Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Το Βιβλίο της Παρέας Παρουσιάζει "Μικρή ερωτική ιστορία" Ζιλ Λεκαρντινιέ


Μικρή Ερωτική Ιστορία



Συγγραφέας : Ζιλ Λεγκαρντινιέ
Εκδόσεις : Πατάκης  

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

3.000.000 αντιτύπα στη Γαλλία.

Μεταφράζεται σε 18 γλώσσες.

Για πείτε μου, ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχετε κάνει στη ζωή σας; Η Ζυλί έχει κάνει ένα σωρό. Για παράδειγμα, εκείνη τη φορά που πάσχιζε να φορέσει το πουλόβερ της κουτρουβαλώντας τη σκάλα ή την άλλη που φτιάχνοντας την πρίζα κρατούσε τα καλώδια με τα δόντια της... Και τελευταία, η εμμονή της με τον νεοφερμένο γείτονα, χωρίς καν να τον έχει δει στ’ αλήθεια – εμμονή που της κόστισε το μάγκωμα του χεριού της στο γραμματοκιβώτιό του...

Μα ακόμη κι αυτό δεν είναι τίποτα, απολύτως τίποτα, μπρος στα παράλογα πράγματα που θα αποτολμήσει για να πλησιάσει αυτό τον άντρα, του οποίου το μυστικό θέλει να εξιχνιάσει. Απίστευτα επινοητική και συνάμα γοητευμένη απ’ αυτό τον άγνωστο πλάι στον οποίο ζει αλλά για τον οποίον αγνοεί τα πάντα, η Ζυλί θα πάρει τα πιο παραληρηματικά ρίσκα, μέχρις ότου βρει επιτέλους την απάντηση στο ερώτημα που την κατατρύχει: για ποιον κάνουμε τη μεγαλύτερη ανοησία της ζωής μας;

Αστείο, εντυπωσιακό, απίστευτα συγκινητικό, το μυθιστόρημα αυτό επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουν ήδη οι εκατομμύρια αναγνώστες του στη Γαλλία: ο Λεγκαρντινιέ έχει το χάρισμα να αφηγείται πρωτότυπες ιστορίες που μας μεταφέρουν αλλού, αφυπνίζοντας παράλληλα την πιο ενδόμυχη φύση μας. Ένα βιβλίο που κάνει καλό!



«Πιο πολύ κι από βιβλίο, αυτό το μυθιστόρημα είναι μια θεραπεία κατά της μελαγχολίας, μια ισχυρή δόση τρυφερότητας και χιούμορ που ανοίγει την πόρτα της ευτυχίας». Περιοδικό Savoirs

«Είναι αδύνατον να αντισταθεί κανείς στη γοητεία αυτής της λογοτεχνικής Αμελί Πουλέν!» Aujourd’ h


Το Βιβλίο μέσα απο τα μάτια μας:


Τρυφερό, δροσερό, αστείο μα πάνω απο όλα ένα διαφορετικό και ευφάνταστο ξετύλιγμα της ίδιας της ζωής. Το βιβλίο αυτό που μας φέρνει σε επαφή με την σύγχρονη Γαλλική λογοτεχνία και ανοίγει τις σελίδες του στο φως της τεράστιας ανθρώπινης δυνατότητας να αντιμετωπίζει τα λάθη και τα εμπόδια με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Με τον τρόπο που κάθε φορά το μυαλό και η καρδιά του καθένα μας αντιμετωπίζει τις ανάλογες δύσκολες ή εύκολες καταστάσεις.
   "Είμαι η Ζυλί Τουρνέλ 28 χρονών και έχω φλιπάρει" Έτσι μας αυτοσυστήνεται η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου μια γυναίκα συνηθισμένη στις γκάφες, στις αδέξιες κινήσεις και στις λανθασμένες παρορμητικές αποφάσεις. Διακωμωδεί απο την πρώτη στιγμή κάθε αισθητό και ανεπαίσθητο χαρακτηριστικό του εαυτού της αναδεικνύοντας με έμμεσο τρόπο όλα εκείνα τα πράγματα που λείπουν απο την ζωή της. Όταν ο νέος γείτονας της, τραβήξει την προσοχή της η ανάγκη της να τον συναντήσει γίνεται αυτοσκοπός και εμμονή της. Τραγελαφικές καταστάσεις, αστείες εμπνεύσεις, γκάφες και ταυτόχρονα ένας τρόπος να βγει απο την μονοτονία της ίδιας της καθημερινότητας της μας φέρνει μπροστά σε αλήθειες που υπάρχουν και βαλτώνουν στην πίσω μεριά του μυαλού μας. Γιατί η πηγαία και αυθόρμητη συμπεριφορά της Πρωταγωνίστριας συμπαρασύρει τον αναγνώστη που ακολουθεί ασυναίσθητα με τρόπο κινηματογραφικό τις κινήσεις και τις σκέψεις της.
   Όταν η Ζυλί θα συναντήσει τον Ρικ Πατατράκ, τον άγνωστο και μυστηριώδη καινούργιο ένοικο η καρδιά της θα δώσει το σύνθημα για ένα καινούργιο σχέδιο. Αφού η εμμονή της να τον γνωρίσει έχει πετύχει τώρα θα πρέπει  να ξεκινήσει ένα καινούργιο πλάνο. Αυτό που σκοπός του είναι να τον σαγηνεύσει. Ένα αδέξιο παιχνίδι σαγήνευσης ξεκινάει με σκηνές απείρου κάλους και γέλιου. Τι άραγε μπορεί να σκαρφιστεί ένα μυαλό για να πετύχει τον σκοπό του;  Αυτοσαρκασμοί, λογοπαίγνια, καυστικά σχόλια, αδέξιες κινήσεις. Ανεξάντλητο πηγαίο χιούμορ που σε κάνει να γελάς και ταυτόχρονα να σκέφτεσαι. Μέσα απο αυτό το περίεργο παιχνίδι γνωριμίας η Ζυλί θα γνωρίζει σιγά σιγά τον Ρικ. Θα βλέπει τον άντρα που την τραβάει σαν μαγνήτης να την γεμίζει με ζωή αλλά και με ερωτηματικά, περίεργα μυστηριώδη "επικίνδυνα" και σκοτεινά. Οι δικλείδες ασφαλείας της σπάνε, Το κύμα του έρωτα την παρασέρνει. Ο αυθορμητισμός της για πρώτη φορά δεν την κάνει να νιώθει αστεία αλλά δυνατή. Και η ανάγκη της να γνωρίσει τον άγνωστο αυτόν άντρα της ανοίγουν την πόρτα της ψυχής της για να δεί τις πραγματικές ανάγκες της και τα αληθινά θέλω της. Και τότε όλα αρχίζουν να παίρνουν την αληθινή τους όψη και να δίνουν την σωστή απόχρωση σε αυτά που θα ήθελε πραγματικά να διεκδικήσει. Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αλλάζει στάση ζωής και τρόπο σκέψης. Δίνει τον δικό της προσωπικό χαρακτήρα στις αποφάσεις και στις κινήσεις της. Δέχεται ανθρώπους να μπούν στην ζωή της και να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο απο αυτό που πίστευε πως είχαν. Αφήνει την σιγουριά που την πνίγει και διεκδικεί τον δύσκολο δρόμο να ψάξει και να διαβεί νέους δρόμους που θα της δείξουν την αξία των πραγματικών ονείρων της. Επιτέλους λέει την άποψη της διακινδυνεύοντας να μην γίνει αρεστή σε αυτούς που έχει αξία η γνώμη τους για εκείνη. Μαθαίνει να βλέπει την αλήθεια που υπάρχει πίσω απο την κουρτίνα του φανερού. Να βρίσκει λύσεις στο ακατόρθωτο βάζοντας απλά το μυαλό να σκεφτεί και να καταλάβει πως κανείς μόνος του δεν μπορεί να πετύχει τίποτα.
   Μέσα απο ένα ξέφρενο ρυθμό καταστάσεων με χαρακτήρες κομβικούς και σημασιολογικούς για την κάθε στιγμή και εξέλιξη της ιστορίας παίρνουμε ένα μάθημα ζωής που δίνει ανάσα και ελπίδα. Η Μικρή Ερωτική Ιστορία παίρνει μια άλλη υπόσταση και αναδεικνύει σε κάθε σημείο της την δύναμη της ανθρώπινης επιλογής. Της επιλογής να επιλέξει ο ίδιος τα όνειρα του και τα θέλω του. Το τέλος του Βιβλίου κουμπώνει ακριβώς σε αυτό το σημείο. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα ή οι συνέπειες. Αλλά  η απόφαση να ρισκάρεις για κάποιον που αγαπάς πολύ και να κερδίσεις τα πάντα ή τίποτα.
   Το Βιβλίο αυτό είναι ένας χάρτης, ένα πλάνο που μετατρέπει το πρόβλημα σε λύση, το τέλμα σε διέξοδο, το σκοτάδι σε φώς. Την πίκρα σε απέραντη γλύκα. Την απαισιοδοξία σε αισιοδοξία τον θάνατο σε ζωή. Για τί αυτό που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων δεν είναι οι συνθήκες ζωής αλλά η θετική σκέψη και η βαθιά πίστη πως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν, στο τώρα ή κάπου στο αύριο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου