Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Αποψη βιβλιου για ''Άννα'' του δημοσιογράφου και συγγραφέα Παύλου Ανδριά Από τις εκδόσεις ''Ίαμβος''



Αιχμηρά διεισδυτική και ταυτόχρονα καταγγελτική η σκέψη του δημιουργού αυτού του τόσο όμορφου βιβλίου που θίγει χωρίς περιστροφές, ένα τόσο καυτό θέμα όπως είναι η κακοποίηση της γυναίκας, που απασχολεί στις μέρες μας πολύ έντονα την κοινωνία.
Κι εδώ, η Άννα η κεντρική ηρωίδα, μια όμορφη γυναίκα που από πολύ νωρίς ένιωσε το στρεβλό δάκτυλο της μοίρας να την σημαδεύει σαν είδε τη ζωή της ν’ αλλάζει από τη στιγμή στην άλλη, όταν δέχτηκε τον βιασμό του κορμιού και της παιδικής ακόμα ψυχής της από ένα πολύ κοντινό συγγενικό της πρόσωπο. Περιθωριοποιήθηκε γρήγορα κι έγινε το όνειδος της οικογενείας της και του χωριού της ολόκληρου, όταν κατηγορήθηκε ότι αυτόν τον βιασμό, τον προκάλεσε η ίδια, αλλά παράλληλα και λόγω της κάποιας αναπηρίας της.
Μια τραγική ηρωίδα που μέσα από τα πολλά παιγνίδια της μοίρας, τελικά έγινε δεσμώτης της ίδιας της τής ζωής. Έρμαιο στα χέρια δυο γυναικών ακολουθούσε αργότερα πια, μια διαδρομή στηριγμένη στο ψέμα και ξέσερνε τη ζωή της χωρίς σκοπό ικανοποιώντας πάντα με κάθε τρόπο αυτές τις ''γυναίκες'' τις δυο ‘’νταντάδες'' της όπως τις αποκαλούσε εκείνη. Δυο κυνικές υπολογίστριες, οι οποίες είχαν επενδύσει επάνω σ’ ένα πλάσμα που ζούσε μες σε μια ζωή εικονική, με δήθεν σβησμένο το παρελθόν και με χωρίς ταυτότητα. Μια πόρνη πολυτελείας έγινε η Άννα λοιπόν....
Κι όλα αυτά, μέχρι ν’ απελευθερώσει το δράκο από μέσα της, ν’ αψηφήσει τα πάντα σε κάποια δύσκολή καμπή της ζωής της και να γεμίσει τα κενά της ψυχής της με την αποκάλυψη της αλήθειας της στον άνθρωπο της καρδιάς της, που όμως αυτή η αλήθεια ξεσκάρισε από τα άδυτα αυτής της πολύπαθης ψυχής της πολύ αργά….
Τελικά μετά από κάποια χρόνια που έλειψε στο εξωτερικό, γυρίζει πίσω στον τόπο της και θέλοντας να εξιλεώσει πρώτα τη ψυχή της και δευτερευόντως να βοηθήσει και κάποιες γυναίκες που δυστύχησαν περνώντας από τα ίδια σκοτεινά μονοπάτια της διαφθοράς που κι εκείνη πέρασε, ίδρυσε κάποιο ξενώνα με σκοπό την προστασία τους.
Όμως η κρυμμένη αλήθεια, δεν μπόρεσε να φέρει την πολυπόθητη εξιλέωση κι εκείνη, κατάντησε να γίνει ένα έρμαιο πάλι, αλλά αυτή τη φορά της αγάπης τής θαμμένης στο άβατο της καρδιάς της, που σαν την ένιωσε κάποτε την τρόμαξε με αποτέλεσμα να στοιχειώσει για πάντα μέσα της.
Μεστός κι άμεσα αποκαλυπτικό ο λόγος του συγγραφέα. Ένα ψυχογράφημα που αναλύεται διεξοδικά με πολύ ανάγλυφο τρόπο μέσα στο κείμενο.
Εδώ σ’ αυτό το βιβλίο θίγεται έντονα η τόσο προσποιητή και χωμένη πάντα κάτω από το χαλί η κοινωνική αυτή μάστιγα όπως είναι ο βιασμός, που τόσο έντεχνα περιγράφει ο δημιουργός του, προκαλώντας έτσι τους αναγνώστες να νιώσουν το πρόβλημα, εξάπτοντας ταυτόχρονα τις ευαισθησίες και τα συναισθήματά τους!
Εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους μας!

Τάνια Θεοδοσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου