Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΦΟΡΝΤ- ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ (Εκδ. Πατάκη)




Σε λίγες μέρες, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας θα βρίσκεται στην Ελλάδα για δύο διαλέξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, της Αττικής Παράδοσης και των Εκδόσεων Πατάκη.

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας θα πραγματοποιήσει ομιλία για το αθηναϊκό κοινό, στο πλαίσιο της καθιερωμένης σειράς διαλέξεων Κίμων Φράιερ (Kimon Friar) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 7:00 μ.μ., στον πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα) ενώ την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στις 7:00 μ.μ. ο Richard Ford θα δώσει διάλεξη στη Bissel Library του ACT στη Θεσσαλονίκη. Συνδιοργάνωση του American College of Thessaloniki, του Βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδη και των Εκδόσεων Πατάκη.







Ημέρα Ανεξαρτησίας

Συγγραφέας: Ρίσαρντ Φορντ
Μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης



Ο Φρανκ Μπάσκομπ, στον απόηχο ενός διαζυγίου και του τέλους της καριέρας του ως αθλητικογράφου, έχει μπει στην «Υπαρξιακή Περίοδο» της ζωής του, πουλώντας ακίνητα στο Νιου Τζέρζι και προσπαθώντας να βαδίσει στο τεντωμένο σκοινί της ομαλότητας. Ωστόσο, στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου που συμπίπτει με την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, ο Φρανκ καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει την περιπλοκότητα της ζωής. Η Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι μια συγκινητική και ανυπέρβλητα διασκεδαστική οδύσσεια διά μέσου της Αμερικής και της πολυεπίπεδης συνείδησης μιας από τις πλέον συναρπαστικές λογοτεχνικές ενσαρκώσεις της, δοσμένης από την πένα ενός μυθιστοριογράφου που διαθέτει εξαιρετική ενσυναίσθηση και αντίληψη.

Ο Ρίτσαρντ Φορντ γεννήθηκε στο Τζάκσον του Μισσισσιππή το 1944. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα μυθιστορήματα The Sportswriter (1986), The Lay of the Land (2006, Η χώρα, όπως είναι, Εκδόσεις Πατάκη, 2010). Canada (2012, Καναδάς, Εκδόσεις Πατάκη, 2014), Let Me Be Frank With You (2014) και τις συλλογές διηγημάτων Rock Springs (1987) και A Multitude of Sins (2002). Το Independence Day (1996, Ημέρα Ανεξαρτησίας, Εκδόσεις Πάτακη, 2016) βραβεύτηκε με το βραβείο Pulitzer και το βραβείο
ΡΕΝ/Faulkner, και είναι η πρώτη φορά που ένα βιβλίο κερδίζει και τα δύο βραβεία. Ο Καναδάς απέσπασε το βραβείο Andrew Carnegie for Excellence in Fiction στις ΗΠΑ, το Athens Prize for Literature του περιοδικού (δέ)κατα στην Ελλάδα, το βραβείο Femina Étranger στη Γαλλία, όπου ανακηρύχθηκε (από το περιοδικό Livres Hebdo) το πρώτο στις προτιμήσεις των βιβλιοπωλών μεταφρασμένο βιβλίο για την ίδια χρονιά. Επίσης, ξεχώρισε ως ένα από τα 20 καλύτερα βιβλία σε όλες τις κατηγορίες στην Ισπανία το 2013 (εφ. El País), ενώ τον Οκτώβριο του 2016 του απονέμεται στη Μαδρίτη το Princess of Asturias Award. Ο Ρίτσαρντ Φορντ ζει με τη γυναίκα του, Κριστίνα Φορντ, στην πολιτεία του Μέιν.

«Το καλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια. Ο αστείος και οδυνηρά θλιβερός απολογισμός της καταστροφικής εκδρομής ενός πατέρα με τον γιο του και πολλά άλλα... Απλώς αριστούργημα».
Τζον Μπάνβιλ, The Guardian

«Η Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι ένα βιβλίο που το διάβασμά του εμψυχώνει και παρηγορεί. Ο Ρίτσαρντ Φορντ δημιούργησε στο πρόσωπο του Φρανκ Μπάσκομπ έναν σπουδαίο Αμερικανό ήρωα του καιρού μας».
Μικ Μπράουν, Daily Telegraph

«Το ώριμο συγγραφικό ύφος του Φορντ, με τις μεγάλες και περίτεχνες προτάσεις και τον γλωσσικό του πλούτο, έχει καταστεί μία από τις δόξες της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας». Τζόναθαν Ρέιμπαν, The Observer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου