόρημα  αναδεικνύονται αξίες και ιδανικά με έναν τρόπο πηγαίο και αβίαστο. Με γήινους ήρωες που κάνουν λάθη, τα παραδέχονται και αποφασίζουν να αλλάξουν πορεία κόντρα σε λογικές και σε αρνητικές προοπτικές. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο δυναμώσαμε σαν χαρακτήρες, δώσαμε έμφαση στην δύναμη της ψυχής, της καρδιάς και της ευθύνης να αναδείξουμε το φως που κρύβεται άπλετο μέσα μας. Γιατί όλοι μας έχουμε φώς και ταλέντο. Φτάνει να βρεθεί ο τρόπος να το βγάλουμε στην επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου