Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Άποψη για το βιβλίο: " Το αυριο αργει πολυ " της Ελένης Βαηνα , Εκδόσεις Διόπτρα


 " Το αυριο αργει πολυ " Συγγραφέας: Ελένη Βαηνα
Εκδόσεις Διόπτρα


Λίγα λόγια για το βιβλίο:Ο Πειραιάς, ένα σωστό μελίσσι. Άνθρωποι πηγαινοέρχονταν ασταμάτητα, χαμάληδες λεροί, αριστοκράτες καλοντυμένοι, ναυτικοί λίγο πριν μπαρκάρουν, μικροπωλητές που διαλαλούσαν την πραμάτεια τους και εκατοντάδες εξαθλιωμένοι χωριάτες, που είχαν φτάσει μέχρι εκεί αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα. Ορισμένοι, με μάτια πυρετώδη, πάλευαν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη γη της επαγγελίας? άλλοι αποχαιρετούσαν συγγενείς με αγκαλιές και φιλιά. 
«Να μας γράφεις, να μη μας ξεχάσεις», έλεγε μια κακοπαθημένη γυναίκα στον γιο της. «Να προσέχεις, να μην αρρωστήσεις!»
«Μάνα, μόλις τακτοποιηθώ, θα φροντίσω να έρθετε και οι υπόλοιποι!»
Στις αρχές του περασμένου αιώνα τρία αδέλφια εγκαταλείπουν τον θεσσαλικό κάμπο για να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Εκεί, σε μια μικρή κάμαρα περνούν τα πρώτα δύσκολα χρόνια κάνοντας όνειρα και αναζητώντας το ταίρι τους. Η Κατίνα αναγκάζεται να αποδεχτεί την επιλογή των αδελφών της και βιώνει την καταπίεση, μακριά από τον άντρα που πραγματικά αγαπάει. Καθώς ο καιρός περνάει, τα συναισθήματα ξεχειλίζουν και υπερβαίνουν τη λογική. Παράλληλα, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα χαρακώνουν τα μονοπάτια των ηρώων: η οικονομική καταστροφή του ’29, η άνοδος του ναζισμού και τελικά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου.
Τα πάντα μοιάζουν οριστικά χαμένα, όμως έρχεται η μοίρα να αποδώσει δικαιοσύνη και να χαρίσει ελπίδα σε δύο ανθρώπους που ήταν γραφτό να ζήσουν για πάντα μαζί.
Δωρεάν απόσπασμα Η άποψη της Chaido Kouroupaki για το βιβλίο:Το οδοιπορικό τριών αδερφών του Αργύρη του Δημήτρη και της Κατίνας, από τον Θεσσαλικό κάμπο μέχρι να φτάσουν στην Αμερική, καθώς και τον σκληρό αγώνα τους φτάνοντας εκεί για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, να δημιουργήσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους. Στο ταξίδι τους προς την άγνωστη για αυτούς Αμερική γεννιέται ο έρωτας της Κατίνας και του Τάσου, ένας έρωτας που μοιάζει χαμένος, όμως έρχεται η ώρα που η μοίρα θα χαρίσει ελπίδα σε δυό ανθρώπους που ήταν γραφτό να είναι μαζί.
Το βιβλίο αναφέρεται μέσα στο ιστορικό πλαίσιο, στις αρχές του 20ου αιώνα όπου ήταν έντονο το μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής προς την Αμερική με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για ένα αύριο πιο ανθρώπινο.
Οι τρείς πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι άνθρωποι που δεν τους λείπει το πείσμα, το φιλότιμο, η εργατικότητα, η συμπόνια, η καλοσύνη η αγάπη και σε συνδυασμό με την απλή γραφή της κας Βαηνά συνθέτουν ένα μυθιστόρημα με δυνατά συναισθηματικά στοιχεία που οι περιγραφές είναι ζωντανές ενώ οι ήρωες της είναι γεμάτοι ανθρωπιά και μεγαλοψυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου