Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΑΠΟΨΗ για "Το Αηδόνι" της Kristin Hannah απο τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ με την ματιά της Anastasia Tsalikidou




4,5/5 Πρώτη μου κριτική στην ομάδα και είπα να ξεκινήσω με ένα βιβλίο που πραγματικά με άγγιξε, σχεδόν με συγκλόνισε!
Αν και σε πολλά σημεία μου θύμισε την ταινία Suite franchaise, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο και την οποία είχα δει τυχαία πολύ πρόσφατα, πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο που παρουσιάζει τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο από την σκοπιά των γυναικών.
Διαβάζοντας το, σκοντάφτεις σε διλήμματα που σε προβληματίζουν και σε στοιχειώνουν, βιώνεις την απώλεια στο πλάι των πρωταγωνιστών και συνειδητοποιείς ότι ο πόλεμος αφήνει το στίγμα του ανεξίτηλα χαραγμένο ακόμα και μετά το πέρας του...
Στον πόλεμο ξεχνάς όσα σε χωρίζουν από τον άλλο και θυμάσαι όλα όσα σε ενώνουν. Και αυτό το ανακαλύπτεις μέσα από την εύθραυστη, πολύπαθη (και άκρως συγκινητική κατ' εμέ) σχέση του πατέρα με τις κόρες του, καθώς και των αδελφών μεταξύ τους. Κάθε ένας από τους παραπάνω κατάφερε να εκδηλώσει έμπρακτα (εν μέσω πολέμου) την αγάπη που δεν μπορούσε ούτε με λόγια να εκφράσει σε καιρό ειρήνης.
Το αηδόνι είναι ένα βιβλίο-ύμνος για τη φιλοπατρία, τη δύναμη της ψυχής, την αυτοθυσία, τη συγχώρεση και πάνω από όλα την αγάπη... Δεν το βαριέσαι στιγμή, είναι αληθινό και πολύ συγκινητικό, ειδικά στις 20 τελευταίες δακρύβρεχτες σελίδες του... (μην το τελειώσετε νύχτα αν δεν κοιμάστε μόνοι, θα ξυπνήσετε όποιον κοιμάται δίπλα σας με το φύσα-φύσα :P ). Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!


Ορίστε και το οπισθόφυλλο για του ενδιαφερόμενους:
***Γαλλία, 1939. Στο μικρό χωριό Καριβό, η Βιαν αποχαιρετά τον σύζυγό της Αντουάν που φεύγει για το μέτωπο. Σύντομα οι Ναζί εισβάλλουν στη Γαλλία με ορδές
στρατιωτών, φορτηγών και τανκς, με αεροπλάνα που σκοτεινιάζουν τον ουρανό και βομβαρδίζουν αθώους. Επιτάσσουν το σπίτι της κι εκείνη με την κόρη της υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη με τον εχθρό. Χωρίς τρόφιμα, χρήματα και ελπίδες, με τον πόλεμο να θεριεύει γύρω τους, η Βιαν αναγκάζεται να πάρει τη μια σκληρή απόφαση μετά την άλλη για να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς της.
Η 18χρονη αδερφή της Βιαν, η Ιζαμπέλ, είναι μια επαναστάτρια που ψάχνει να βρει νόημα στη ζωή της με όλο το ριψοκίνδυνο πάθος της νιότης. Γνωρίζει έναν γοητευτικό παρτιζάνο και τον ερωτεύεται όπως μόνο οι έφηβοι μπορούν -απόλυτα. Όταν εκείνος την προδίδει, η Ιζαμπέλ προσχωρεί στην Αντίσταση χωρίς δεύτερη σκέψη...
Με θάρρος, γοητευτική γραφή και διεισδυτική ματιά, η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Kristin Hannah αποτυπώνει το επικό πανόραμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και φωτίζει ένα κομμάτι της Ιστορίας που βλέπουμε σπάνια: τον πόλεμο των γυναικών. "Το Αηδόνι" είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ένας ύμνος στις αντοχές της ανθρώπινης ψυχής και στη δύναμη των γυναικών.
Ένα μυθιστόρημα για όλους, ένα μυθιστόρημα για πάντα.***

Anastasia Tsalikidou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου