Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Άποψη για το βιβλίο: " Το ρόδο της Τοσκάνης " Εκδόσεις Διόπτρα

"Το ρόδο της Τοσκάνης"



Εκδόσεις : Διόπτρα
Συγγραφέας : Belinda Alexandra



Λίγα λόγια για το βιβλίο:



Ένας μυστηριώδης ξένος αφήνει ένα βρέφος στις μοναχές του Σάντο Σπίριτο. Ένα μικρό ασημένιο κλειδί κρυμμένο στα σπάργανα του κοριτσιού είναι το μόνο στοιχείο για την ταυτότητά της.
Η μοναδική οικογένεια που έχει γνωρίσει η Ρόζα είναι οι μοναχές που την ανέθρεψαν. Όταν γίνεται δεκαπέντε ετών, φεύγει από το μοναστήρι και πάει να εργαστεί ως γκουβερνάντα της κόρης ενός μαρκησίου και της αλλόκοτης, τρομακτικής συζύγου του. Το σπίτι τους είναι αριστοκρατικό, αλλά μια κατάρα βαραίνει πάνω του, και η Ρόζα διχάζεται ανάμεσα στην επιθυμία της να μάθει την αλήθεια και στο φόβο της για τον αντίκτυπο που αυτή η αλήθεια θα έχει στην ίδια.
Στο μεταξύ, το παγερό χέρι του φασισμού τυλίγεται γύρω από την Ιταλία. Κανείς δεν είναι πια ασφαλής. Η Ρόζα θα βρεθεί αντιμέτωπη με απερίγραπτη σκληρότητα. Μοναδικά της όπλα για να επιβιώσει είναι η ευφυΐα της, η αποφασιστικότητά της... και η τόσο ιδιαίτερη ικανότητά της να αγαπά.

Ένα μυθιστόρημα για τη θυσία και την ανταμοιβή, για την ομορφιά και τον κίνδυνο - και για τη λύτρωση, τελικά, με τον τρόπο που μόνο η Belinda Alexandra μπορεί να κατορθώσει.

Μια υπέροχη αφήγηση. Η Belinda Alexandra δημιούργησε με επιτυχία έναν περίτεχνο κόσμο μέσα στον οποίο μπορεί να χαθεί ο αναγνώστης.






Η άποψη της Nadia Vavasi για το βιβλίο :


Ένας παράξενος άγνωστος αφήνει ενα μωρό σε ενα μοναστήρι, δίχως καμια εξήγηση. Η μοναδική περιουσια του βρέφους, ενα κλειδάκι στα σπάργανα του, κατι το οποιο θα του καθορίσει ολάκερη την μοίρα του...
Το "αγνώστων στοιχείων" μωρό μεγαλωνει με αγάπη, πειθαρχία και αρχές μεσα σε αυτο το μοναστηρι, αποκτά γνώσεις και διδάσκεται μουσική και μουσικά όργανα, μια έμφυτη κλίση, προδιαγεγραμμένη στο γεννητικό υλικό της...
Η αδελφη Μανταλένα κατέχει κατα κάποιο τρόπο τον ρολο της "μητερας" για τη μικρή Ρόζα Μπελόκι( όμορφα μάτια) κι ετσι δένονται συναισθηματικά, με αποτέλεσμα το κορίτσι να δυσκολέυεται να απαγκιστρωθεί απο αυτο δέσιμο οταν πλεον φτάνει 15 χρόνων και η αδελφη Μανταλένα καταλαβαινει πως η Ρόζα δεν εχει κληθεί για να παραμείνει στη μονή αλλα το καλεσμα της ειναι να ζήσει εξω απο τα τείχη ενός μοναστηριού στην πραγματική ζωη.
Έτσι οταν ο Μαρκήσιος ψάχνει γκουβερνάντα για την κορη του Κλημεντίνη, η Ρόζα επιλέγεται λόγω των ιδιαίτερων συστάσεων του υπέυθυνου της μονής αλλα και χάρη στην τέλεια απόδοση της στο φλάουτο της, που την συντρόφευε ολα της τα χρόνια μεσα στην ασφαλή ησυχία του μοναστηριού.
Ο Μαρκήσιος ενθουσιάζεται...και ετσι η ζωη της Ρόζας αλλάζει άρδην φεύγοντας απο τη ζεστασιά της μονής και αντιμετωπίζει μια σειρα απο γεγονότα, απο τα οποια θα βγει μια γενναία γυναίκα με πληγές στην τραυματισμένη ψυχή της κ απώλειες συναισθηματικές και μη, όμως ολα αυτα ειναι που θα την κάνουν πολύτιμη για οσους την αγαπούν στην πορεία της ζωης της.
Το βιβλίο αυτο, το οποιο κάλλιστα μπορούμε να ονομάσουμε έπος, χωρίζεται σε δυο μερη.
Το πρώτο μερος εστιάζει στην ηρωίδα Ρόζα απο την αρχη της ζωής της και το δεύτερο μερος περιγράφει διεξοδικά, χωρις ομως να κουράζει, την άνοδο του νεοσύστατου φασισμού στην Ιταλία και την επέλαση των Ναζί. Τα τερατουργήματα που πράξανε σε Ιταλία και λοιπές χωρες, έχοντας στο πλευρό τους τον Μουσολίνι, τον οποίον χρησιμοποίησε ο Χίτλερ για να πετυχει τους σκοπούς του, αναφέρονται με ιστορικη εγκυρότητα, χωρίς ασάφειες στο παρών βιβλίο.
Αυτο ειναι και το μυστικό της επιτυχίας του. Συνδυάζει πολλα ειδη μαζι, ιστορικό, Ερωτικό, κοινωνικό μέχρι και μεταφυσικό στοιχείο, κάτι που του δίνει μια ιδιαίτερη αίγλη.
Οι 708 σελιδες του ειναι πολυ λιγες μπροστα στο μεγαλείο αυτου του βιβλίου, το οποιο σε απορροφά και σε "κρατάει" απο την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, με πλήρη αναγνωστική απογείωση τα τελευταία κεφάλαια όπου οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό.
Μια δεμένη πλοκή, με δευτεραγωνιστές με δικη τους ταυτότητα, οπου μαθαίνουμε για τη δικη τους ζωη χωρις ιδιαίτερη ανάλυση αλλα με σαφήνεια.
Η Ρόζα, η πρωταγωνίστρια ερωτεύεται με πάθος και με ενα παραξενο ψυχικό δέσιμο εναν άντρα, υπέρμαχο της ελευθερίας αλλα αγαπά συντροφικά εναν αλλο- που εκούσια συμβιβάζεται-εστω στην αρχή με την υπάρχουσα κατάσταση της χώρας του-με τον οποιο έρχεται κοντά εξαιτίας μιας δύσκολης κατάστασης που της συνέβη.
Στη διάρκεια των εξελίξεων, μαθαίνουμε πως διαθέτει το χαρισμα να αισθάνεται την προέλευση των πραγμάτων, μια ενόραση ζωων και αντικειμένων και καταφέρνει να "νικησει την καρδιά " της για να προστατέψει αυτους που αγαπά.
Απο κάποιο σημειο και μετα του βιβλίου, ενα τυχαίο γεγονός την καθοδηγεί στο να βρει την καταγωγη της....αλλα οι ανατροπές οπως προανέφερα συνεχίζονται ως την τελευταια σελιδα του βιβλίου.
Μια Ιστορία που περνά πολλα μηνύματα στον αναγνώστη , την αξια της ανιδιοτέλειας, τις θυσιες για την αληθινη αγάπη και την ελευθερία, τον αγώνα για ειρήνη αλλα και την ελπίδα που μας κρατάει μεσα σε αντίξοες συνθήκες δυνατούς και επίμονους.
Μας δείχνει μεσα απο την πλοκη του πως η αλαζονία και ο εγωισμός καταστρέφει ανθρώπινες ζωες, απο εναν ανθρωπο μεχρι ενα ολοκληρο εθνος.
Μας "διδασκει" την υπομονή που οφείλουμε να δείχνουμε ακοκη κι αν ολα φαίνονται χαμενα.
Μας φανερωνει το μεγαλείο της αλγθινης αγάπης που ξεπερνά τον εγωισμό κ την κτητικότητα καθώς και την πιστη και αφοσίωση .
Ενα βιβλίο που δεν θα πρέπει να λείπει απο καμια βιβλιοθήκη, μπορείτε να το βρείτε στις Εκδόσεις Διόπτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου