Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Άποψη για το Βιβλίο Έρωτας και Επανάσταση Ιφιγένεια Αμοργιανού




"Έρωτας και Επανάσταση"

Συγγραφέας: Ιφιγένεια Αμοργιανού 
Εκδόσεις: Σκαραβαίος


Λίγα λόγια για το Βιβλίο:

Περιγράφεται γλαφυρά η ιστορία μιας γυναίκας η οποία κάνει την προσωπική της επανάσταση όταν ξαφνικά ερωτεύεται έναν άλλο άντρα ενώ είναι παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Διακατέχεται από συναισθήματα επώδυνα που την βασανίζουν απελπιστικά καθώς πρέπει να κρύψει το μυστικό της το οποίο είναι ένας ικανότατος εραστής που την απογειώνει ερωτικά καθώς δημιουργεί τέτοιους κραδασμούς μέσα στην ψυχή της όταν ενθρονίζεται σύσσωμος μέσα της, εκπέμποντας μια μαγική δύναμη που εξαπολύει επάνω της δέσμες ερωτικού παραλογισμού και ηδονικής παραφροσύνης.
Σεβασμός και πόθος, σύζυγος και εραστής, αγάπη και έρωτας ήταν οι λέξεις που αποσυμπίεζαν το μυαλό της. Ζούσε το μαρτύριο της μοιχείας αλλά και την κατάρριψη της πρότερης οικογενειακής της ευτυχίας καθώς η ζωή της είχε χαρίσει οικογενειακή θαλπωρή, μητρότητα, πλούτη και κοινωνική καταξίωση από έναν εύπορο και καλοπροαίρετο σύζυγο.
Έπρεπε να μαζέψει τα ερείπια της πρότερης ευτυχίας της ζώντας μια ζωή προς όφελος των άλλων ή έπρεπε να τρέξει στον αγαπημένο της με όποιο τίμημα; Αποδέχτηκε τελικά τη μοίρα της;

Η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο:

   Γαία είναι τ΄όνομά της. Μία γυναίκα γεννημένη μητέρα όλων όσων την περιστοίχιζαν συζύγου, παιδιών, φίλων, συγγενών και όλων των αδυνάτων. Γεννημένη μόνο να προσφέρει. Ικανή να παρακάμπτει τα προσωπικά της θέλω, για να ικανοποιεί τις ανάγκες των άλλων, ν΄απαλύνει τον πόνο των δεινοπαθούντων και να χαροποιεί το περίγυρό της. Όπως η μητέρα Γη, γονιμοποιεί, ανατρέφει και στεριώνει ό,τι την κατοικεί, έτσι και η Γαία, τροφοδοτούσε με δύναμη ψυχής τους γύρω της, παίρνοντας λίγο από την θλίψη και την πίκρα, όλων όσων την είχαν ανάγκη.
   Τα χαρίσματα της αγάπης, του σεβασμού,της καλοσύνης, της προσφοράς στον συνάνθρωπο, με τα οποία οι μοίρες την είχαν μοιράνει από τα μικράτα της, φρόντιζε να τα δίνει απλόχερα σε όλους, αντλώντας ικανοποίηση και έντονη ευχαρίστηση. Η Γαία ήταν μία ευγενική παρουσία στην ζωή, που ανατράφηκε απο τους γονείς της με απαράμιλλη αγάπη, κατανόηση και άπλετο σεβασμό στις πεποιθήσεις των άλλων. Γιαυτό και ποτέ δεν εμπλεκόταν σε έριδες, δεν ήταν ανταγωνιστική. Πολυδιαβασμένη ως ήταν, φρόντιζε με την λογική συζήτηση και με το χάρισμα της πειθούς, να εμπνεύσει τον συνομιλητή της και να τον οδηγήσει σε σωστές επιλογές. 
   Μεγαλώνωντας, η ζωή της χάρισε πολύ νωρίς, πλουσιοπαροχα όλες τις αρετές: ομορφιά, εξυπνάδα, λογική αλλά και έναν σύζυγο που την λάτρεψε από την πρώτη ματιά, ολοκληρώνοντάς τη σαν γυναίκα με την μητρότητα τεσσάρων παιδιών. Τα πλούτη δεν της έλιπαν. Δεν υπήρχε όμως εφησιχασμός από μέρους της. Με προσωπικό αγώνα κατάφερε όχι μόνο να πολλαπλασιάσει τα πλούτη της, αλλά να γίνει μία δυναμική γυναίκα μεγάλου βεληνεκούς με άπλετες γνώσεις και εμπειρίες, να καταξιωθεί και ν΄αναγνωριστεί κοινωνικά. Η γιαγιά της πάντα της έλεγε ότι όλα είναι γραμμένα στο βιβλίο της ζωής και ότι αυτή το μόνο που έχει να κάνει είναι να γυρίζει σελίδες. Ήταν όμως όντως έτσι αναρωτιόταν ή οι προσωπικές επιλογές της και η αντιληπτική της ικανότητα την έκαναν να γράφει η ίδια τις σελίδες της ζωής; Όχι δεν πίστευε στο πεπρωμένο.Θεωρούσε ότι τον τροχό της ζωής τον γυρίζει αυτή η ίδια. Ότι ναι μεν η ζωή είναι ένα βιβλίο, αλλά ανοιχτό, που η ίδια γράφει την κάθε σελιδα του. 
   Ο έρωτας όμως είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, που σαν σίφουνας ήρθε για να αναποδογυρίσει την προσωπική γαλήνη και οικογενειακή ευτυχία. Δεν πίστευε στο γραμμένο της μοίρας, έως ότου ερωτεύθηκε έναν άλλο άνδρα. Οι ισορροπίες της διαλύονται στην στιγμή, η αξιοπρέπειά τη κατακρεουργείται. Μήπως τελικά θα έπρεπε ν΄αναθεωρήσει τις απόψεις της περί ειμαρμένου; και όταν στην πορεία ανακαλύπτει ότι το οικογενειακό οικοδόμημα υπήρξε σαθρό χρόνια πρίν, θα προσπαθήσει να ισορροπήσει μέσα στην οικογένεια μαζεύοντας ότι έχει απομείνει ή θ΄αποδεχτεί την μοίρα της ακολουθώντας την προσωπική της ευτυχία; 
   Το βιβλίο αυτό εκπροσωπεί το είδος της λογοτεχνίας που ναι μεν μου αρέσει να διαβάζω, χωρίς να είναι το αγαπημένο μου. Δεν έχω διαβάσει αρκετά ερωτικά βιβλία, η ένταση και η λάμψη που ανέδιδε όμως αυτός ο έρωτας μεταξύ της Γαίας και του Κερέμ Αζίκ, ήταν ακραία και εκτυφλωτική. Από τούδε και στο εξής, έχει γίνει το αγαπημένο μου ζευγάρι, στην ερωτική λογοτεχνία. Ένας έρωτας θυελλώδης, παθιασμένος, θαυματουργός! Δηλώνω όμως γοητευμένη και από την πολυγραφότατη συγγραφέα Ιφιγένεια Αμοργιανού, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο περιγράφει τον απρόσκλητο επισκέπτη, τον έρωτα. Προσωποποιήσεις, μεταφορές, ζωηρά καλλολογικά στοιχεία επιστρατεύονται στην υπηρεσία δημιουργίας της ερωτικής ατμόσφαιρας. Βήμα-βήμα περιπλέκει τον ιστό της ερωτικής δίνης, στον οποίο θα βυθιστεί το νεαρό ζευγάρι. Έντονα, σφοδρά συναισθήματα κατακλύζουν τον αναγνώστη, συμπαρασύρεται μαζί με την Γαία και τον Κερέμ, σ΄ένα ποταμό απειθάρχητων συναισθημάτων. 
   Η συγγραφέας με όμορφη, παραστατική γραφή, τοποθετεί την ιστορία της σε ποικίλες τοποθεσίες, ξεκινώντας από το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού, την Ακρόπολη. Μας ξεναγεί στα γραφικά σοκάκια και κεντράκια της Πλάκας, στην όμορφη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Κωνσταντινούπολη και στο παραμυθένιο Παρίσι. Οι περιγραφές εμπλουτίζονται με τα αρώματα που αναδίδονται απο το γιασεμί που στολίζει τις αυλές των σπιτιών της Πλάκας και την απίστευτη ομορφιά του Βοσπόρου, με τα υπέροχα παραλιακά κτίσματα.  
   Το μυθιστόρημα Έρωτας και Επανάσταση είναι το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημα της Ιφιγένειας Αμοργιανού. Όσοι αγαπούν την ερωτική λογοτεχνία, ένα είναι σίγουρο, θα το λατρέψουν! 

                                             ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου