Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Το Βιβλίο της Παρέας Παρουσιάζει "Στη Σκιά της Σιωπής" Μαρία Καραγιάννη


      ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ



Συγγραφέας: Μαρία Καραγιάννη
Εκδόσεις: iWrite.gr
   
Λίγα λόγια για το Βιβλίο:

Μπορούν μερικές μόλις λέξεις να ανατρέψουν την ίδια τη ροή της ζωής για πάντα;

Μόναχο, Δεκέμβριος του 1997. Ο Έκτορας, απόγονος ενός πρώην Γερμανού λοχαγού κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επισκέπτεται τους γονείς του για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Έπειτα από έναν καβγά, η μητέρα του λίγο πριν το θάνατό της, του αποκαλύπτει ένα μυστικό που βαραίνει τη συνείδησή της πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια.

Από το παγωμένο Μόναχο, ο Έκτορας θα βρεθεί στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνιακής γης, αναζητώντας την αλήθεια γύρω από τη ζωή και το παρελθόν της οικογένειάς του. Η ιστορία εκείνης της αναζήτησης εξελίσσεται σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο, αποκαλύπτοντας σε κάθε βήμα φρικτές δολοφονίες, καταραμένους έρωτες και φαντάσματα της μνήμης που σεργιανίζουν σαν σκιές στα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας.



Ένα βιβλίο, δυο διαφορετικές ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα στο παρόν και στο μακρινό παρελθόν, με τους πρωταγωνιστές της να παλεύουν μέχρι το τέλος για να κερδίσουν λίγη από τη χαμένη τους αθωότητα, για να δικαιωθούν οι ψυχές των νεκρών και να ολοκληρωθούν οι έρωτες του σήμερα…


                                                   
                                                     

Το Βιβλίο μέσα απο την ματιά μας:

   Κάθε φορά που διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο ενός βιβλίου την υπόθεση και βλέπουμε πως αναφέρεται στα χρόνια το Β Παγκοσμίου πολέμου αναρωτιόμαστε τί διαφορετικό μπορεί να έχει το εκάστοτε βιβλίο για να μας τραβήξει και να μας κάνει να το ξεχωρίσουμε απο τα υπόλοιπα. Πολλές φορές το βάζουμε στην άκρη, άλλες φορές πάλι δεν το αγγίζουμε καν. Νιώθουμε την ανάγκη λοιπόν να πούμε πως είχαμε την τύχη αυτό το βιβλίο να το αγγίξουμε, να το αγαπήσουμε, να το ρουφήξουμε και να το λατρέψουμε. Είχαμε την τύχη να το διαβάσουμε και να νιώσουμε όλα εκείνα τα αληθινά και ειλικρινή συναισθήματα που πηγάζουν αυθόρμητα και αβίαστα από τις σελίδες του.
   Όταν ο Έκτορας μαθαίνει απο την ετοιμοθάνατη μητέρα του το μεγάλο μυστικό που βαραίνει την συνείδηση της, νιώθει την ζωή του να ανατρέπεται απο την μια στιγμή στην άλλη. Εγκλωβισμένος στην άγνοια και τα λίγα στοιχεία που έχει στα χέρια του θα ξεκινήσει ένα Ταξίδι για το Νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας. Εκεί θα αρχίσει μια μεγάλη διαδρομή αναζήτησης μέσα στον χρόνο, για την ανακάλυψη της αλήθειας. Βοηθός του μια γυναίκα που θα σταθεί δίπλα του για να τον βοηθήσει να ψάξει κρατώντας κάποιες μόνο άκρες του νήματος. Οι δυό τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλήθειες που δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αλλά η δύναμη της αγάπης και οι συγκλονιστικές πτυχές της ζωής της οικογένειας του Έκτορα θα τους κάνουν να δουν αλλιώς τα πάντα απο αυτά που κρύβουν μέσα τους. Ένας μεγάλος έρωτας που άνθισε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Ένας έρωτας που τον αφορά και τον καθορίζει θα γίνει για τον Έκτορα το σημάδι που πρέπει να ακολουθήσει για να σπάσει την σιωπή και να δώσει την σωστή αξία στα γεγονότα που άλλαξαν τις ζωές των ανθρώπων στα χρόνια της Κατοχής.Τα γεγονότα που 50 χρόνια μετά είναι ικανά να αλλάξουν και την δικιά του ζωή. Με αναδρομές στο παρελθόν μαθαίνουμε την άγνωστη ιστορία και με επιστροφές στο παρόν έντονες και τοποθετημένες στον σωστό χρόνο αισθανόμαστε άμεσα και καίρια το πως επηρεάζει η κάθε νέα πληροφορία τον ψυχισμό του κάθε ήρωα.
   Μυστικά και λάθη που καθορίζουν τις ζωές των ηρώων και οι δύσκολες αποφάσεις τους που διαμορφώνουν το μέλλον τους. Έρμαια ενός καταστροφικού πολέμου ακολουθούν την ροή της ιστορίας χωρίς να μπορούν να την αλλάξουν. Έτσι νομίζουμε. Γιατί με την γραφή Πολλαπλών δρόμων της Μαρίας Καραγιάννη οι προθέσεις των ηρώων αλλάζουν κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο σαν να ακολουθούν την φυσική πορεία μιας ζωντανής εικόνας. Ο αναγνώστης αισθάνεται την ανάσα, την εναλλαγή των συναισθημάτων των ηρώων. Ζυγίζει το βάρος των αποφάσεων, το θάρρος των ηρωικών πράξεων. Την δύναμη και την αξία του έρωτα που δεν χάνεται και δεν αλλοιώνεται. Που παίρνει νέα μορφή και είναι έτοιμος να αφήσει το χνάρι του σε έναν νέο έρωτα που γεννιέται στο σήμερα.
   Το Παρελθόν εναλλάσσεται με το παρόν σε ένα παιχνίδι δικαίωσης και αποκατάστασης, με μοναδικό σκοπό να λυτρώσει τους αθώους και τους φταίχτες της ίδιας της Ιστορίας. Μια δυνατή ιστορία αγάπης στα δύσκολα χρόνια του πόλεμου που έρχεται απρόβλεπτα και ξαφνικά στο φως για να διδάξει και να φωτίσει στιγμές που έμειναν για χρόνια στην σιωπή και το σκοτάδι. Έρχεται να δώσει φως και να δώσει το έναυσμα για μια νέα αρχή στην ζωή δυο ανθρώπων άγνωστων μέχρι εχθές που θα πρέπει να ενώσουν τις πληροφορίες τους για να φανερώσουν την αλήθεια που έμεινε στην σκιά του φόβου και της άγνοιας. Η Μαρία  Καραγιάννη  αναπλάθει με τον δικό της μοναδικό τρόπο την Ατμόσφαιρα της Γερμανικής κατοχής δίνοντας σε αυτό το βιβλίο μια ξεχωριστή αξία και ένα Πλεονέκτημα διαφορετικό απο αυτά που κουβαλάνε τα υπόλοιπα βιβλία που έχουν γραφεί για την συγκεκριμένη εποχή. Καταφέρνει να φέρει ‘Το χθες στο σήμερα και το σήμερα στη σκιά του χθες"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου